ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csupacsokoládé-torta

2011. március 05. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg finomliszt, 10 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 kk. sütőpor, 30 dkg kristálycukor, 4 tojás, csipetnyi só, 1,5 dl olaj, 1,25 dl hideg víz; a forma kikenéséhez: vaj, finomliszt; a sziruphoz: 1,25 dl víz, 8 dkg kristálycukor; a töltelékhez: 40 dkg étcsokoládé (tejcsokoládé is lehet), 5 dl tejszín, 1 cs. vaníliás cukor; a bevonáshoz: 15 dkg étcsokoládé, 3-4 dkg vaj

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a kakaóporral, a sütőporral és 20 deka cukorral összeforgatjuk. A tojások sárgáját a sóval, az olajjal meg a vízzel jól kikeverjük, és az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beleszórjuk. A kakaós masszába forgatjuk, majd egy kivajazott, belisztezett 25-26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk úgy, hogy a tésztát a közepéről a széle felé kicsit "felhúzzuk". Erre azért van szükség, mert különben nagyon felpúposodik. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 45 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

A sziruphoz valókat fölforraljuk, hűlni hagyjuk.

A töltelékhez az étcsokoládét lábasba tördeljük, a tejszínt ráöntjük. A vaníliás cukorral ízesítjük, és kevergetve addig melegítjük, míg a csokoládé fölolvad benne. Ezután lefödve hűlni hagyjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap krémesre, habosra keverjük, 4-5 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többivel a tésztát fogjuk majd megtölteni.

A tésztát lapjában három egyenlő részre vágjuk. Az alsót a szirup harmadával meglocsoljuk, és a csokoládékrém felét rákenjük. Ezután a második lap következik, amit szintén meglocsolunk a sziruppal, s a maradék krémmel megkenjük. Az utolsó tésztalapot ráfektetjük, kissé le is nyomkodjuk, a sziruppal meglocsoljuk. Letakarva 3-4 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Ezután rácsra csúsztatjuk, az oldalát és a tetejét a félretett krémmel megkenjük.

A bevonáshoz való csokoládét a vajjal fölolvasztjuk, a tortára kenjük, majd ismét hűtőszekrénybe tesszük, míg a bevonat megdermed. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr662923149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása