ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Almás máglyarakás

2010. május 25. - Dyna 122

Hozzávalók: 6 alma, 1 púpozott mk. őrölt fahéj, 15 dkg vaj/margarin, 8 szikkadt zsemle (kifli vagy kalács is lehet), 1 l tej, 4 tojás, 30 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítése:

Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük. A fahéjjal megszórjuk, és 5 deka vajon, 7-8 perc alatt megpároljuk (lehet 2-3 részletben is), de vigyázzunk nehogy túlzottan megpuhuljon.

A zsemlét 1 centi vastagon fölszeleteljük – de nem lapjában –, és egy magas falú tepsiben szétterítjük. A tejet fölforraljuk.

A tojások sárgáját a többi vajjal, a fele porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, a forró tejet ráöntjük. A zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje.

Egy kb. 30x20 centis, magas falú, vajjal kikent, prézlivel behintett tepsibe belesimítjuk az áztatott zsemle felét, az almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk.

A baracklekvárt kb. 1 deci vízzel simára keverjük, és háromnegyedével megkenjük a zsemlét. Sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 30 percig sütjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk. A rakottasra kenjük, és visszatoljuk a sütőbe. A lángot kb. 15 °C-kal mérsékelve még 15 percig sütjük.

A lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk, a habot 10 percig így szárítjuk. Kb.10 percig pihentetjük, majd azon melegében kínáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr192029792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása