ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Rétegelt süti

2011. november 29. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, csipet só, 16 dkg cukor, 16 dkg liszt, 2 ek. étkezési keményítő; a krémhez: 20 dkg tejcsokoládé, 10 dkg tejszín, 25 dkg vaj, 3 ek. porcukor, 1 ek. narancslikőr vagy konyak, 20 dkg csokoládéreszelék, porcukor

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük a masszát. A tojássárgáját is felverjük, majd a fehérjehabhoz keverjük. A lisztet és a keményítőt vegyítjük, a habra szitáljuk és elkeverjük benne. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd sütőrácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a csokoládét összetördeljük, a tejszínt felforraljuk, a csokoládéra öntjük, és addig kevergetjük, míg a darabok fel nem oldódnak benne. Eztán félretesszük, és hidegebb helyen hagyjuk kihűlni.

A vajat habosra keverjük, hozzáadagoljuk a porcukrot, majd kanalanként a csokikrémet is. Végezetül belekeverjük a likőrt.

A tésztát három csíkra vágjuk, az egyik csíkot egy téglalap alakú tortakerettel összefogjuk, és rákenjük a krém harmadát. Erre jön a második tésztacsík (enyhén megnyomkodjuk), majd egy újabb krémtakaró, a tetejére pedig a harmadik réteg tészta, és arra a maradék krém. A krémet megszórjuk csokoládéreszelékkel, hűtőbe tesszük, és 2-3 órán át hagyjuk összeérni az ízeket.

Tálalás előtt eltávolítjuk a tortakeretet és porcukorral megszórjuk a sütit.


Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
1 adag: 505 kcal

Hagymával töltött krinolin

Hozzávalók: krinolin, szeletelt sajt, vöröshagyma, zsiradék, só, őrölt bors

Elkészítése:

A kis kockákra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, és a bőrétől lehúzott krinolinokba egy hasadékot vágunk. A hagymát betöltjük a hasadékba, sózzuk, borsozzuk és befedjük egy-egy sajtszelettel. Grillsütőben a sajt olvadásáig sütjük.

Köményes burgonyával tálaljuk, fejes salátát adunk mellé.

Sült halfilé gyümölcsös rizságyon

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet lepényhalfilé, liszt, só, frissen őrölt bors, 1 citrom leve, napraforgóolaj; a céklasalátához: 3 db kisebb főtt cékla, 1 nagy lilahagyma, 3 narancs, 1 kis piros chili, korianderlevél, só, olívaolaj, 1 citrom leve, 1/2 narancs leve; a rizshez: 30 dkg basmati rizs, 2 ek. reszelt narancshéj, 2 ek. durvára vágott mandula, 3 ek. finomra vágott aszalt sárgabarack, só, frissen őrölt bors, 1 ek. vaj

Elkészítése:

Megtisztítjuk a céklát, majd apró kockákra vágjuk. Megtisztítjuk a lilahagymát és hajszálvékonyan felszeleteljük. A narancsot meghámozzuk és húsát kisebb darabokra vágjuk.

A chilit kimagozzuk és vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük a céklát, a hagymát és a narancsot a chilivel, három evőkanál olajjal, kevés sóval, citrom- és narancslével, 10 percig állni hagyjuk, majd megszórjuk finomra vágott korianderrel.

Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, közepes lángon megpirítjuk benne a mandulát és a sárgabarackkockákat. Hozzáadjuk a rizst, és tovább pirítjuk. Beletesszük a narancshéjat is. Ízesítjük sóval és borssal, majd további kb. öt percig pirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük. A lepényhalfilékről leitatjuk a nedvességet. Meglocsoljuk citromlével, megszórjuk kevés sóval és borssal. Beleforgatjuk két-három evőkanál lisztbe. Felforrósítunk négy evőkanál olajat egy serpenyőben, majd egyenként aranybarnára sütjük benne a filéket. A halat a gyümölcsös rizzsel és a salátával tálaljuk.

Váci töltött csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 2 db egész csirkemell (4 fél), 20 dkg csirkemáj, 10 dkg zsír, 5 g só, 3 db zsemle, 2 db tojás, 50 dkg vöröshagyma, 1 dkg őrölt bors, 5 dkg ételízesítő, 1 cs. petrezselyemzöld, 16 dkg rizs, 10 dkg konzerv kukorica, 10 dkg konzerv zöldborsó, 50 dkg marinált paprika, 10 dkg zsír, 2 dkg só, 1 fej saláta, 20 dkg csalamádé

Elkészítése:

A két egész csirkemellet félbevágjuk, így kapunk 4 fél darabot. Ezeket az alsó csont mellett úgy vágjuk föl, hogy az egyik fele csukott maradjon.

Közben a májat (szív nélkül) félig megsütjük, és elkészítjük a tölteléket. A beáztatott zsemlét, a finomra vágott és aranysárgára pirított hagymát, a petrezselymet, a tojást és az ételízesítőt jól összedolgozzuk. Ezzel megtöltjük a nyitott csirkemellet, és a töltelék közepébe helyezzük a félig megsütött májakat. Megsózzuk, és sütőben locsolva szép pirosra sütjük.

Amíg a hús sül, elkészítjük a párolt rizst. Ha a rizs megfőtt, hozzáadjuk a kukoricát, a zöldborsót és a finomra vágott petrezselymet.

Tálaláskor a salátalevélre helyezzük a csalamádét, a marinált paprikát, mellé a rizst és a csontról lefejtett, szeletekre vágott csirkemellet. Köréje pecsenyelét öntünk.

Pilisi paradicsom

Hozzávalók: paradicsom, sajt, tejfölt, tojássárgája, vöröshagyma, vaj, só, őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát vajon megpároljuk. Közben a tepsit is kivajazzuk, az aljára paradicsomkarikákat helyezünk, amit sózunk, borsozunk, finomra vágott petrezselyemmel meghintünk. Erre jön egy réteg párolt vöröshagyma és reszelt sajt, újra paradicsom, majd vöröshagyma és sajt következik. A legfelső réteg paradicsom legyen, amit áthúzunk tojássárgájával és reszelt sajttal elkevert tejföllel. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Köretként, de önálló ételként is tálalhatjuk.

Padlizsános muszaka

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 50 dkg padlizsán, 25 dkg darált sertéshús, 3-4 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, 2 ek. liszt, 4 dl tej, 5 dkg vaj, vöröshagyma, reszelt szerecsendió, őrölt bors, só, olaj

Elkészítése:

Fél kiló burgonyát héjában megfőzünk, majd meghámozva, karikákra vágva egy kiolajozott tűzálló tál aljára terítjük és megsózzuk.

Mialatt a burgonya fő, 50 deka padlizsánt felszeletelünk, besózunk, leitatjuk, és egy kevés olajban mindkét felüket átsütjük, utána a burgonya tetejére fektetjük.

Egy harmadik edényben 25 deka darált sertéshúst egy kis fej apróra vágott vöröshagymával meg sóval, őrölt borssal két evőkanál olajon kevergetve megpirítunk; ez a padlizsán tetejére kerül. Erre 3-4 kicsumázott, vékony csíkokra vágott zöldpaprikát, három felszeletelt paradicsomot meg egy nagy fej, szintén vékony karikákra vágott vöröshagymát terítünk. Végül két evőkanál lisztet négy deci tejjel simára keverünk, csipetnyi sóval meg reszelt szerecsendióval ízesítjük, és öt deka vajat beledobva, kevergetve besamelmártássá főzzük. Ezzel vonjuk be a muszakát, és a sütőben világospirosra sütjük.

Tejszínes-áfonyás szuflé

Hozzávalók 6 adaghoz: 2 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 2 dkg étkezési keményítő, 20 dkg áfonya (lehet mélyhűtött is), 6 tojásfehérje, tejszínhab

Elkészítés:

A tojássárgáját elkeverjük a cukorral és a keményítővel. A gyümölcsöt összeturmixoljuk, szűrőn átpasszírozzuk, majd belekeverjük a tojásos krémbe, és az egészből vízgőz fölött sűrű krémet főzünk.

Miután kicsit kihűlt, belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket.

Vajjal kikenünk és cukorral beszórunk 6 tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet, de a poharakat csak félig töltjük meg. Végül 18-20 percre 200 fokos sütőbe tesszük a tálkákat.

Tejszínhabbal, gyümölccsel tálaljuk.


Elkészítési idő: 45 perc
545 kcal/adag

Mákos-vaníliás kifli

Hozzávalók kb. 100 db-hoz: 1 vaníliarúd, 33 dkg vaj/margarin, 14 porcukor, só, 1 tojás, 1 narancs reszelt héja, 40 dkg liszt, 14 darált mák; a formázáshoz: liszt; a hempergetéshez: 10 dkg vaníliás porcukor; a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A tésztához felhasítjuk a vaníliarudat, és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, egy csipet sóval és a vaníliapéppel. Hozzákeverjük a tojást, a reszelt narancshéjat, rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, majd összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük.

A tésztacipót négy részre osztjuk, és lisztezett munkalapon 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, azokat egy cm vastag szeletekre vágjuk, és kifliket sodrunk-hajlítunk belőlük (a kinyújtott tésztából virágot, karácsonyi motívumokat is formálhatunk). Sütőpapírral bélelt sütőlapokra rakjuk, és fél órára hidegre tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.

A kiflik egyik felét a tepsiben hagyjuk kihűlni, a másik felét azonnal vaníliás porcukorba hempergetjük, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

A csokoládét apróra vagdossuk, meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, megmártjuk benne a maradék kihűlt kiflik két végét, és rácsra téve hagyjuk megdermedni. Sütőpapírral rétegezve jól záródó fém vagy műanyag dobozban tároljuk. Sokáig elálló, finom sütemény.

Lenmagos kenyér

Hozzávalók 4 cipóhoz: 10 dkg lenmag, 15 dkg őrölt rozs, 8 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, 1 púpozott ek. só, 50 dkg teljes kiőrlésű liszt (fele rozs, fele búza), kb. 1,3 kg sima liszt

Elkészítése:

A lenmagot és az őrölt rozst annyi hideg vízben, hogy ellepje, egy éjszakára beáztatjuk, és hagyjuk megduzzadni.

Az élesztőt elkeverjük egy kevés hideg vízben. A lenmagot és a rozst lecsepegtetjük, és az élesztőhöz keverjük. Hozzáadunk 1 l vizet, az olajat, a sót, a teljes kiőrlésű lisztet és a sima liszt nagy részét. Lisztezett deszkán képlékeny tésztává dolgozzuk a masszát, ha szükséges, még adhatunk hozzá lisztet. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 20-30 percig pihenni hagyjuk.

Egy sütőtepsit kizsírozunk. A tésztához adunk egy kevés lisztet, ismét átdolgozzuk, és négy részre osztjuk. Mindegyik részt kb. 3 cm vastag kerek cipóra sodorjuk ki, és a tepsire tesszük. A cipók tetejét lisztbe mártott késsel kockákra bevagdaljuk, és a darabokat kissé szétválasztjuk (kelés közben majd összedagadnak). Letakarjuk, és 50-60 percig kelni hagyjuk.

A sütőt 250 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük, és a kenyeret 10-12 percig sütjük benne.


1 cipó kb. 867 kcal

Sütőtöksaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg sütőtök, 2 ek. reszelt vöröshagyma, 1 ek. borecet, 1 kk. mustár, 1 kk. porcukor, 5 ek. olaj, só; a díszítéshez főtt tojás és petrezselyemzöld

Elkészítése:

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát dobókocka nagyságú darabokra vágjuk. Lobogva forró sós vízbe öntjük, és nem túl puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, kihűtjük.

Két evőkanál reszelt vöröshagymát egy evőkanál borecettel, kiskanálnyi mustárral meg porcukorral és csipetnyi sóval kikeverünk, majd öt evőkanál olajat öntünk bele, miközben a salátalevet állandóan kevergetjük, így szép opálos lesz. A tökkockákat beleforgatjuk, a tálat egy napra a hűtőbe tesszük, majd újból felkeverve a tetejét főtt tojás cikkekkel meg összevagdalt petrezselyemmel díszítjük.

Mogyorós-narancsos süti

Hozzávalók: 18 dkg darált mogyoró, 12,5 dkg porcukor, 4 dkg felaprított cukrozott narancshéj, 1/2 narancs reszelt héja, 3 tojásfehérje, 3 dkg liszt; a díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé, színes cukorgyöngy

Elkészítése:

A tésztához valókból sima tésztát gyúrunk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a masszából két teáskanál segítségével egymástól megfelelő távolságban diónyi halmokat rakunk, mindegyiket egyenként villával ellapítjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük. A kész kekszeket még melegen rácsra szedjük és kihűtjük.

Az étcsokoládét felolvasztjuk, a süteményeket félig belemártjuk és megszórjuk a színes cukorgyönggyel, majd zsírpapírra téve megszárítjuk.

Sült csirke naranccsal és rozmaringos burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb sütni való csirke (kb. 1,3 kg-os), 80 dkg burgonya, 1 narancs, 3 ág rozmaring, 3 ek. olaj, 1/2 tk. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt pirospaprika, só, őrölt bors

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Leöblítjük a csirkét, szárazra töröljük és nyolcfelé vágjuk. Forró vízzel megmossuk a narancsot, félbevágjuk és felszeleteljük. Lecsipkedjük a rozmaringágról a leveleket és nagyobb darabokra vágjuk. Megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.

Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban az olajjal és jó alaposan megszórjuk fahéjjal, paprikával, sóval és borssal. A fűszeres csirkét és burgonyát elterítjük egy tepsiben és 200° C-on 50 perc alatt megsütjük, miközben időnként megforgatjuk.

Karamellizált almás morzsatorta

Hozzávalók 4 személyre: 12 dkg őrölt mandula, 1 tk. őrölt fahéj, 12 dkg vaj, 1 kis üveg méz, 12 dkg lágy zabpehely, 6 alma

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a mandulát a fahéjjal, adjunk hozzá 10 dkg vajat, és ujjaink segítségével alaposan morzsoljuk el. Keverjünk bele 4 evőkanál mézet és a zabpelyhet.

Hámozzuk meg az almát és vágjuk vékony szeletekre. Terítsük a gyümölcsöt a maradék vajjal kikent edény aljára, és csurgassuk meg egy-két kanál mézzel. A tetejére szórjuk a morzsakeveréket úgy, hogy teljesen betakarja a gyümölcsöt, de ne nyomkodjuk le!  Süssük kb. 30 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tálaljuk melegen, esetleg vanília fagylalttal.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Rajnai zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. mirelit zöldbab, 5 dkg húsos szalonna, 4-5 közepes nagyságú burgonya, liszt, 1 ek. margarin, 1 dl tejföl, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 közepes fej vöröshagyma, só

Elkészítése:

A (mirelit) zöldbabot hideg vízben feltesszük főni.

A szalonnát üvegesre pirítjuk, majd beledobjuk a karikákra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma megfonnyadt, hozzáadjuk a leveshez, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha a bab puhulni kezd, apró kockákra vágott burgonyát adunk hozzá.

Ha már a bab és a burgonya is puha, a margarint összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit az felvesz, és a levesbe szaggatjuk. Ezzel újra felforraljuk.

A levesestálba tejfölt és finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk, és rámerjük a forró levest.

Mandulás csokoládépohár

Hozzávalók 4 személyre: 3 dl tejszín, 1 ek. zselatinpor, 15 dkg étcsokoládé, 4 jégkocka, 1,5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 kk. mandulaaroma, tejszínhab és pirított hántolt mandula a díszítéshez

Elkészítése:

A tejszín felét teflonbevonatos edénybe öntjük, rászórjuk a zselatinport, és 5 percig állni hagyjuk. Majd közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg a szélén apró buborékok jelennek meg, és a zselatin teljesen feloldódik.

A csokoládét összetörjük vagy felaprítjuk. A még forró zselatinos keveréket turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a tört csokoládét, és addig turmixoljuk, amíg a csokoládé elolvad. Ezután a jégkockákat a keverékhez adjuk, beletesszük a tejet, a cukrot, a mandulaaromát és a megmaradt tejszínt, majd az egészet simára turmixoljuk.

A keveréket négy pohárba vagy kehelybe töltjük, s lefedve 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tejszínhabrózsával és hántolt, pirított mandulával díszítjük.

Elkészítési idő: 35 perc + 4 óra hűtés

Csirkemelles tészta wokban

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg vékony spagetti, 30 dkg csirkemell, 25 dkg kínai kel, 4 szál újhagyma, 3 zellerszár, 1 hegyes erős paprika, 2 gerezd fokhagyma, 5 ek. olaj, 25 dkg garnélarák, 2,5 dl csirkehúsleves (kockából), 2 ek. szójaszósz, 3 liter víz a tésztafőzéshez

Elkészítése:

A forró, lobogó, sós vízbe beletesszük a tésztát, egyszer megkeverjük, és 10 perc alatt roppanósan puhára főzzük. A csirkemell filét megmossuk, megtörülgetjük, és 1 centis csíkokra vágjuk. A kifőtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük és félretesszük.

A megtisztított, megmosott kínai kelt csíkokra metéljük. A megtisztított újhagymát karikára vágjuk. Az erős paprikát megmossuk, a magházát kiemeljük, a paprikát felkockázzuk. A megtisztított fokhagymát felaprítjuk, a megmosott zeller levelét letépkedjük, a szárát felaprítjuk.

Wokban 4 evőkanál olajat forrósítunk, 2 perc alatt megsütjük benne a húst, és kiszedjük. A visszamaradt olajon a felaprított zöldségeket pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rákot, visszatesszük a húst, aztán felöntjük szójaszósszal és húslevessel. Megsózzuk, és kis lángon pár percig pároljuk. A maradék olajat egy másik edényben felforrósítjuk, és átmelegítjük benne a tésztát, majd összekeverjük a zöldséges hússal, és azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 50 perc
430 kcal/adag

Olcsóbbá tehetjük az ételt, ha a rákot elhagyjuk, nélküle is nagyon finom.

Gombás sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg (10 szelet) sertéskaraj, 10 dkg sampinyon gomba, 1 dl fehérbor, 1 ek. paradicsompüré, vöröshagyma, petrezselyemzöld, liszt, só, zsiradék

Elkészítése:

1 kiló sertéskarajt veszünk. Felszeleteljük tíz szeletre, úgy, hogy a gerinccsontot levágjuk, csak a bordacsontokat hagyjuk meg. A karajszeleteket megmossuk, kissé kiverjük, megsózzuk, és lisztbe forgatva, serpenyőben, forró zsírban, mindkét oldalon pirosra sütjük. Majd az átsütött karajszeleteket kiszedjük egy lábasba.

A serpenyőben visszamaradt zsírban egy evőkanál lisztet kissé megpirítunk. Adunk hozzá egy evőkanál paradicsompürét, egy deci fehérbort, két deci vizet. Felforraljuk, majd ráöntjük a lábasba szedett karajszeletekre, s azokat fedő alatt pároljuk.

Közben finomra vágott vöröshagymát pirítunk, egy evőkanál zsírban. Adunk hozzá 10 deka, felszeletelt sampinyon gombát. Meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és fedő alatt pároljuk. Mikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk tovább.

Tálalásnál a karajszeleteket a mártással leöntve, sült krumplival körítve adjuk asztalra.

Póréhagymaleves (2)

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 10 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 8 dl tej, 1 dl tejszín, 7 dkg liszt

Elkészítése:

A vékonyra felszeletelt hagymát a vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk. Amikor a hagyma szép aranysárga, megszórjuk a liszttel, és kis ideig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk.

Tálaláskor tehetünk a tányérba egy-egy evőkanál tejfölt, így még finomabb.

Liptói rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg krumpli, 25 dkg túró, 8 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 1 kis csomó kapor, 1 kis csomó metélőhagyma, só, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és a pörcöt is, a zsírját is a túróhoz öntjük. Hozzáadunk a túróhoz 7 deka olvasztott vajat is, majd a finomra vágott kaprot és metélőhagymát. Ízlés szerint sózzuk, jól összedolgozzuk, s lazán összekeverjük a főtt krumplival, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon törjük össze. A tepsit vagy tűzálló tálat kikenjük a maradék vajjal, körbehintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a túrós krumplit és közepesen forró sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük.


Aki ezt az összeállítást túl zsírosnak találja, az a szalonna helyett használhat apróra vágott főtt füstölt sonkát, de azzal már a liptói rakott krumpli szalonváltozatát készítettük el.

Adhatunk hozzá hagymás, köménymagos káposztasalátát, vagy csak egyszerűen savanyú káposztát.

süti beállítások módosítása