ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

5 napos diéta eperrel

2012. március 11. - Dyna 122

Az ízletes fogyókúrára így tavaszkor a legideálisabb a finom, érett eper és a friss joghurt. Hogy ne mindig csupán gyümölcsöt egyen, íme néhány ízletes étel – valamennyi 400 kcal alatti.

Az eper az egyik legjobb C-vitaminraktár. Fél kiló eperben annyi C-vitamin van, amennyit a táplálkozástudósok optimális napi mennyiségként javasolnak. Az elegendő mennyiségű C-vitamin tovább tartja fiatalon a kötőszövetet (az artériákat és a bőrt), ellenállóbbá tesz a stresszel és a betegségekkel szemben. A C-vitamin a gyümölcssavakkal és jóddal együtt növeli a zsírégetést. Ezenkívül az eper sok vérképző vasat, vízhajtó káliumot és szalicilsavat tartalmaz. A joghurtban levő tejsavbaktériumok méregtelenítenek, és gondoskodnak az egészséges bélflóráról.

 

A receptek 1 személyre szólnak!

1. nap

Ebéd: Spenótgratin burgonyarösztivel

20 dkg friss (vagy mélyhűtött) spenótot tűzálló tálba rakunk, és kevés vizet aláöntve előmelegített sütőben 220 fokon 20 percig pároljuk. Ezután kivesszük (a frisset ledaráljuk), összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk benne. Egy tojást a mélyedésbe ütünk, sóval, borssal fűszerezzük. Öt dkg mozzarella sajtot lereszelünk, a tojásra tesszük és megszórjuk pirospaprikával. A spenótgratint a sütőbe visszatesszük és 15-20 percig sütjük, míg a sajt ráolvad a tetejére.
Közben elkészítjük a rösztit: 15 dkg burgonyát meghámozunk, megmosunk és nagy lyukú reszelőn lereszelünk. Teflonserpenyőben két evőkanál margarint felhevítünk, beletesszük a reszelt burgonyát, megsózzuk, és kb. 10 percig sütjük, majd egy tányér vagy fedő segítségével megfordítjuk, és lefedve 10 percig sütjük a másik oldalát is. Előmelegített tálra tesszük és a spenóttal tálaljuk.

Vacsora: Mozzarella sajt eperszósszal

5 dkg epret összetörünk kézimixerrel, hozzákeverünk fél pohár joghurtot, egy evőkanál kemény habbá vert tojásfehérjét. Fél kávéskanál cukorral vagy édesítőszerrel és kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük. Ízlés szerint mentalevelet adhatunk hozzá. Egy szelet toastkenyérre rászeleteljük a sajtot (5 dkg) és 5 percre a sütőbe tesszük. Salátalevélen, eperszósszal tálaljuk.

 

2. nap

Ebéd: Tengeri hal fűszeres gombával

15 dkg tonhalat 10 dkg apró, hámozott és félbevágott burgonyával gőzben megpárolunk (szűrőben forrásban lévő víz fölé tesszük és lefedjük), enyhén megsózzuk. 25 dkg szeletelt gombát 1 ek. olajban puhára párolunk. 5 dl hideg vízben feloldunk 1 kávéskanál étkezési keményítőt, a gombára öntjük és csomómentesre sűrítjük. A tűzről levéve hozzáöntünk 1 ek. tejszínt, kevés sóval, borssal ízesítjük. A hallal és a burgonyával tálaljuk. Citrommal és metélőhagymával díszítjük.

Vacsora: Epres omlett

2 tojást felverünk, és teflonserpenyőben omlettet sütünk belőle. Tányérra helyezzük, és megrakjuk 20 dkg félbevágott eperrel. Megszórjuk pirított napraforgómaggal vagy mandulaszeletekkel. Tetejét egy evőkanál tejszínhabbal díszítjük. Kevés vajjal megkent pirítóst adunk hozzá.

 

3. nap

Ebéd: Sült töltött paprika

Olajban megpárolunk egy apróra vágott mogyoróhagymát és egy gerezd összezúzott fokhagymát. Hozzáadunk 6 dkg rizst, és jól összekeverjük. Belekeverjük egy nagyobb paradicsom apró kockára vágott húsát, és felengedjük fél liter zöldséglevessel. Kis lángon addig főzzük, míg a rizs megpuhul. Közben 2 piros húsú paprika tetejét levágjuk, magházát és ereit eltávolítjuk. A rizses keverékkel megtöltjük és a tetejét visszahelyezzük. A paprikát kevés vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben 20 perc alatt, 200 fokon megsütjük.

Vacsora: Füstölt hal eperrel

Salátalevelekre teszünk 20 dkg epret és 5 dkg vékonyra szeletelt füstölt halat. Meglocsoljuk citromlével. 3 evőkanál joghurtból, 3 evőkanál alacsony zsírtartalmú tejszínből és 1 kávéskanál tormából készült szósszal tálaljuk.

 

4. nap

Ebéd: Hajdinalepény spárgával

25 dkg meghámozott spárgát forrásban lévő vízben 20 percig főzünk, majd lecsepegtetjük. A tésztához 3 dkg hajdinalisztet egy tojással, 1 dl tejjel, sóval és borssal kikeverünk, és 15 percig állni hagyjuk. Kevés felforrósított vajban megpirítunk fél evőkanál hajdinalisztet, felöntjük 1 dl száraz fehérborral, és állandó keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Beleteszünk 5 dkg ömlesztett sajtot, 5 dkg apró kockára vágott sonkát, és melegen tartjuk. A tésztamasszából egy vastag palacsintát sütünk. Egyik felére rakjuk a spárgát és a mártást, a másik felét ráhajtjuk. Vágott petrezselymet szórunk a tetejére.

Vacsora: Füstölt sajt epersalátával

30 dkg epret félbe­ vagy negyedekbe vágunk. 2 evőkanál olajból 1 evőkanál vízzel és citromlével, fehérborecettel öntetet készítünk. Salátalevélre halmozzuk az epret, meglocsoljuk a citromos öntettel és vékonyra szeletelt füstölt sajtot teszünk mellé. Egy szelet rozs­ vagy toastkenyeret adunk hozzá, fél kávéskanál vajjal megkenve.

 

5. nap

Ebéd: Tepsis zöldség

30 dkg burgonyát alaposan megmosunk, hosszában negyedekbe vágjuk és sütőlemezre tesszük. Ráöntünk egy evőkanál olívaolajat és megszórjuk egy kávéskanál sóval. Sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk. Amíg a burgonya sül, egy piros és egy sárga húsú paprikát csíkokra, egy kis cukkinit szeletekre, 3 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk. Az egészet a krumpli közé tesszük, ráöntünk 2 evőkanál olívaolajat és megsózzuk. Megszórjuk kevés finomra vágott rozmaringgal, és 20–25 percre visszatesszük a sütőbe. Zöldsalátát kínálunk hozzá.

Vacsora: Epres spagetti

6 dkg spagettit megfőzünk, jól lecsepegtetjük, hozzákeverünk 20 dkg negyedekbe vágott epret. Epres joghurtszósszal (lásd: első napi vacsora) tálaljuk. Mentával díszítjük.

 

Minden napra

Reggeli: 2 evőkanál túró (20 % zsírtartalmú) vagy zsírszegény ömlesztett sajt 10 dkg eperrel, egy szelet pirítós, kávéskanálnyi félzsíros vajjal.

Tízórai, uzsonna: egy pohár joghurt 10 dkg eperrel keverve.

Italok: Kevés kávé és fekete tea, legalább 1 liter szénsavmentes ásványvíz vagy gyógynövénytea.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr174309360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása