ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Cseresznyés pite

2012. július 13. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 20 dkg cukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárgája, 1 tk. sütőpor, csipetnyi só; a töltelékhez: 1 kg cseresznye, 5 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 2 ek. zsemlemorzsa; a tetejére: 1 tojás

Elkészítése:

A lisztbe beleszórjuk a sütőport és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrjuk, majd sima tésztává dolgozzuk. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle, és két-három órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.

A nagyobbik cipót kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit. Rászórjuk a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd ráterítjük a kimagozott cseresznyét. Erre cukrot szórunk és a másik fél kinyújtott tésztával befedjük. Kicsit rányomkodjuk a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenjük a tetejét. Villával megszurkáljuk és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütjük, ezután a lángot mérsékeljük és aranybarnára sütjük. Csak teljes kihűlése után vágjuk kockákra.

A tetejét meghinthetjük porcukorral elkevert darált dióval.

Áfonyalekvár

Hozzávalók: 1 kg áfonya, 1 citrom leve, 1/2 mk. őrölt koriander, 1 kg befőzőcukor

Elkészítése:

Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kissé összetörjük (villával szétnyomkodjuk). A gyümölcshúst összekeverjük a citromlével, a korianderrel és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk.

A masszát kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyen tároljuk.

süti beállítások módosítása