ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mikádó torta

2011. február 27. - Dyna 122

Hozzávalók: 2 db tojás, 7,5 dkq + 3 tk. cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 6 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 2 tk. kakaópor, 8 ek. kókuszreszelék, 1 nagy doboz ananászkonzerv (darabolt), 15 dkg ananászdzsem, 5 dl + 2,5 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 10 dkg étcsokoládé, 2-3 dkg vaj, ostyapálcák, gyöngycukor

Elkészítése:

A tojásfehérjét 2 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a 7,5 dkg cukrot és a vaníliás cukrot.

A tojássárgákat a liszttel, a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, és a két masszát összevegyítjük. Egy 26 cm átmérőjű, kipattintható tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 18-20 perc alatt közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk.

A kókuszreszeléket (zsiradék nélkül) megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd az  ananászdzsemmel és az ananászdarabokkal összekeverjük és a tésztára simítjuk.

5 dl tejszínt, a habfixálót és 2 teáskanál cukrot tejszínhabbá verünk, és az ananászra kenjük.

A csokoládét darabokra törjük, 1 dl tejszínnel és a vajjal felolvasztjuk, majd 15 percig hűlni hagyjuk, és bevonjuk vele a torta tetejét.

A maradék tejszínt és cukrot habbá verjük, habrózsákat nyomunk a torta tetejére, és gyöngycukorral beszórjuk. A torta tetejét ostyapálcákkal díszítjük.

Leveszöldség sóban

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 50-50 dkg fehérrépa, paradicsom, fehér káposzta, karfiol, 25-25 dkg karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma, zöldpaprika, maréknyi petrezselyemzöld és zellerzöld, 1 kg só

Elkészítése:

Összedarálunk egy kiló sárgarépát 50-50 deka fehérrépával, paradicsommal, fehér káposztával meg karfiollal, természetesen valamennyit előtte megtisztítjuk, megmossuk. Kerül bele még darálva 25-25 deka karalábé, zellergumó, kelkáposzta, vöröshagyma és zöldpaprika is. Maréknyi összevagdalt petrezselyemmel és ugyanannyi zellerzölddel ízesítjük, végül az egészet egy kiló sóval jól összekeverjük. Kis üvegekbe töltve lekötjük.

Télen ezzel a keverékkel ízesíthetjük mindazt az ételt, amelybe nyáron zöldség kerül.

Lencseleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés- vagy borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg lencse, 2 dkg só, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg vöröshagyma, 2 dkg cukor, 1 db babérlevél, 1/2 dl ecet, 2 dkg mustár, 1,5 dl tejföl

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott lencsét puhára főzzük. A csontot, zöldségeket 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük és a megfőtt lencsére szűrjük, majd beletesszük a babérlevelet.

Lisztből és zsírból finomra vágott hagymával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük, ecettel, cukorral ízesítjük és 10 percig forraljuk.

Tálalás előtt a tejfölben a mustárt habverővel elkeverjük és a levesbe tesszük.

Üzbég saláta

Hozzávalók: 1 doboz natúr joghurt, trappista vagy füstölt sajt, alma, dió, 1/2 tubus majonéz, mustár, citrom(lé), póréhagyma, só, őrölt bors, porcukor

Elkészítése:

Füstölt vagy trappista sajtot, valamint hámozott almákat metéltre, diót durvára vágunk. Ezután elkeverjük 1 doboz joghurttal eldolgozott fél tubus majonézzel és kevés finomra vágott póréhagymával. Sóval, törött borssal, mustárral, pár csepp citrommal és ha szükséges, kevés porcukorral ízesítjük.

Lehűtve tálaljuk.

Kolbászos rakott paraj

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. mirelit parajkrém, 4 db tojás, 15 dkg füstölt kolbász, 1 ek. liszt, só, őrölt bors

Elkészítése:

Egy evőkanál margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a kiengedett parajkrémet, felforraljuk, sóval, törött borssal ízesítjük és hűlni hagyjuk.

Ha langyosra hűlt, belekeverjük a 2 tojássárgáját, majd óvatosan hozzáadjuk a 2 tojásfehérjéből vert kemény habot. A másik 2 tojást keményre főzzük és karikákra vágjuk. Kivajazott, tűzálló tálba beletesszük a tojáskarikákat és a felszeletelt, kissé megpirított kolbászt, beborítjuk a parajjal, kevés margarint morzsolunk rá, és a sütőben közepes hőfokon kb. 15-20 percig sütjük.

Csőben sült gombás burgonya

Hozzávalók: burgonya, gomba, tejföl, vaj, só, őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A megtisztított burgonyákat kockákra vágjuk. A tisztított és karikázott gombát vajon megpároljuk. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Egy kivajazott tűzálló tál aljára helyezzük a burgonyát. Sózzuk és rásimítjuk a gombapépet, majd leöntjük tejföllel. Alufóliával befedjük és előmelegített sütőben
kb. 25 percig sütjük.

Túróval töltött burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 8 db burgonya, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, 1 db tojás, só, őrölt kapor, 2 ek. margarin

Elkészítése:

A burgonyákat héjában megsütjük, hosszában kettévágjuk, közepüket kiskanállal kivájjuk. A kiszedett burgonyát a túróval együtt áttörjük. A túróhoz hozzátesszük kaprot, a tojássárgáját, tejfölt adunk hozzá, megsózzuk, és összekeverve visszatöltjük a fél burgonyákba. Mindegyiket vékony szelet trappista sajttal borítjuk be, és olvasztott margarinnal locsolva készre sütjük.

süti beállítások módosítása