ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Babapiskóta tészta alaprecept

2011. június 05. - Dyna 122

Corbis-42-37659799.jpgHozzávalók: 4 db tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt; a szóráshoz: porcukor

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a cukor 1/3 részével, a sárgáját pedig a maradék cukorral habosra keverjük. A tojássárgája habjához hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habját, majd fakanállal belekeverjük a lisztet, miközben az edényt lassan forgatjuk. Óvatosan a szélétől a közepe felé haladva keverjük a masszát, hogy a fehérjehab ne törjön össze.

A formázáshoz nyomózsákba tesszük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlemezre piskótaalakokat formázunk. Sűrű szövésű szitából a piskóták felületét meghintjük porcukorral, rövid ideig állni hagyjuk, hogy a porcukor egy kicsit megolvadjon a tetején.

Sütés:

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz kb. 2-3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10-15 perc

Meggylekvár

Hozzávalók: 1 kg magozott meggy, 1 citrom reszelt héja, 1 kg befőzőcukor

Elkészítés

A meggy felét turmixolom, a másik felét összekeverem a citromhéjjal. Belekeverem a cukrot, felfőzöm és állandó keverés mellett mintegy 4 percig főzöm. Forrón csavaros üvegekbe töltöm és azonnal lezárom.

Pármai felsál

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhafelsál, 1 csésze zöldborsó, 20 dkg metélt, sajt, só, őrölt bors, zsír

Elkészítése:

Egy kiló marhafelsált vékonyan felszeletelünk, kiverjük és evőkanálnyi zsiradékon sóval, őrölt borssal ízesítve, kevés vízzel puhára pároljuk. Mikor a hús már puha, egy csészényi konzerv vagy mélyhűtött borsót adunk hozzá. Ha konzervet - csak átmelegítjük, ha mirelit borsót, még 10-15 percig pároljuk.

Közben sós vízben kifőzünk 20 deka metéltet, leszűrjük, összekeverjük a pecsenye levével és a borsóval, és tetejére fektetjük a puha hússzeleteket. Reszelt sajttal szórjuk meg, és azonnal tálaljuk.

Kapitány szendvics

Hozzávalók: kenyér, szardínia konzerv, sajt, paradicsom, vaj

Elkészítése:

A dobozból kivett szardíniákat alaposan csurgassuk le. A vajazott kenyérszeletekre lazán rakjuk fel a kb. 1 cm-es darabokra vágott halat. Helyezzünk rá paradicsomkarikákat és sajttal beborítva néhány percig forró sütőben süssük.

Sárga- és őszibarack fagyasztása

Hozzávalók: sárga- és/vagy őszibarack, citrom vagy enyhe ecet

Elkészítése:

A kemény, ropogós gyümölcsöt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és tésztaszűrőbe rakva apránként lobogva forró citromos vagy nagyon enyhén ecetes vízbe mártjuk. Megvárjuk, amíg a víz gyöngyözni kezd, akkor a gyümölcsöt kiemeljük, és papírtörölközőn szétterítve szikkadni, kihűlni hagyjuk.

Műanyag zacskókba akkora adagokban töltjük, amennyire majd télen egyszerre szükségünk lesz.

Vadas szelet spagettivel

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 1 db vöröshagyma, 80 dkg marhacomb, ízlés szerint kristálycukor, 1 l marhahúsleves, ízlés szerint só, kevés bors, 1-2 ek. mustár, 1 db citrom, 1 doboz tejföl, pár db babérlevél, 3 szál petrezselyem, 3 szál zellerlevél, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A reszelt zöldségeket húslében a hússal együtt megpároljuk. Cukros, zsemleszínű rántással berántjuk, tejföllel dúsítjuk, mustárral, citromlével ízesítjük. Spagettivel vagy makarónival tálaljuk.

Lucskos káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéslapocka, 1 kg fejeskáposzta, 2 db vöröshagyma, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 15 dkg császárszalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. kapor, ízlés szerint tárkony, kevés ecet, 1 dl olaj, 1 mk. só

Elkészítése:

A húst sós vízben félpuhára főzzük. A káposztát 10-12 cikkre vágjuk és a húshoz adjuk. Tárkonnyal, kaporral és fokhagymával fűszerezzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, ecettel ízesítjük, és puhára pároljuk.

A káposztát a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, felforraljuk. Tálra szedjük a káposztát, tetejére rendezzük a felszeletelt húst és a ropogósra sült szalonnát.

süti beállítások módosítása