ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Szamósza

2012. június 02. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 1/2 kg liszt, 4 ek. vaj, joghurt, só; a töltelékhez: 1 kisebb fej karfiol, 20 dkg zöldborsó, 3–4 burgonya, 2 ek. vaj, 1/2 kk. tört koriander, 1 kk. római kömény, 1 kk. ánizs, só

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el: Tisztítsuk meg és vágjuk fel kis kockákra a zöldségeket. Tegyük a vajat a lábosba, adjuk hozzá a zöldségeket, és fedő alatt pároljuk. Eközben egy serpenyőben pirítsuk meg szárazon a fűszereket, majd törjük porrá. Keverjük a fűszereket a zöldséghez, és pároljuk a zöldséget puhára. Sózzuk meg. A megfőtt zöldséget törjük péppé.

A szamósza elkészítése:

A liszttel, vajjal és joghurttal készítsünk kemény tésztát. Alaposan dolgozzuk össze. Fedjük le egy nedves ruhával, és hagyjuk állni egy fél órát. Csípjünk ki egy kis darabot a tésztából, és gyúrjunk 3 cm átmérőjű golyót. Nyújtsuk ki kb. 12 cm-es körré. Helyezzünk egy kanál hideg tölteléket a tésztára, és hajtsuk félbe úgy, hogy félholdat kapjunk. Vizezzük meg a szélét, és kis csavarásokkal zárjuk le az összeérő részt. Vigyázzunk, hogy jól zárjon, mert különben a sütés alatt kibuggyanhat a töltelék. Ilyen módon folytassuk, míg el nem fogy a töltelék. Közepesen forró vajban süssük ki mindegyiket félig, majd tegyük félre.

Közvetlenül a tálalás előtt forró vajban fejezzük be a sütést. Akkor jó, ha ropogós és pirosas barna a tészta.

süti beállítások módosítása