ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Vadas szelet spagettivel

2011. május 31. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 1 db vöröshagyma, 80 dkg marhacomb, ízlés szerint kristálycukor, 1 l marhahúsleves, ízlés szerint só, kevés bors, 1-2 ek. mustár, 1 db citrom, 1 doboz tejföl, pár db babérlevél, 3 szál petrezselyem, 3 szál zellerlevél, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A reszelt zöldségeket húslében a hússal együtt megpároljuk. Cukros, zsemleszínű rántással berántjuk, tejföllel dúsítjuk, mustárral, citromlével ízesítjük. Spagettivel vagy makarónival tálaljuk.

Lucskos káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéslapocka, 1 kg fejeskáposzta, 2 db vöröshagyma, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 15 dkg császárszalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. kapor, ízlés szerint tárkony, kevés ecet, 1 dl olaj, 1 mk. só

Elkészítése:

A húst sós vízben félpuhára főzzük. A káposztát 10-12 cikkre vágjuk és a húshoz adjuk. Tárkonnyal, kaporral és fokhagymával fűszerezzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, ecettel ízesítjük, és puhára pároljuk.

A káposztát a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, felforraljuk. Tálra szedjük a káposztát, tetejére rendezzük a felszeletelt húst és a ropogósra sült szalonnát.

Csontleves gombával, cérnametélttel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhacsont, 40 dkg leveszöldség, 10 dkg gomba, 5 dkg kelkáposztalevél, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1,5 ek. olaj, 1 fej  vöröshagyma, ízlés szerint só, 10 dkg cérnametélt

Elkészítése:

A csontot jól megmossuk és 2-3 órán keresztül főzzük.

A sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszába, a karalábét, hagymát, gombát szeletekre vágjuk és a zsírban lepirítjuk. A többi zöldséggel együtt a csontokhoz adjuk és együtt főzzük. Leszűrjük, majd finommetéltet főzünk bele.

Fűszeres marhahúsleves tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 1 l marhahúsleves (kockából), 1,5 dl földimogyoró-olaj (vagy olívaolaj), 8 dkg rizs cérnametélt, 2 mogyoróhagyma vékonyra felszeletelve, 2 zúzott fokhagymagerezd, 2-3 cm-es friss gyömbérdarab vékonyra felszeletelve, 25 dkg marhahús vékony csíkokra vágva, 2 ek. thai zöld currykrém, 2 ek. thai szójaszósz, 1 ek. halszósz, apróra vágott friss korianderzöld a tálaláshoz

Elkészítése:

A levest nagy fazékba öntjük és felforraljuk. Közben a wokban (vagy nagy serpenyőben) felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a tészta egyharmadát és 10-20 másodpercig sütjük, amíg felpuffad. Húsfogóval papírtörlőre szedjük, félretesszük. Az olajat kiöntjük, csak 2 evőkanálnyi maradjon a wokban.

A mogyoróhagymát, a fokhagymát és a gyömbért 1 percig keverve pirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a marhahúst a currykrémmel, és további 3-4 percig nagy lángon keverve-rázva sütjük, amíg megpuhul.

A marhahúst, a nyers tésztát, a szójaszószt és a halszószt a forrásban lévő leveshez adjuk, és 2-3 percig főzzük, míg a tészta megduzzad. Forrón, az apróra vágott korianderrel megszórva tálaljuk, a félretett ropogós cérnametélttel díszítjük.

Böllérszendvics

Hozzávalók: sertés- vagy libamájkrém, kenyér, paradicsom, sajt

Elkészítése:

A megvajazott kenyérszeleteket készen kapható sertés- vagy libamájkrémmel vastagon megkenjük. Paradicsomkarikákat helyezünk rá és sajtszeletekkel befedve néhány percre forró sütőben sütjük.

Pariburger

Hozzávalók: párizsi, hamburgerzsömle, vöröshagyma, ketchup, vaj

Elkészítése:

A bőrétől megtisztított és a szokásosnál vastagabbra vágott párizsikarikákat vajon megfuttatjuk. Félbevágott hamburgerzsemlébe helyezzük, ketchuppal megkenjük, és finomra vágott hagymával meghintjük.

Hamis gesztenyés torta

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2-2 ek. langyos méz és víz, 2 tojás, 2 kk. szódabikarbóna; a krémhez: 50 dkg főtt, áttört burgonya, 20-20 dkg porcukor és margarin, 15 dkg dió, 3 cs. vaníliás cukor, 5 cl rum; a díszítéshez: 10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két lapban megsütjük.

A krémhez a cukrot a margarinnal, a vaníliás cukorral, a rummal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a diót. A krémmel megtöltjük a tortalapokat, az oldalára is kenünk, majd a tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk.

Eper, málna, meggy, ribiszke fagyasztása

Hozzávalók: eper, málna, meggy, ribiszke

A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, és papírtörlőre terítve hagyjuk megszikkadni.

Utána az epret vagy a málnát akkora dobozokba rakjuk, amennyire télen egy alkalommal szükségünk lesz, és a dobozt műanyag zacskóba csúsztatjuk.

A meggyet meg a ribiszkét műanyag zacskókba töltjük, és a nyílást befőzőgumival összefogjuk. Cédulát ragasztunk rá, megjelölve, hogy mit rejt a csomag, és a mélyhűtő láda vagy szekrény leghidegebb - fagyasztó - részébe rakjuk. Egy nap múlva a tárolórészbe áttehetjük. (A cseresznye fagyasztásra nem alkalmas: ízét veszti, megtöpped.)

Ischler

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 13 dkg porcukor, 1-1 cs. sütőpor és vaníliás cukor, 1 tojás, 2 ek. kakaópor; a díszítéshez: 10-10 dkg baracklekvár és csokoládé, 5 dkg kókuszreszelék vagy tortadara

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Tej nem kell hozzá, bár egy kicsit nehezen áll össze.) Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tepsire tesszük és nagy lángon gyorsan megsütjük, nehogy kiszáradjon.

Kettesével a lekvárral összeragasztjuk, olvasztott csokiba mártjuk, majd zsírpapírra tesszük, hogy megszilárduljon rajta a csoki. A tetejét kókuszreszelékkel vagy színes tortadarával még száradás előtt megszórjuk.

Paradicsom-avokádó leves

Hozzávalók 4 személyre: 1 érett paradicsom meghámozva, 2 nagy avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1/2 dl friss citromlé, 1 liter paradicsomlé, 3 dl natúr joghurt, só, bors, a tálaláshoz apróra vágott snidling

Elkészítése:

Darabold fel a paradicsomot, az avokádóhúst, a hagymát és a zöldpaprikát, és turmixold simára a citromlével. Keverd el a paradicsomlével, majd 2 dl joghurttal. Sózd meg, tedd hűtőbe minimum 2 órára.

Tálaláskor pöttyözz rá joghurtot, szórd meg snidlinggel, majd őrölj rá egy egész kevés borsot.

Majorannás párizsi

Hozzávalók: párizsi, tejföl, erőleveskocka, majoranna, só, vaj

Elkészítése:

A bőrétől megtisztított és kb. 2 cm vastagra vágott párizsi szeleteket kevés vajon megfuttatjuk. Tűzálló tálba helyezzük és erőleves kockából készült kevés levest öntünk alá. Majorannával meghintjük, sózzuk. Az edényt alufóliával befedjük és előmelegített sütőben pár percig pároljuk.

Tálalás előtt a levét tejföllel átforraljuk. Burgonyaropogóst adunk mellé.

Krumplis "tortilla"

Hozzávalók 4 személyre: 6 nagy vagy 4 közepes burgonya kis kockákra vágva, 8 db tojás, 2 közepes fej vöröshagyma, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A krumplit süsd meg olajon, amíg épp hogy lepirul.

Vágd a hagymát apróra, dinszteld meg olajon, majd dobd rá a krumplit.

Verd fel a tojásokat, sózd, borsozd, és öntsd a krumplira. Ha úgy érzed, a lepény alja már átsült, és a teteje is kezd szilárdulni,tégy egy fedőt a serpenyő tetejére, fordítsd fel a serpenyőt, hogy a lepény a fedőre essen, majd vedd le a fedőt, és óvatosan csúsztasd vissza a lepényt a sütőedénybe. Süsd át ezt a felét is. Szeletelve tálald.

Variációk: szórhatsz bele gombát, apróra vágott zöldségeket, reszelhetsz bele sajtot stb.

Ajo blanco (andalúz fokhagymaleves)

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg szikkadt bagett, 4 ek. borecet, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg blansírozott mandula, 2,5 dl olívaolaj, 6 dl víz, só, a tálaláshoz félbevágott szőlőszemek

Elkészítése:

A bagettszeleteket vágd kockákra, locsold meg az 1 dl vízzel elkevert ecettel. Hagyd fél órát állni, majd add hozzá a pépesített fokhagymát, a mandulát, 1 dl olívaolajat és még 1 dl vizet, majd sózd meg. Lefedve tedd hűtőbe, néhány óra múlva turmixold össze, és lassan csurgatva jól keverd bele a maradék 1,5 dl olajat. Hígítsd 4-5 dl vízzel, hűtsd be további 2 órára.

Tálaláskor cseppents rá egy kevés olívaolajat, tegyél mellé (vagy keverj bele) szőlőszemeket. (Almával, mazsolával és sárgadinnyével is nagyon finom.)

Ardenni szendvics

Hozzávalók: kenyér, sonka, trappista sajt, paradicsom, vaj

Elkészítése:

A kenyérszeleteket egyenletesen megkenjük vajjal. Befedjük egy szelet sonkával, erre ráhelyezünk egy paradicsomkarikát és egy szelet trappista sajtot. Néhány percig forró sütőben vagy grillsütőben sütjük.

Áfonyalekváros-túrós palacsinta

Hozzávalók 8 db-hoz: 8 db palacsinta (lásd az alapreceptet, 20 dkg áfonyalekvár, 10 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor

Elkészítése:

Készítsd el a palacsintát.

Az áfonyalekvárt keverd ki a túróval. A palacsintákat kend meg a krémmel, tekerd fel és éles késsel, kissé ferdén, vágd egyforma nagyságú szeletekre. A tekercseket forgasd meg szitált zsemlemorzsában, és hirtelen süsd meg forró vajban. Porcukorral meghintve melegen tálald.

Meleg almaleves

Hozzávalók: alma, tojássárgája, citromhéj, szegfűszeg, só, cukor, mazsola

Elkészítése:

A tisztított és gerezdekre vágott almát hideg vízben feltesszük főni. Citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük. Mikor megpuhult, akkor áttörjük, saját levével felengedjük.
Sóval, cukorral, mazsolával ízesítjük, tojássárgájával habosra keverjük.

Melegen, nyers almakockákkal tálaljuk.

Túrós zöldbab

A tisztított és kis hasábokra vágott zöldbabot sós vízben félig puhára főzzük. Ezután a zöldbabot a pörkölthöz hasonlóan elkészítjük. Levétől félig lecsurgatjuk, és tűzálló edénybe töltjük. Áttört tehéntúróval befedjük, 1 dl tejföllel megkenjük, és kb. 25 percig előmelegített sütőben sütjük.

Panamai parasztleves

Hozzávalók: sertés- és marhahús, vegyes leveszöldség, zöldbab, vöröshagyma, káposzta, burgonya, paradicsom, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

Egy nagy fazékban feltesszük főni a kockára vágott sertés- és marhahúst. Az első habját leszedjük. Mikor a húsok félig megpuhultak, akkor hozzáadjuk a hasábokra vágott vegyes zöldséget, zöldbabot, 1 fej félbevágott vöröshagymát, kevés vágott fehér káposztát. Sóval, törött borssal, pirospaprikával ízesítjük.

Befejezés előtt belefőzzük a kockára vágott burgonyát és paradicsomot. Tartalmas egytálételként tálaljuk.

Tuttifrutti torta

Hozzávalók 12 szelethez: 45 dkg sárgabarack (befőtt), 1 banán, 2 karika ananász, 2 dl édes fehérbor, 2 ek. méz, 3 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg kókuszreszelék, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 cs. élesztőpor, 1 tk. gyömbérpor, porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A lecsepegtetett barackot és a többi gyümölcsöt vágjuk apróra, locsoljuk meg a borral és a mézzel, hagyjuk állni egy kicsit.

A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat, a lisztet, a kókuszreszeléket, jól dolgozzuk össze.

Külön tálkában keverjük össze az élesztőport, a vaníliás cukrot és gyömbérport. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Előbb az élesztős keveréket, majd a gyümölcsöket, végül óvatosan a tojáshabot is keverjük a lisztes masszába. A folyékony masszát öntsük kivajazott-lisztezett, 24 cm-es tortaformába. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35 percig (tűpróba!).

A kész torát a formában hagyjuk kihűlni, és porcukorral megszórva tálaljuk.


1 szelet: 202 kcal


 

Palacsintatészta alaprecept (2)

Hozzávalók 8 db palacsintához: 2 db tojás, 4 dl tej, 2 dkg kristálycukor, 20 dkg liszt, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A tojást és a hideg tejet töltsd tálba, szórd bele a cukrot, egy csipet sót, és keverd ki habverővel. Apránként szórd bele a lisztet, állandóan keverve, hogy a tészta ne csomósodjon össze. (A szükséges tejmennyiség felét szénsavas ásvány- vagy szódavízzel helyettesítheted, amit a tejjel elkevert tésztához fokozatosan önts hozzá, majd keverd simára.) A massza tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább fél órán át pihentesd.

Sütés előtt keverd bele az olajat is, és palacsintasütőben vagy bevonatos serpenyőben süss vékony palacsintákat.

süti beállítások módosítása