ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mákos kuglóf

2010. április 18. - Dyna 122

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 4 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 ek. cukor, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 12 dkg margarin, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, csipetnyi só; a töltelékhez: 15 dkg darált mák, 2 dl tej, 2 ek. cukor, 5 dkg mazsola, 3 cl rum, késhegynyi őrölt fahéj, 1/2 citrom reszelt héja; a tetejére: baracklekvár, citrommáz
 
Elkészítése:
 
Az édes, 1/2 deci tejben megfuttatjuk az élesztőt. A tojássárgákat a vajjal, a porcukorral alaposan kikeverjük és apránként beleöntjük a langyos tejet. A megkelesztett élesztővel a kétféle liszttel, a citrom reszelt héjával és levével, csipetnyi sóval bedagasztjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
 
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A cukorral felforralt tejbe belekeverjük a darált mákot, mazsolát, rumot, reszelt citromhéjat, végül a fahéjat. Az így elkészített masszát a tésztára kenjük. Összegöngyöljük, zsírozott kuglóf- vagy gyűrű formába fektetjük úgy, hogy a tészta két vége összeérjen. Még 15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőbe tolva először erős, majd mérsékelt lángon megsütjük.
 
Miután megsült, deszkára borítjuk és melegen baracklekvárral megkenjük. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr931931030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása