ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sütőtöksaláta

2011. november 20. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg sütőtök, 2 ek. reszelt vöröshagyma, 1 ek. borecet, 1 kk. mustár, 1 kk. porcukor, 5 ek. olaj, só; a díszítéshez főtt tojás és petrezselyemzöld

Elkészítése:

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát dobókocka nagyságú darabokra vágjuk. Lobogva forró sós vízbe öntjük, és nem túl puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, kihűtjük.

Két evőkanál reszelt vöröshagymát egy evőkanál borecettel, kiskanálnyi mustárral meg porcukorral és csipetnyi sóval kikeverünk, majd öt evőkanál olajat öntünk bele, miközben a salátalevet állandóan kevergetjük, így szép opálos lesz. A tökkockákat beleforgatjuk, a tálat egy napra a hűtőbe tesszük, majd újból felkeverve a tetejét főtt tojás cikkekkel meg összevagdalt petrezselyemmel díszítjük.

Mogyorós-narancsos süti

Hozzávalók: 18 dkg darált mogyoró, 12,5 dkg porcukor, 4 dkg felaprított cukrozott narancshéj, 1/2 narancs reszelt héja, 3 tojásfehérje, 3 dkg liszt; a díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé, színes cukorgyöngy

Elkészítése:

A tésztához valókból sima tésztát gyúrunk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a masszából két teáskanál segítségével egymástól megfelelő távolságban diónyi halmokat rakunk, mindegyiket egyenként villával ellapítjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük. A kész kekszeket még melegen rácsra szedjük és kihűtjük.

Az étcsokoládét felolvasztjuk, a süteményeket félig belemártjuk és megszórjuk a színes cukorgyönggyel, majd zsírpapírra téve megszárítjuk.

Sült csirke naranccsal és rozmaringos burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb sütni való csirke (kb. 1,3 kg-os), 80 dkg burgonya, 1 narancs, 3 ág rozmaring, 3 ek. olaj, 1/2 tk. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt pirospaprika, só, őrölt bors

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Leöblítjük a csirkét, szárazra töröljük és nyolcfelé vágjuk. Forró vízzel megmossuk a narancsot, félbevágjuk és felszeleteljük. Lecsipkedjük a rozmaringágról a leveleket és nagyobb darabokra vágjuk. Megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.

Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban az olajjal és jó alaposan megszórjuk fahéjjal, paprikával, sóval és borssal. A fűszeres csirkét és burgonyát elterítjük egy tepsiben és 200° C-on 50 perc alatt megsütjük, miközben időnként megforgatjuk.

Karamellizált almás morzsatorta

Hozzávalók 4 személyre: 12 dkg őrölt mandula, 1 tk. őrölt fahéj, 12 dkg vaj, 1 kis üveg méz, 12 dkg lágy zabpehely, 6 alma

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a mandulát a fahéjjal, adjunk hozzá 10 dkg vajat, és ujjaink segítségével alaposan morzsoljuk el. Keverjünk bele 4 evőkanál mézet és a zabpelyhet.

Hámozzuk meg az almát és vágjuk vékony szeletekre. Terítsük a gyümölcsöt a maradék vajjal kikent edény aljára, és csurgassuk meg egy-két kanál mézzel. A tetejére szórjuk a morzsakeveréket úgy, hogy teljesen betakarja a gyümölcsöt, de ne nyomkodjuk le!  Süssük kb. 30 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tálaljuk melegen, esetleg vanília fagylalttal.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Rajnai zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. mirelit zöldbab, 5 dkg húsos szalonna, 4-5 közepes nagyságú burgonya, liszt, 1 ek. margarin, 1 dl tejföl, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 közepes fej vöröshagyma, só

Elkészítése:

A (mirelit) zöldbabot hideg vízben feltesszük főni.

A szalonnát üvegesre pirítjuk, majd beledobjuk a karikákra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma megfonnyadt, hozzáadjuk a leveshez, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha a bab puhulni kezd, apró kockákra vágott burgonyát adunk hozzá.

Ha már a bab és a burgonya is puha, a margarint összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit az felvesz, és a levesbe szaggatjuk. Ezzel újra felforraljuk.

A levesestálba tejfölt és finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk, és rámerjük a forró levest.

süti beállítások módosítása