ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Töltött sertésdagadó (2)

2011. december 25. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 kg dagadó, 2 zsemle, 2 db tojás, 20 dkg darált sonka, 20 dkg gomba, 1 fej hagyma, só, őrölt bors, majoranna, 3 ek. zsír, kevés tej

Elkészítése:

A tejbe áztatott és kinyomott zsemlét összekeverjük a sonkával, a tojással, és a szeletekre vágott gombával, melyet előzőleg a finomra vágott hagymával zsírban megpároltunk. Sót, borsot, majorannát adunk hozzá, és egy kanál zsírt. Ezzel a jól összedolgozott masszával megtöltjük a közepén szétnyitott dagadót, annak nyílását bevarrjuk, és kizsírozott tepsibe helyezzük. Megsózzuk és kevés vizet aláöntve sütőbe tesszük. Folytonos öntözgetés mellett, szép pirosra sütjük.

Hidegen felszeleteljük és salátalevelekkel kibélelt tálra rendezzük.

Kávékrémtorta

Hozzávalók a tésztához: 12,5 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. rum, 1 kk. reszelt citromhéj, 3 tojás, 1/2 kk. fahéj, 20 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő (Gustin), 2 kk. sütőpor; a töltelékhez: 10 dkg étcsokoládé, 2 ek. neszkávé, 1 ek. kakaópor, 10 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 4 dkg vagdalt mandula, 1 tojás; a díszítéshez: 12,5 dkg marcipánmassza, 10 dkg porcukor, 10 dkg vagdalt mandula (dió, mogyoró), 12 db csokoládéfenyő (marcipánból, csokoládéba mártva); a pralinéhoz: 5 dkg csokoládé, 2 ek. felaprított mandula

Elkészítése:

A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, a reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót, majd tovább keverjük mindaddig, amíg a cukor teljesen elolvad. Beleadjuk egyenként a tojásokat, végül a fahéjat, a keményítőt, valamint a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es átmérőjű tortaformába öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tortát rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk.

A krémhez a csokoládét darabokra tördeljük, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a neszkávét, 2 evőkanál forró vizet és állandó keverés mellett mérsékelt lángon felolvasztjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a kakaót, a porcukrot, a margarint, a mandulát, a tojást, és jól összekeverjük.

A tortát vízszintesen három részre vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krém harmadával, rátesszük a második lapot, ezt is megkenjük a krémmel, beborítjuk a harmadik lappal, majd a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.

A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral (zöld színű ételfestéket is tehetünk bele), majd kb. 26 cm-es átmérőjű körré nyújtjuk és a tortára borítjuk. A torta oldalát felaprított mandulával (dióval, mogyoróval) szórjuk meg, a tetejét pedig kirakjuk a csokoládéfenyőkkel.

A torta közepére halmozzuk a pralinékat, amelyet úgy készítünk, hogy a csokoládét gyenge tűzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a felaprított mandulát, és kihűtjük. A masszából 9 golyót formálunk.

Mákos guba (2)

Hozzávalók 4 személyre: 6 db szikkadt kifli, 0,5 l tej, 8 dkg méz, 8 dkg darált mák, 8 dkg porcukor, 4 dkg vaj, 1/2 citrom reszelt héja, 1 db vaníliarúd, 1 db szegfűszeg

Elkészítése:

A szikkadt kifliket felkarikázzuk és egy nagy keverőtálba helyezzük. A tejet felforraljuk a mézzel, belefőzzük a szegfűszeget és a hosszában félbevágott vaníliarudat. Miután a tej felforrt, ráöntjük a kiflikarikákra, és óvatosan, nehogy megtörjenek a karikák, átkeverjük.

A darált mákot összekeverjük a porcukorral és a reszelt citrom héjával, majd a kiflire öntjük és óvatosan átkeverjük. A hideg vajjal kikent tűzálló edénybe öntjük a mákos kiflikarikákat, a tetejére csepegtetjük a maradék vajat, majd 160 °C-os sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


A diós változatát is érdemes kipróbálni, ehhez a mákot helyettesítsük darált dióval.


 

Sült libacomb párolt káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 4 db libacomb, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. só; a káposztához: 1 fej lilakáposzta, 1 dl vörösbor, 2 ek. cukor, 2 ek. 10%-os ecet, 1 mk. őrölt kömény, 1 csipetnyi őrölt fekete bors, 1 tk. só

Elkészítése:

A libacombok bőrös felét bevagdossuk és besózzuk. Nagyobb serpenyőben a libacombokat először a bőrös felével sütjük, majd megfordítjuk – a lényeg, hogy egy kis színt kapjanak, és a libazsír elkezdjen kisülni. A megpirított libacombokat a vöröshagymával és fokhagymával sütőzacskóba téve 200 °C-on 30 percig sütjük.

Közben megpároljuk a lilakáposztát, ehhez a visszamaradt libazsíron karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott lilakáposztát, sózzuk, borssal, őrölt köménymaggal fűszerezzük, felöntjük a vörösborral, és fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk az ecetet és alaposan átkeverjük.

A sütési idő leteltével kivágjuk a sütőzacskót, s a  libacombokat pár perc alatt szép pirosra sütjük. Párolt lilakáposztával forrón kínáljuk.


A párolt káposztához adhatunk aszalt szilvát és savanykás almát is.


Rácponty

Hozzávalók 2 személyre: 2 db pontyfilé, 10 dkg füstölt szalonna, 6 ek. étolaj, 10 dkg liszt, 5 db paradicsom, 3 db tv-paprika, 1 db zöld erős paprika, 4 db burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. pirospaprika, 1 tk. só, tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

A pontyfiléket sűrűn beirdaljuk, hogy a szálkákat minél több helyen át tudjuk vágni. Sózzuk, majd megforgatjuk a pirospaprikás lisztben, és kevés forró olajban a filék mindkét oldalát szép pirosra sütjük.

A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk és felkarikázzuk. A szalonnacsíkokat megpirítjuk és hozzáadjuk a felkarikázott vöröshagymát. Tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott tv-paprikát, zöldpaprikát és a sót, majd 10 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, megszórjuk a maradék pirospaprikával és
még egyszer felforraljuk.

Egy mélyebb jénaiban az elősütött halszeleteket a lecsóval és a főtt burgonyaszeletekkel rétegezzük, majd 180 °C-on, 15 perc alatt összesütjük. Tejföllel tálaljuk.


Ponty helyett készíthetjük afrikai harcsafiléből is, így ez a remek fogás garantáltan szálkamentes lesz.


 

Halászlé (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1,9 kg ponty, 30 dkg pontybelsőség, 30 dkg törpeharcsa, 30 dkg keszeg, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 1 tk. pirospaprika, 1 tk. só

Elkészítése:

A vöröshagymát, zöldpaprikát és paradicsomot vékony karikákra vágjuk. A megtisztított és megmosott halakat előkészítjük, a pontyszeleteket sózva, a belsőséget sózás nélkül félretesszük.

A halalapléhez az apró halakat hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd megsózzuk. Miután puhára főtt, átpasszírozzuk az alaplevet. Ügyeljünk arra, hogy szálkák ne kerüljenek a lébe! Az átpasszírozott lébe belehelyezzük a halikrát, a haltejet és a patkó alakú pontyszeleteket. Megszórjuk fűszerpaprikával, sóval, és készre főzzük. (Ne kevergessük, mert a halhúst könnyedén összetörhetjük, így inkább a lábast rázogassuk, hogy az alapanyagok elkeveredjenek.)

Forrón, csípős zöldpaprika-karikákkal megszórva kínáljuk.

Kínai barackos sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rövidkaraj, 4 nagy őszibarack (lehet konzerv is), 1 kupica vodka vagy vermut, 2 kupica szójamártás, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kk. kínai ötfűszerkeverék, 3 ek. olaj

Elkészítése:

60 deka kicsontozott sovány sertés rövidkarajt 2 mm vastagon felszeletelünk, utána a rostjaira merőlegesen két mm szélességű laskákra vágjuk. Egy kupica vodkát vagy vermutot két kupica szójamártással összekeverünk, és 2-3 gerezd tört fokhagymával, meg egy csapott kiskanálnyi kínai ötfűszerkeverékkel ízesítjük. Ebbe a mártásba forgatjuk a húst és alaposan lezárva legalább egy fél napra a hűtőszekrénybe rakjuk.

Tálalás előtt az így bepácolt húst három evőkanál forró olajban erős lángon, kevergetve megsütjük, ami nem tarthat tovább 3-4 percnél. Ekkor négy nagy, meghámozott, kimagozott, dobókocka nagyságúra vágott őszibarackot adunk hozzá, a maradék páclével meglocsoljuk és most már óvatosan keverve, nehogy a gyümölcs összetörjön, még 3-4 percig sütjük.

Mindig rizzsel adjuk az asztalra, de még jobb, ha a rizs közé egy marék jól megmosott mazsolát is keverünk, és úgy pároljuk meg.

süti beállítások módosítása