ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Színes pudingtorta

2012. január 22. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 ek. kristálycukor, 3 ek. víz, 1-1 cs. főzni való vanília-, csokoládé- és eperízű pudingpor; a forma kikenéséhez vaj, liszt; a töltelékhez: 1,2 liter tej, 12 ek. kristálycukor, 1-1 csomag főzni való vanília-, csokoládé- és eperízű pudingpor, 25-25 dkg vaj és porcukor; a tetejére és az oldalára: 3 dl tejszín

Elkészítése:

A tésztához két tojássárgáját két evőkanál cukorral fehéredésig keverünk. Egy evőkanál vizet hozzáadunk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan az előzőekbe forgatjuk, közben beleszitáljuk a vaníliás pudingport is. Kivajazott, belisztezett, 24 centi átmérőjű tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük. A többi hozzávalókból ugyanígy még két különböző színű tortalapot készítünk, egyiket a csokis, másikat az epres pudingporral.

A töltelékhez négy deci tejet négy evőkanál cukorral meg a vaníliás pudingorral simára dolgozunk, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzünk. Többször megkeverve 8-10 percig hűtjük.

A vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Egyharmadát kanalanként a még meleg (hidegen már nem kenhető) vaníliás krémbe keverjük.

A csokoládés lapot a formába visszatesszük. A vaníliás krémmel megkenjük. Rányomkodjuk az epres tortalapot. Csokoládés krém kerül rá, amit ugyanúgy készítünk, mint a vaníliásat, csak a csokis pudingporból. A vaníliás tortalapot ráfektetjük. Végül a már ismert módon főzött epres krémet simítjuk rá, és hűtőszekrényben 2 órán át dermesztjük. Ezután a formát leemeljük róla, és a torta tetejét kemény habbá vert tejszínnel díszítjük, ami pedig marad, az oldalára kenjük.

Gyros pitában

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg birka- vagy báránycomb, 1 púpozott kk. gyros fűszerkeverék, 3 ek. olaj; a tálaláshoz: 40 dkg lilakáposzta, só, 2 kisebb paradicsom, 1 kisebb vöröshagyma, 1/2 fej saláta, 1 kis pohár natúr joghurt, 1 kk. fokhagymakrém, őrölt bors, 1 csapott ek. csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 4 készen kapható pitakenyér

Elkészítése:

Gyrost nem könnyű házilag készíteni - a fő probléma, hogy otthon általában nem tartunk függőleges forgónyársat. Készülék híján azonban grillen is süthetünk finom gyrost!

Ehhez a húst 6-8 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, majd a gyros fűszerkeverékkel és az olajjal bedörzsöljük. Letakarva éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe.

Másnap, amikor begyújtottuk a faszenet, bő fél óránk van, amíg elkezdhetjük sütni a húst gyenge parázs fölött. Ez az idő épp megfelelő arra, hogy előkészítsünk minden egyebet a pitához!

A lilakáposztát vékony csíkokra metéljük, kissé besózzuk, majd fél óra elteltével leöblítjük, kinyomkodjuk. A paradicsomokat fél karikákra vágjuk, a vöröshagymát vékonyra szeleteljük, gyűrűire szedjük. A megmosott, lecsepegtetett salátát vékony csíkokra vágjuk.

A natúr joghurtot a fokhagymakrémmel ízesítjük, esetleg kissé megsózzuk, megborsozzuk. A csípős paprikakrémet fél kiskanál vízzel kikeverjük.

Mikor a parázs izzani kezd, a pácolt hússzeleteket a rostélyra tesszük, és oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük. Ezután egy vágódeszkára rakjuk és csíkokra vágjuk.

Közben a pitakenyeret a rostélyon felforrósítjuk. Az előkészített zöldségeket és a még forró húscsíkokat a pitába rétegezzük úgy, hogy közben a fokhagymás joghurttal és a csípős paprikakrémmel is meglocsoljuk.


Elkészítési idő: 1 óra + pácolás
1 adag: 630 kcal


 

Narancsos madártej (2)

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojássárgája, 6 dkg cukor, 2 dl narancslé, 1 narancs, 4 cl Cointreau (narancslikőr), 2 tojásfehérje, 5 dkg porcukor, 1 l tej, 1 cs. vaníliás cukor, kevés só

Elkészítése:

A tojássárgáját a cukorral együtt krémesre keverjük, majd apránként hozzáadjuk a narancslevet és a Cointreau-t. Vízgőz fölött sűrű krémet főzünk belőle. Amikor elkészült, négy kis tálkába osztjuk és hűtőbe tesszük.

Fölforraljuk a tejet a vaníliás cukorral, majd levesszük a tűzről.

Csipet sóval fölverjük a tojásfehérjét, miközben apránként a porcukrot is hozzáadjuk. A tejet visszatesszük a tűzre, és ismét felforraljuk.

A habból két evőkanál segítségével felhőket formázunk, ráeresztjük a tej felszínére, ahol néhány perc alatt megfőnek. Ha kész, merőkanállal óvatosan kiemeljük a tejből és a lehűtött narancsos krémre tesszük.

Reszelt narancshéjjal díszítjük.

Banános-zabpelyhes muffin

Hozzávalók 12 nagy muffinhoz: 2 db tojás, 16 dkg kristálycukor, 0,8 dl olaj, 3-4 db érett banán, 15 dkg liszt, 6 dkg zabpehely, 1/2-1/2 kk. sütőpor, szódabikarbóna és só, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítése:

A tojást a cukorral töltsük egy tálba és keverjük jó habosra. Apránként adjuk hozzá az olajat.

A banánt villával törjük pépesre, majd elektromos habverővel keverjük simára. Adjuk hozzá a tojásos keveréket.

Forgassuk össze a lisztet a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval, majd keverjük az előzőekhez. A kikent formát töltsük háromnegyedig, és előmelegített sütőben, közepes lángon süssük meg a muffinokat.

Tarhonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 4 dkg zsír, 2 dkg vöröshagyma, 3 dkg pirospaprika, 1/2 g őrölt bors, 4 dkg füstölt szalonna, 1/4 cs. petrezselyemzöldje, 10 dkg (konzerv) lecsó, 10 dkg tarhonya

Elkészítése:

A csontot és a répákat 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A tarhonyát zsírban megpirítjuk, finomra vágott hagymát, vágott petrezselymet, pirospaprikát, kockára vágott szalonnát adunk hozzá, a lecsóval együtt a leszűrt levesbe tesszük és puhára főzzük.

 

Holland rakott tojás

Hozzávalók: 4 nagy fej vöröshagyma, 9 db tojás, 2 dl tejföl, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. margarin, só, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A hagymát karikára vágjuk, és az olajban ropogós pirosra sütjük. 8 db tojást megfőzünk.

Egy tűzálló tál aljára leterítjük a hagyma felét, erre tesszük a karikára vágott főtt tojásokat, majd befedjük a hagyma másik felével.

A tejfölt elkeverjük 1 tojássárgájával és csipetnyi sóval, majd a hagymára öntjük. Margarinban zsemlemorzsát pirítunk, és ezt a tál tetejére hintjük. Előmelegített sütőben néhány percig sütjük.

 

Marinált hagyma

Hozzávalók: 2 kg apró vöröshagyma, hegyes csípős paprika, torma, kapor, egész bors, szegfűszeg, kakukkfű, ecet, cukor, só

Elkészítése:

Két kiló apró szemű vöröshagymát megtisztítunk, és tésztaszűrő segítségével több részletben lobogva forró sós vízbe engedjük; két percig főzzük.

Az üvegek aljára kaprot rakunk, rászedjük a hagymát, és pár szem borsot, két szem szegfűszeget, csipetnyi kakukkfüvet szórunk rá. Mindegyik üvegbe fél hegyes paprikát csúsztatunk. A hagymát meghámozott tormaszelettel leszorítjuk, és  felforralt, kihűtött ecetes-cukros-sós páclével leöntjük. A kamrába rakjuk, de egy hónapnál hamarabb nem bontjuk ki, mert érlelődnie kell!

 

süti beállítások módosítása