Hozzávalók: 60-70 dkg cseresznye, 3 tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1-1 dl víz, 3 tojásfehérje, csipetnyi só
Elkészítése:
A cseresznyéket alaposan átmossuk és leszedjük a szárakról, de nem magozzuk ki.
Az egész tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat kikeverjük 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral és kevés vízzel. A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
Óvatosan, laza mozdulatokkal összedolgozzuk a habot a tojássárgás masszával, miközben rászitáljuk a lisztet és a sütőport is. Kiolajozott, kilisztezett kerek tortaformába öntjük, majd beledobáljuk a cseresznyéket. Előmelegített 180-200 °C-os sütőbe tesszük, és kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
A sütési idő felénél kissé mérsékelhetjük a hőfokot, esetleg le is takarhatjuk sütőpapírral a tortát, nehogy megégjen a teteje.
Közben felverjük a 3 tojásfehérjét 10 dkg cukorral, és mielőtt teljesen készre sülne a tortánk, kiemeljük a sütőből, habzsákból rányomjuk a cukrozott tojásfehérjét, és visszatesszük még 5 percre sülni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol jól átsült-e, mielőtt kivesszük.