ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Fahéjas szelet

2011. július 03. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 kész szögletes piskótatortalap, 3 ek. méz, 20 dkg porcukor, 5 dkg zsír, 1 kk. szódabikarbóna, 1 tojás, 1 dl tej, 45 dkg liszt, 2 kk. őrölt fahéj; a krémhez: 1 l tej, 10 ek. liszt, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:

A porcukrot, a zsírt, a tojást, a mézet, a szódabikarbónát és a fahéjat gőz felett jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Legalább 5 percig keverjük, majd hagyjuk kihűlni. 4 cipót formálunk belőle, és sütőpapírral letakart sütőlemezen egyenként megsütjük.

A krémhez a tej felét felforraljuk, a másik felét elkeverjük a liszttel. Beleöntjük a tejbe, sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, és a kihűlt krémmel összevegyítjük.

A sütemény összeállítása: fahéjas lap, krém, fahéjas lap, krém,  piskóta, krém, fahéjas lap, krém, fahéjas lap. Legfelül krém legyen, amit csokireszelékkel vagy darált dióval megszórhatunk.

Édes-savanyú pác

Hozzávalók kb. 6-8 adag csirkemell vagy felső comb filéhez: 2 ek. nyers nádcukor vagy méz, 1 dl szójaszósz, 1/2 dl Worcester-szósz, 1 ek. reszelt friss gyömbér, 2 gerezd áttört fokhagyma, 2 ek. baracklekvár, 1 ek. citromlé, frissen őrölt bors

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük, és a csirkét ebben a pácban érleljük minimum 1 órát. Akár egész éjszakára is bent hagyhatjuk a hűtőben.

Elkészítési idő: 10 perc

Ecuadori töltött banán

Hozzávalók: banán, mazsola, rum, habtejszín, cukor, mandula, tejberizs

Elkészítése:

A banánok tetejét hosszában levágjuk és belsejüket kikaparjuk. A kivájt banánbelsőt elkeverjük rumba áztatott mazsolával és cukrozott, keményre vert tejszínhabbal. A krémet visszatöltjük az üregekbe és tejberizs alapra helyezzük. A tetejüket visszatesszük, és durvára vágott mandulával meghintve hűtve tálaljuk.

Spárgaleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 50 dkg friss vagy 30 dkg konzerv spárga, 1 dkg cukor, 4 dkg vaj, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 1/4 cs. petrezselyemzöld, 1 dl tej

Elkészítése:

A csontot, zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 órán át főzzük. A megtisztított spárgát kockára vágjuk, cukorral ízesítjük és a leszűrt levesben megfőzzük.

A vajjal és a liszttel, finomra vágott petrezselyemmel világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel felengedjük, a tejjel együtt a levesbe keverjük és öt percig forraljuk. Vajas galuskát főzünk bele.

Rendang

rendang_01.jpgHozzávalók: 1,5 kg marhalapocka, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 dl kókusztej, 2 tk. őrölt koriander, 1 kk. őrölt édeskömény, 2 tk. őrölt római kömény, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 4 aprított chili (piros), 4 csík citromhéj, 1 ek. citromlé, 2 tk. barnacukor

Elkészítése:

Tisztítsuk meg a húst és vágjuk fel 3 cm-es kockákra.  A hagymákat pépesítsük robotgéppel. A főzőedénybe öntsük bele a kókusztejet, forraljuk fel, majd közepes lángon addig főzzük, míg a tej kb. a felére csökken. Vigyázzunk, ne hagyjuk, hogy a tej megbarnuljon. Adjuk hozzá az édesköményt, a római köményt, a koriandert és a szegfűszeget, majd egy perc kevergetés után tegyük bele a húst. Ha a hús színe megváltozik - 2-3 perc - adjuk hozzá a pépesített hagymát, a chilit, a citromhéjat, a citromlét és a cukrot. Kis lángon főzzük egészen addig, amíg besűrűsödik. Ez kb. 2 órát jelent. Néha kavarjuk meg, nehogy leragadjon. Majd folytassuk a főzést, amíg a kókusztejből az olaj a felszínre jön és hagyjuk, hogy a curry megszínesedjen. Akkor jó, ha barna és felszívta az összes levet.

Tálalhatjuk friss és párolt zöldséggel, vagy akik tartalmasabb étkezésre vágynak, rizs körettel. Hasonlóan a hazai töltött káposztához, a Rendang is csak finomabb lesz, ha hagyjuk az ízeket összeérni, és az elkészítést követően 2-3 nap múlva fogyasztjuk. (Alacsony hőmérsékleten, lassan melegítsük.)

Borjú kebab

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg borjúlapocka finomra darálva, 3 ek. natúr joghurt vagy szójajoghurt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk. őrölt koriander, 2 chilipaprika finomra vágva, só, őrölt bors, 2 ek. szűz olívaolaj, 1 nagy fej lilahagyma finomra vágva

Elkészítés

A borjúhúst a joghurttal és a fokhagymával elkeverjük, majd ízesítjük az őrölt korianderrel, a chilivel, a borssal és a sóval, és minimum 1 órát állni hagyjuk. Ezt követően a kebabból vizes kézzel hüvelykujj vastagságú és hosszúságú darabokat formázunk, majd vékony fanyársra tűzzük. Meglocsoljuk olajjal, és faszénparázson megsütjük. Ügyeljünk arra, hogy a közepe is átsüljön! Tálaláskor a kebabokat megszórjuk lilahagymával. Roston sült zöldségekkel, friss kenyérrel tálaljuk.

süti beállítások módosítása