ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Ribizlivel töltött linzertorta

2011. március 27. - Dyna 122

Hozzávalók:  50 dkg ribizlilekvár, 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 10 dkg őrölt mogyoró, csipetnyi őrölt szegfűszeg és fahéj, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve, 1 tojássárgája


Elkészítése:

A lisztet először eldolgozzuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval, és alufóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.

A tészta kétharmadát egy szív alakú formába töltjük, lekvárral bőségesen megkenjük úgy, hogy a szélek mentén 1 cm hely maradjon. A maradék tészta egyik felét kb 1 cm vastag szalaggá gyúrjuk, és a torta széleire illesztjük. A másik részt kinyújtjuk, kis szíveket vágunk vagy szaggatunk belőle, és a lekvár tetejére rakjuk. A tojássárgáját egy kevés vízzel felverjük, és megkenjük vele a tortát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 50 percig sütjük.

 

Pozsár szelet csiki mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg körüli ponty, 1 cs. leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg zselatin, só, bors, 1 tojásfehérje, 1 kk. paradicsompüré; a mártáshoz: 15 dkg cékla, 15 dkg alma, 3 db gomba, 1 kis tubus majonéz, 1 dl tejföl, mustár, só, bors, citromlé, 1 cs. metélőhagyma

Elkészítése:

A ponty húsát a gerincről lefejtjük és kissé besózva állni hagyjuk, félre tesszük.

A halfejet és a csontot a hagymával és az egészben hagyott zöldséggel együtt feltesszük főni. Kb. 2 órás főzés után a tűzről levéve leszűrjük. A visszamaradt lében megfőzzük a halhúst és - ha van - a belsőséget. Ezután a főtt halat óvatosan kiemeljük az edényből és szétosztjuk mély üvegtálakba, vékony metéltre vágott zöldségekkel díszítjük és hűlni hagyjuk.

A hallébe belekeverjük az előzőleg langyos vízben felolvasztott zselatint, majd hozzáadjuk a paradicsompürével felhabosított és kevés vízzel kikevert tojásfehérjét. Felforraljuk, majd rövid pihentetés után szűrőruhán átmerjük. Az így letisztított hallevet hűlni hagyjuk és a tálkába osztott halra meregetjük, hűtőben megdermesztjük.

A mártáshoz a majonézből és tejfölből a fűszerekkel tartárt készítünk. Ezután belekeverjük az egészen apró kockákra vágott megfőzött céklát, a megpárolt gombát és a megtisztított almát. Végül beleforgatjuk a finomra vágott metélőhagymát, utánaízesítjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Karibi csirke

Hozzávalók: csirkemell, burgonya, mazsola, sárgarépa, zöldborsó, kukorica, paradicsom, vaj, só, bors

Elkészítése:

A burgonyát héjastól megfőzzük, megpucoljuk, egy kivajazott tűzálló edény aljára karikázzuk és sózzuk. Erre jön a kicsontozott és kivert csirkemell, sózzuk és borsozzuk. Bevonjuk kockára vágott sárgarépával, mazsolával és zöldborsóval elkevert morzsolt kukoricával. Sózzuk, borsozzuk, paradicsomkockákat dobunk a tetejére és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolva kb. 35 percig sütjük.

Babgulyás

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhahús (lábszár, fartő), 2 ek. olaj, 25 dkg szárazbab, 2 ek. lecsó, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, só, pirospaprika, bors

Elkészítése:

A babot enyhén sós vízben feltesszük főni (előző este áztassuk be, így hamarabb megpuhul). A húst megmossuk, kis kockákra vágjuk. A meleg olajban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát és a lecsót. Ha a levét elfőtte, mindig pótoljuk kevés vízzel. Amikor a hús már majdnem puha, összekeverjük a babbal, és utánaízesítjük. Végül felöntjük annyi vízzel, hogy se túl híg, se túl sűrű ne legyen. Addig főzzük, amíg a hús és a bab is puha lesz.

Krinolin bakonyi módra

Hozzávalók: krinolin, gomba, vöröshagyma, tejföl, liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, zsiradék

Elkészítése:

Kevés zsiradékon finomra vágott vöröshagymát és kockákra vágott gombát pirítunk. Sózzuk, borsozzuk és pirospaprikával meghintjük. Kevés vízzel felöntjük, tejfölös habarással besűrítjük. Belehelyezzük a krinolinokat, és együtt forraljuk.

Galuskával tálaljuk.

Marinált paprika

Hozzávalók: 2 kg paradicsompaprika, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, ecet, egész bors, 2 ek. só

Elkészítése:

Szép, húsos, piros színű paradicsompaprikát kicsumázunk, négy cikkbe vagy ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és megmérjük. Két kiló paprikához három liter vizet felforralunk, és két csapott evőkanál sóval, három gerezd megtisztított fokhagymával, pár szem borssal meg három evőkanál olajjal ízesítjük. Annyi ecetet öntünk bele, hogy kellemesen pikáns legyen, és a paprikát - mint a tésztát - apránként kifőzzük benne. A paprikát szűrőkanállal nem túl nagy üvegekbe szedjük, és ha az egésszel elkészültünk, a levet ráforrázzuk. Azonnal lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Valentin-napi toastszívek eperdzsemmel

Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet toastkenyér, puha, kenhető vaj, darabos eperdzsem

Elkészítése:

A kenyérszeleteket megpirítjuk, és vagy formával, vagy egy vékony pengéjű késsel óvatosan szíveket vágunk ki belőle. A szívecskéket megkenjük vajjal, és eperdzsemet halmozunk rá.

 

süti beállítások módosítása