Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sárga hüvelyű zsenge zöldbab, 4 db paradicsom, 3 ek. olaj, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 púpozott ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, 1 db marhahúsleves-kocka, csipetnyi cukor, ízlés szerint só
Elkészítése:
A zöldbabot letisztítjuk, megmossuk, és kézzel darabokra tördeljük.
Leveses fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 2 dl hideg vizet, és simára keverjük. Beletesszük a zöldbabot, és ráöntünk 1 l vizet. A tűzre visszatesszük, belerakjuk a leveskockát, és fedő nélkül felforraljuk, közben néhányszor megkeverjük. A forrástól számított 20 percig kis lángon főzzük, vigyázva, nehogy kifusson.
Ha a zöldbab megpuhult, a levesbe tesszük a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot meg a tisztított, zúzott fokhagymát.
A levesből kiveszünk egy decinyit, és simára keverjük a tejföllel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Egy pillanatra ismét felforraljuk. Csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük. Végül meghintjük a nagyon apróra vágott kaporral, petrezselyemmel. Forrón tálaljuk.