ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Almagombóc édesítőszerrel, vaníliaszósszal

2010. május 12. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: a tésztához: 27,5 dkg finomliszt, 1/2 csomag szárított élesztő, 3 ek. édesítőpor, 2 dl langyos tej, 5 dkg folyékony vaj, 2 db tojás, 1 csipet só; a töltelékhez: 15 dkg alma, 8 dkg + 1 ek. vaj, 2 ek. gyümölcspálinka, 1 ek. édesítőpor, 1 mk. őrölt fahéj; a vaníliaszószhoz: 1 rúd vanília, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 3 ek. tejszín, 4 ek. édesítőpor

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük az élesztővel és egy tálba szitáljuk. Belekeverjük az édesítőport, egy csipet sót, majd a langyos tejet, a folyékony vajat és a tojást. A robotgép dagasztóspiráljával lágy masszává dolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelni hagyjuk.

A vaníliaszószhoz a vaníliarudat kettévágjuk, és a tejjel felforraljuk. Kivesszük a vaníliát, kikaparjuk a vaníliapépet, és visszatesszük a tejbe. A rudat kidobjuk. A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel és folyamatosan kevergetve beledolgozzuk a vaníliás tejet. Vízfürdőben vagy nagyon lassú tűzön kevergetve besűrítjük. Nem szabad forrnia! Végül az édesítőporral édesítjük.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és a húsát kb. 2 centis kockákra vágjuk (16 almakockánk legyen). Felforrósítunk 1 ek. vajat, belekeverjük az almakockákat, és ráöntjük a pálinkát. Lassú tűzön, kicsit rázogatva nem túl puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.

Kis lábasban felforrósítjuk a maradék vajat. A tésztából nedves kézzel 16 gombócot formázunk, közepükbe egy-egy almakockát nyomunk, és a forró vajban aranybarnára sütjük.

A vaníliaszószt négy tányérban szétosztjuk, ráültetünk 4-4 gombócot. Összekeverjük az édesítőport a fahéjjal, és megszórjuk vele a gombócokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr701994724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása