ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Finom krumplis pogácsa

2011. január 09. - Dyna 122

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 12 dkg főtt burgonya, 1/2 dl tejföl, 2 tojássárgája, só

Elkészítése:

20 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, 12 deka főtt, áttört burgonyával (tisztán mérve), fél deci tejföllel, egy tojássárgával összegyúrunk, és megsózzuk. Fél óráig pihentetjük, majd háromszor hajtogatjuk, mint a leveles tésztát. Ezt háromszor megismételjük, majd jó egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tepsire ültetjük, és a tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, egy tojássárgával megkenjük. Még egy fél óráig így pihentetjük, végül a jól bemelegített sütőbe toljuk. 3-4 percig erős lánggal, majd takarékon aranysárgára sütjük.

Melegen, hidegen egyaránt kitűnő, de ha egy nappal később akarjuk a maradékot kínálni, érdemes néhány percre a sütőbe tenni tálalás előtt, hogy meglangyosodjon.

Kolbászos keltekercs

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg lángolt kolbász, kellevél, 1 db zsemle, 1 fej vöröshagyma, 1-1 db paradicsom és zöldpaprika, só, pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, mustár, tejföl

Elkészítése:

Kevés zsiradékon fél fej finomra vágott vöröshagymát, kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát fonnyasztunk, sóval, pirospaprikával, törött borssal ízesítjük és vizet aláöntve pár percig pároljuk.

Közben 50 dkg, bőrétől lehúzott és darált lángolt kolbászt vízben áztatott és jól kinyomkodott 1 db zsemlével, 1/2 fej finomra vágott hagymával, csipetnyi mustárral, köménymaggal összegyúrunk.

Az előre megfőzött kelleveleket megtöltjük a húspéppel és tekercseket formázunk. A tekercseket belehelyezzük a párolólébe és kb. 30 percig főzzük.

Ezután a tekercseket kivesszük és a levét tejfeles habarással besűrítjük, átforraljuk. A tekercsekre öntve, főtt burgonyával tálaljuk.

Köpenyes virsli

Hozzávalók 4 személyre: 8 db stangli, 4 pár virsli, 1 ek. mustár, 5 dkg szeletelt bacon szalonna

Elkészítése:

A stanglikat kettévágjuk, belüket kivájjuk, megkenjük a mustárral, és beleteszünk egy-egy virslit. Rátesszük a stangli felső részét, vékony szalonnacsíkokkal körültekerjük, és alufóliába csomagoljuk. Forró sütőben jól átmelegítjük.

Erőleves

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg marhacsont, 25 dkg sovány marhahús, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg paradicsompüré, 1 g egész bors, 2 dkg só, 1 tojásfehérje

Elkészítése:

A húst ledaráljuk, a tojásfehérjét, paradicsompürét a darált hússal jól elkeverjük és 2 liter hideg vízzel állandó keverés közben felöntjük. A csontot, zöldséget, hagymát, gombát, sót, borsot, fokhagymát beletesszük, 4 órán át lassú forrásban tartjuk és utána átszűrjük.

Csokis-narancsos muffin

Hozzávalók (kb. 12 db-hoz): a tésztához: 1 doboz Dr. Oetker Muffin narancsos-fűszeres alappor, 10 dkg lágy vaj vagy margarin, 1 tojás, 175 ml narancslé (100%-os); a díszítéshez: 1 tasak Dr. Oetker Cukormáz (csokoládéízű), 5 dkg lágy vaj vagy margarin, 1 tk. tej vagy rum, Dr. Oetker Tortadara (barna), Dr. Detker Decor Gyöngy selyem

Elkészítése:

A dobozban lévő papírformákat egy tepsibe állítjuk. A sütőt előmelegítjük.

A muffin tésztát a dobozon lévő használati utasítás szerint elkészítjük, majd a papírformákban elosztjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

A megsült muffinokat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. A cukormáz port a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet (vagy rumot), és 5 percig tovább keverjük, míg könnyű, habos masszát kapunk. A habos krémmel a kihűlt muffinok tetejét megkenjük, majd ízlés szerint a Tortadarával vagy Decor Gyönggyel díszítjük.

Thüringiai májszeletek

Hozzávalók: sertésmáj, tejszín, mustár, vöröshagyma, őrölt bors, őrölt bazsalikom, majoranna, só, vaj

Elkészítése:

A mustárral megkent sertésmájszeleteket vajban finomra vágott hagymával együtt átsütjük. Mikor majdnem puha, akkor törött borssal, őrölt bazsalikommal és majorannával ízesítjük. Kevés tejszínt öntünk alá és átforraljuk.

Tálaláskor sózzuk és petrezselymes főtt burgonyát adunk mellé.

Eszkimószelet

Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg cukor, 40 dkg liszt, 8 tojás, 2 dl víz, 2 ek. kakaópor, 1,5 cs. sütőpor, 10 dkg durvára vágott dió; a krémhez: 20 dkg margarin, 25 dkg cukor, 4 ek. liszt, 5 dl tej; az öntethez: 10 dkg margarin, 2 ek. cukor, 3 ek. kakaó, 1 ek. víz

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk, majd két lapra vágjuk.

A krémhez a cukrot, a lisztet és a tejet sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, a margarinnal habosra keverjük.

Az öntet hozzávalóit lassú tűzön összeolvasztjuk.

A tésztalapokat a krémmel megtöltjük, majd az öntetet a tetején elsimítjuk.

süti beállítások módosítása