Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 10 dkg bacon szalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj
Elkészítése:
A lencsét 1 órára beáztatjuk hideg vízbe. Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát egy evőkanál olajon megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, majd hozzákeverjük a petrezselymet.
A lencsét puhára főzzük, háromnegyed részét turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék lencsét, a búzadarát, és a pirított hagymát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, és pár csepp ecettel.
A masszából 8 pogácsát formálunk és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.