ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Karácsonyi töltött pulyka

2010. április 26. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb pulyka, 2 narancs, 20 dkg vaj, só, bors, édes pirospaprika, 4 ek. olaj; a töltelékhez: 10 dkg puha vaj, 10 dkg vöröshagyma, 3 jonatán alma, 25 dkg darált hús, 25 dkg kenyérbél, 2 kk. kakukkfű, 1 kk. zsálya, 2 kk. apróra vágott petrezselyem, 8 dkg dió, só, bors; a szószhoz: 5 dl húsleves kockából, 2 ek. liszt, 25 dkg nagyon hideg vaj
 
Elkészítése:
 
A töltelékhez egy serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, megpirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a darált húst, majd egy nagy tálba öntjük.
 
Ugyanabban a serpenyőben megolvasztjuk a maradék vajat, és az apró kockákra vágott almát erős tűzön pirosra sütjük benne (de vigyázzunk, nehogy megpuhuljon és pépessé váljon!), majd a hagymás húshoz adjuk.
 
A kenyérbelet apróra felkockázzuk, és kevés tejjel megöntözzük. Ezt és a többi hozzávalót - a zöldfűszereket és a durvára vágott diót - szintén a tálba tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
 
A megmosott pulyka belsejét meglocsoljuk a kifacsart narancsok levével, és a hasüregébe lazán betöltjük a tölteléket, majd hústűvel összevarrjuk. A pulyka bőrét megkenjük 12 deka hideg vajjal, majd megszórjuk sóval, borssal és egy kevés pirospaprikával. Egy mély tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 3,5-4,5 órán át sütjük, közben a maradék 8 deka felolvasztott vaj és az olaj keverékével félóránként locsolgatjuk, ha elfogyott, akkor a saját levével öntözgetjük. 1 óra elteltével a tepsit lefedjük alufóliával.
 
A szószt úgy készítjük, hogy a tepsiben visszamaradt pecsenyeléhez hozzáöntjük a levest, folytonos keverés mellett a felére főzzük, félretesszük. Keveset elveszünk belőle, simára keverjük a liszttel, majd a többi levet hozzáöntve lassú tűzön, állandóan keverve addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű lesz. Beledobjuk a kis kockára vágott hideg vajat, és szószos tálban kínáljuk a töltött pulyka mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr881952117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása