ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Kolbásszal töltött csirke

2011. január 16. - Dyna 122

Hozzávalók: csirke, lángolt kolbász

Elkészítése:

A csirkéket a töltött csirkénél szokásos módon előkészítjük. A bőrétől lehúzott lángolt kolbászt óvatosan a csirke bőre alá töltjük és a csirkét meleg sütőben - a saját kisült zsírjával állandóan locsolgatva - megsütjük.

Tejfölös gomba palacsintametélttel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gomba, 2 dl tejföl, 2 kis fej vöröshagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, 1,5 ek. olaj; a palacsintához (kb. 20 db): 1 dl tej, 25 dkg liszt, 2 db tojás, szódavíz, csipetnyi só

Elkészítése:

Palacsintatésztát készítünk. A tejet elkeverjük a 2 tojással, csipetnyi sóval és a liszttel. Majd ha teljesen simára kevertük, annyi szódavízzel engedjük fel, hogy se híg, se túl sűrű ne legyen. A gombát alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd jól átpároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük az apróra vágott gombát. Kevés vízzel felöntve 10-15 percig pároljuk.

A palacsintákat kisütjük, összesodorjuk és metéltformára vágjuk. Mély tálba rakjuk, amelyre a tejföllel összekevert gombát öntjük.

Libamájas tojáskocsonya

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg libamáj, 5 dkg kész besamel-mártás, 1/2 g őrölt bors, kevés só, 1 egész tojás, 2 db tojássárga, 1 dkg vaj

Elkészítése:

A libamájat finomszálú drótszitán áttörjük, hozzáadjuk a kihűtött, nem túl sűrű besamel-mártást, sózzuk, borsozzuk. Az egész tojást a tojássárgákkal együtt habverővel jó simára kikeverjük.

Közben a masszának megfelelő nagyságú puddingformát vagy porceláncsészét vajjal kikenünk és a kikevert masszát beletesszük. Kis fedővel letakarjuk és egy lábasba hideg vizet téve a formát beleállítjuk. A víz annyi legyen, hogy a formát alig negyedrészéig érje el. Ekkor a lábast befedjük és középmeleg sütőben, mérsékelt tűznél a tojáskocsonyát kigőzöljük. A víznek forrnia nem szabad, nehogy a lecsapódó gőz a libamájas kocsonyát felhígítsa. Kb. 10-15 percnyi gőzölés után a sütőből kivesszük, hideg vízzel jól lehűtjük és a formából kiborítjuk. Szép apró, egyenletes darabokra vágjuk és a forrón tálalt erőlevesbe arányosan elosztjuk.

Csokis csomagok

Hozzávalók (kb. 30 db-hoz): a tésztához: 15 dkg búzaliszt, 1 tk.  sütőpor, 2 ek. kakaópor (cukrozatlan), 25 dkg porcukor, 1 cs.  vanillincukor, 1 csipet só, 3 tojás, 0,5 dl forralt bor, 1 dl étolaj, 1 kis üveg meggybefőtt (lecsöpögtetve kb. 175 g), 5 dkg darabolt dió; a mázhoz: 1 cs. Dr. Oetker tortabevonó ét prémium; Dr. Oetker Dekor Toll a díszítéshez

Elkészítése:

A tepsit (20x30 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.

A hozzávalókat a meggy és a dió kivételével egy keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 3 perc alatt jól összedolgozzuk, majd óvatosan belekeverjük a lecsepegtetett meggyet és a diót. A tésztát a tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt kb. 40 perc alatt megsütjük.

A megsült süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerinti kockákra vágjuk. A tortabevonót a tasakon található használati utasítás alapján megolvasztjuk, majd a süteménykockákat bevonjuk vele. Hagyjuk a mázat megszilárdulni, majd a színes Dekor Tollakkal a mázra masnit rajzolunk.

Viking leves

Hozzávalók: darált marhahús, tojás, vöröshagyma, sárgarépa, zöldborsó, petrezselyemzöld, pirospaprika, só, őrölt bors, liszt, húsleveskocka, vaj, konyak, tejszín

Elkészítése:

A felolvasztott vajon finomra vágott hagymát, sárgarépát párolunk, majd meghintjük pirospaprikával és liszttel. Húsleveskockából készült lével felöntjük. Sóval, törött borssal ízesítjük.

Közben elkészítjük a darált marhahúsból petrezselyemmel, tojással, sóval, reszelt vöröshagymával a húsgombócokat. A zöldséges húslében kifőzzük a gombócokat.

A levest még konyakkal és főtt zöldborsóval átforraljuk. Egy-egy evőkanál tejszínre forrón tálaljuk.

Kijevi torta

Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 4 tojássárgája, 40 dkg liszt, 1 cs. sütőpor; a habhoz: 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor, vágott dió vagy mogyoró; a krémhez: 1 cs. vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 3 ek. feketekávé, 2 ek. kakaópor, 1 cs. vaníliáscukor, 25-25 dkg vaj és cukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy órára hideg helyre tesszük. Három részre osztjuk, és kinyújtva sütőlapra tesszük a tésztalapokat.

A habhoz a tojásfehérjét a cukorral felverjük, három részre osztjuk, és megkenjük a lapokat. Megszórjuk durvára vágott dióval vagy mogyoróval. Egyenként megsütjük.

A krémhez a pudingot a tejjel az előírás szerint elkészítjük, és kihűtjük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, és megtöltjük a kihűlt tésztalapokat. Másnap szeleteljük.

A tetejére olvasztott csokoládéból csíkokat, alakzatokat csorgathatunk, hogy még mutatósabb legyen a torta.

Hideg joghurtleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1 l erőleves (kockából), 3 dl joghurt, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

5 dkg vajból 1 evőkanál liszttel világos rántást készítünk. Ezután 3 dl joghurtot 1 liter hideg erőlevessel (készíthetjük kockából is) jól elkeverve felengedünk, és hidegen eldolgozzuk a rántással. Sóval, törött borssal, pirospaprikával ízesítjük. Egyszer átforraljuk és kihűtve tálaljuk.

süti beállítások módosítása