ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Kolbásszal töltött palacsinta

2011. január 23. - Dyna 122

Hozzávalók: palacsinta, lángolt kolbász, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A szokásos módon palacsintákat sütünk és finomra vágott vagy darált lángolt kolbásszal megtöltjük. Táska alakúra hajtogatjuk és lisztbe, tojásba, majd morzsába bundázva bő, forró olajban kisütjük.

Tartármártással tálaljuk.

Töltött káposzta 2

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg savanyú káposzta, 8 db savanyúkáposzta-levél, 10 dkg rizs, 50 dkg darált sertéshús (esetleg 10 dkg füstölt hús), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, pirospaprika, majoranna, só, törött bors, 3 ek. olaj

Elkészítése:

A rizst megmossuk, átszűrjük és másfélszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük. (Használhatunk előre főzött rizst is.) A vöröshagymát apróra vágjuk, belekaparjuk a fokhagymát, és kevés zsiradékban megpirítjuk. Amikor a rizs kihűlt, összekeverjük a darált hússal, késhegynyi törött borssal, pirospaprikával, egy csipetnyi majorannával, hozzátesszük a megpirított vöröshagymát és a fokhagymát, megsózzuk, és a keveréket jól összedolgozzuk. Megtöltjük a savanyúkáposzta-leveleket.

Egy lábost jól kikenünk, beletesszük a savanyú káposztát (ha túl savanyú, hideg vízzel mossuk át), tetejére tesszük a töltelékeket, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Fedő alatt 1 óra hosszat pároljuk.

Ha a töltelékek megpuhultak, tálba szedjük. 2 evőkanál olajon rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, hideg vízzel felengedjük, és besűrítjük vele a káposztát. Visszahelyezzük a töltelékeket, és kb. 10 percig együtt főzzük. Nem kavarva, csak rázogatva.

Tálaláskor a tál aljára tesszük a káposztát, a tetejére a töltelékeket, és meglocsoljuk tejföllel.

Csontleves

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg marhacsont, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 2 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 1 db zöldpaprika, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg paradicsompüré, 1 g egész bors, 2 dkg só, 5 dkg kis kockatészta

Elkészítése:

A megmosott csontot 2 liter vízben feltesszük főni. Ügyeljünk arra, hogy a leves lassan forrjon és szedjük le a tetején keletkező habot. A megtisztított és megmosott zöldséget, gombát, hagymát, fokhagymát, paradicsompürét, paprikát, sót belerakjuk és 3 órán át főzzük, utána leszűrjük.

A kockatésztát külön vízben megfőzzük. A megfőtt zöldséget, gombát, metéltre vágjuk
és a leszűrt levesbe tesszük.

Töltött paradicsom

Hozzávalók: paradicsom, sonka, tojás, só, petrezselyem, sajt, vaj

Elkészítése:

A nagyobb paradicsomok tetejét levágjuk és a belsejét kikaparjuk. A kivájt üregeket sózzuk és az aljára finomra vágott sonkát szórunk. Egy-egy egész tojást ütünk rá, és a paradicsomokat kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. Mellérakjuk a kikapart paradicsomot is. Előmelegített sütőben a tojások dermedéséig sütjük.

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal meghintjük. Pirítós kenyeret adunk mellé.

Sacher-torta

Hozzávalók: 20-20 dkg vaj és porcukor, 10-10 dkg étcsokoládé és liszt, 10 db tojássárgája, 5 db tojásfehérje, 10-10 dkg sárgabaracklekvár és tortabevonó csokoládé

Elkészítése:

A habosra kevert vajba belekeverjük a porcukrot, a felolvasztott étcsokit, a tojássárgákat, a lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Tortaformába töltjük a masszát, lassú tűznél megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Vékonyan bevonjuk baracklekvárral, majd a tortabevonó csokival.

Diétás gyümölcssaláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 dl kefir, 1 doboz mirelit málna, 1-2 db grapefruit, 1/2 citrom reszelt héja, folyékony édesítőszer

Elkészítése:

Két deci kefirt egy kevés folyékony édesítőszerrel ízesítünk, és egy fél citrom sárga héját belereszeljük. Ezután egy doboz felolvasztott, lecsurgatott mirelit málna kerül hozzá, meg 1-2 meghámozott, apró kockára vágott grapefruit. Tálalásig hűtőbe tesszük.

süti beállítások módosítása