ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Kávékrémtorta

2011. december 24. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 12,5 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. rum, 1 kk. reszelt citromhéj, 3 tojás, 1/2 kk. fahéj, 20 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő (Gustin), 2 kk. sütőpor; a töltelékhez: 10 dkg étcsokoládé, 2 ek. neszkávé, 1 ek. kakaópor, 10 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 4 dkg vagdalt mandula, 1 tojás; a díszítéshez: 12,5 dkg marcipánmassza, 10 dkg porcukor, 10 dkg vagdalt mandula (dió, mogyoró), 12 db csokoládéfenyő (marcipánból, csokoládéba mártva); a pralinéhoz: 5 dkg csokoládé, 2 ek. felaprított mandula

Elkészítése:

A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, a reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót, majd tovább keverjük mindaddig, amíg a cukor teljesen elolvad. Beleadjuk egyenként a tojásokat, végül a fahéjat, a keményítőt, valamint a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es átmérőjű tortaformába öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tortát rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk.

A krémhez a csokoládét darabokra tördeljük, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a neszkávét, 2 evőkanál forró vizet és állandó keverés mellett mérsékelt lángon felolvasztjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a kakaót, a porcukrot, a margarint, a mandulát, a tojást, és jól összekeverjük.

A tortát vízszintesen három részre vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krém harmadával, rátesszük a második lapot, ezt is megkenjük a krémmel, beborítjuk a harmadik lappal, majd a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.

A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral (zöld színű ételfestéket is tehetünk bele), majd kb. 26 cm-es átmérőjű körré nyújtjuk és a tortára borítjuk. A torta oldalát felaprított mandulával (dióval, mogyoróval) szórjuk meg, a tetejét pedig kirakjuk a csokoládéfenyőkkel.

A torta közepére halmozzuk a pralinékat, amelyet úgy készítünk, hogy a csokoládét gyenge tűzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a felaprított mandulát, és kihűtjük. A masszából 9 golyót formálunk.

süti beállítások módosítása