ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mediterrán pác

2011. június 26. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 dl szűz olívaolaj, 1 ek. paradicsompüré, 1 gerezd zúzott fokhagyma, finomra vágott friss zöldfűszerek: 2 szál oregánó, 1 szál rozmaring, 2-3 szál kakukkfű, 5-6 bazsalikomlevél, 1 kk. méz, só

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, és a grillezendő alapanyagra dörzsöljük. Hűtőszekrényben tartva legalább 2-3 órát pácoljuk.

Epres-mákos torta

Hozzávalók: 15 dkg vaj vagy biomargarin, 15 dkg nyers nádcukor vagy xylitol (más néven xilit vagy nyírfacukor), 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 4 dl tej vagy rizstej, 1 cs. bourbon vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 5 dkg fehér búzaliszt + kevés az eperhez, 10 dkg mák, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg eper

Elkészítése:

A vajat a cukorral, a két egész tojással és a tojás­sár­gák­kal habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, a mákot és a reszelt citromhéjat. Ezután vajjal kikent formába öntjük, a tetejére rátesszük a lisztben megforgatott epret, és előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük. (A sütemény akkor jó, ha a beleszúrt hústűn vagy fogvájón a tészta már nem ragad.)

Elkészítési idő: kb. 45–50 perc

Citromos-mazsolás kuglóf

Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej vagy növényi tej, 15 dkg nyers nádcukor, 50 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg mazsola, 1 citrom leve és héja lereszelve, 1 kk. bourbon vaníliás cukor, 1-2 csipet só, 1 dl olívaolaj

Elkészítése:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk és összekeverjük az olaj kivételével minden hozzávalóval. Ha tésztává állt, elkezdjük dagasztani, apránként adagolva hozzá az olajat. Ezután letakarjuk, és meleg helyen 40-45 percig kelesztjük.

Amikor duplájára dagadt, kiolajozott kuglófformába tesszük, még 15-20 percig pihentetjük, majd 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: kb. 110-120 perc

Csőben sült zöldspárga és sárgarépa

Hozzávalók 4 személyre: 16-20 db zöldspárga, 8-12 db zsenge sárgarépa, 10 dkg vaj vagy ghí, 5 ek. fehér tönkölybúzaliszt, 6 dl tej vagy rizstej, só, 1-2 csipet őrölt fehérbors, 7 dkg trappista sajt reszelve, 7 dkg füstölt sajt reszelve

Elkészítése:

A spárgát eltörjük, ahol engedi. Az alsó részét eldobjuk, csak a felső, feje részét fogjuk felhasználni. Megtisztítjuk a sárgarépát, majd a zöldségeket külön-külön, egy kevés vízben megpároljuk. A spárgát 3-4 percig, a répát pár perccel tovább.

Ezután elkészítjük a gratin mártást. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és pár percig pirítjuk. Majd hozzáöntjük a tejet, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a reszelt sajtok felét is.

Ezt követően a zöldségekből négy halmot készítünk, egy sütőlemezre helyezzük, és ráöntjük a mártást úgy, hogy kétharmadáig bevonja a zöldségeket. A maradék sajtokat ráhintjük a halmok tetejére, és előmelegített sütőben vagy grillsütőben néhány perc alatt pirosra sütjük.

Párolt rizzsel tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 25–30 perc

Vörösboros eperleves

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg eper, 4 dl édes vörösbor, 5 dl tejszín, 1 citrom leve, 10 dkg nyers nádcukor

Elkészítése:

Az epret a borral, a tejszínnel, a citromlével és a cukorral összeturmixoljuk. Citromfűvel díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 15 perc

Rogan Josh

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg bárányhús, 40 dkg darabolt paradicsom konzerv, 1 ek. Ghee vagy olívaolaj, 2 fej vöröshagyma (aprítva), 1 tk. chilipor, 2 tk. őrölt római kömény, 1 ek. őrölt koriander, 1 tk. őrölt kardamom, 1/2 tk. őrölt szegfűszeg, 1 tk. kurkuma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. gyömbér, garam masala, 1 tk. só, 3 dkg szeletelt mandula, aprított koriander, vagy petrezselyemlevél a díszítéshez

Elkészítése:

A megtisztított húst kockázzuk fel 3 centis darabokra, A serpenyőben hevítsük fel a ghee-t (vagy az olívaolajat), tegyük bele a vöröshagymát és pároljuk meg. Adjuk hozzá a joghurtot, chiliport, koriandert, római köményt, kardamomot, szegfűszeget, kurkumát, fokhagymát, gyömbért, sót és levével együtt a paradicsomot. Lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul (1-1,5 óra), majd vegyük le a fedőt, és főzzük tovább addig, amíg a lé besűrűsödik. Amikor elkészült keverjük bele a garam masalát.

A mandulát folyamatos rázogatás mellett pirítsuk meg.

Főtt rizzsel tálaljuk, mandulával és korianderlevelekkel (vagy petrezselyemlevelekkel) díszítsük.

Ananászos-kókuszos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db palacsinta (lásd az alapreceptet, 10 dkg cukor, 10 dkg kókuszreszelék, 1 cs. vaníliás cukor, 1 őrölt szerecsendió, 1 ek. citromlé, 10 dkg darabolt ananász (konzerv), 1 ek. vaj

Elkészítése:

Az alaprecept szerint készítsd el a palacsintákat. Az ananászt csepegtesd le, vágd egészen apróra. A cukorból és 2 dl ananászléből (ha nincs annyi vízzel egészítsd ki) főzz cukorszirupot. Keverd bele a kókuszreszeléket, a vaníliás cukrot, és mérsékelt tűzön folytonos keverés mellett főzd 4-5 percig. A tűzről levéve ízesítsd szerecsendióval és citromlével, majd keverd el benne az ananászdarabokat. Töltsd meg a krémmel a palacsintákat, tekerd fel, és forró, olvasztott vajjal megkenve tálald.

süti beállítások módosítása