ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mézes-krémes szelet

2010. május 21. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 12 dkg méz, 10 dkg vaj/margarin, 1/2 dl tej, 16 dkg kristálycukor, 1/2 citrom leve, 2 tojás, 60 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kk. fahéj, só; a krémhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg vaj/margarin, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1/2 dl citromlé, 1/2 dl rum, 1 narancs reszelt héja; a mázhoz: 20 dkg málna-/ribizlilekvár, 20 dkg tortabevonó étcsokoládé

Elkészítése:

A tésztához a mézet a vajjal/margarinnal és a tejjel felforrósítjuk, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a cukorral és a citromlével elhabart tojásokat. Hozzáadjuk a szódabikarbónával, vaníliás cukorral, fahéjjal és egy csipet sóval elkevert lisztet, fakanállal összedolgozzuk (egyelőre ragacsos lesz, nem baj!), és a keverőtálban hagyva, fél órára hűtőbe tesszük.

A tésztát négy részre osztjuk, lisztezett deszkán kb. 25x35 cm-es lapokra nyújtjuk és 180 fokra előmelegített sütőben egymás után 5-- percig szép világosra sütjük.

A krémhez a pudingport és a tejet sűrű péppé főzzük, gyakran megkeverve kihűtjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A pudinghoz keverjük a citromlét, a rumot és a reszelt narancshéjat, majd kanalanként a vajas krémet.

A mázhoz a lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, átszűrjük).

A legsimább lapot félretesszük takarónak. Az első lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, aztán jön a harmadik lap, a maradék krém, végül a félretett lap következik, amelyet megkenünk a maradék forró lekvárral. A csokoládéból mázat készítünk és egyenletesen elsimítjuk a sütemény tetején, majd hagyjuk megdermedni. Legalább 2 napig hűvös helyen érleljük-puhítjuk, mert minél tovább áll, annál porhanyósabb lesz.

Tálalás előtt forró vízbe mártogatott késsel 5x5 cm-es négyzetekre, majd háromszögekre vágjuk. Hűvös helyen, fóliába/dobozba zárva sokáig elálló, kiadós kedvenc!

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr652020287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása