ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Rakott kel

2010. április 17. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej kelkáposzta (1-1,2 kg), só, bors, 2 szikkadt zsemle, 1 nagy fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 ek. + 1 kk. olaj, 50 dkg darált hús, 2 tojás, 1 ek. ételízesítő, 1 kk. pirospaprika, 3 + 1 dl tejföl, 2-3 szál petrezselyem

Elkészítése:

A kelkáposztát megtisztítjuk, enyhén sós, forrásban lévő vízben 10 percig főzzük, majd kiemeljük a vízből és lecsepegtetjük. 12-16 nagyobb, szép levelet konyharuhára terítve szikkadni hagyunk, a többit ujjnyi széles csíkokra szeljük.

A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk két evőkanál olajban. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált húst, a kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, az ételízesítőt, a pirospaprikát, ízlés szerint sót, borsot, 2 evőkanál tejfölt, a felaprózott kelkáposztát, és jól összedolgozzuk.

Egy kávéskanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, és körkörösen, kissé egymásra csúsztatva a közepére fektetjük a félretett kellevelek kétharmadát. Ráhalmozzuk és kerekre igazítjuk a húsmasszát, vékonyan megkenjük tejföllel, majd befedjük a maradék kellevelekkel, amelyeket ugyancsak megkenünk egy kevés tejföllel. Ezután felhajtjuk az alsó leveleket, kerekre formázzuk, és bevonjuk a maradék tejföllel. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 1 óra).

A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, majd óvatosan tálra emeljük, meglocsoljuk a maradék 1 deci tejföllel, meghintjük egy kevés pirospaprikával és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr861928934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása