Hozzávalók 4 személyre: 15-20 dkg maradék füstölt sonka, 20-25 dkg gomba, 2 dl tejszín, 1/2 doboz tejföl, 1/2 kg spagetti, 1 fej fokhagyma, sajt, bazsalikom, bors, olaj
Elkészítése:
A sonkát kis kockákra, a gombát szeletkékre összevágjuk, és kevés olajon picit megpirítjuk.
Közben megpucoljuk az egész fej fokhagymát, és szépen átnyomjuk nyomón, bele az egészet a tűzről félrehúzott sonka-gombába.
Ezzel is kicsit átpirítjuk, csak annyira, hogy a fokhagymának kibontakozzék az illata. Majd az egészet félrehúzzuk, ráöntjük a tejszínt és a tejfölt. Ezután az egészet összefőzzük, ekkor már látni a sűrű krémes állagát. Ha hígnak találjuk, reszelhetünk bele sajtot.
Összevágunk egy kis csokor bazsalikomot (szárított is jó), azt is belekeverjük, és az egészet borsozzuk.
Közben kifőzzük a spagettitésztát, leszűrjük, majd összekavarjuk a kész szósszal.
Kivajazott tepsiben, reszelt sajttal a tetején 190 fokon átsütjük, míg a teteje meg nem pirul.
Ízletes rakottast kapunk így, mely paradicsomsalátával tálalva könnyű egytálételként is szolgálhat.