ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Banános tekercs

2012. január 15. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 mk. szódabikarbóna, 4 dkg kakaópor; a krémhez: 1 tojás, 2 ek. liszt, 2 dl tej, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 dkg kakaópor, 1 cs. vaníliás cukor; 2 banán

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót és a szódabikarbónát, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük.

A krémhez a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd összevegyítjük a kihűlt tejkrémmel. A krém egyik feléhez kakaót keverünk, a másik feléhez vaníliás cukrot.

A megsütött tésztát először a fehér krémmel kenjük meg, majd a kakaóssal. A két banánt a szélére tesszük, és feltekerjük.

Andalúz párizsiszeletek

Hozzávalók: párizsi, 6 fej gomba, 10 dkg mandula, 1 fej vöröshagyma, vörösbor, só, őrölt bors, szegfűszeg

Elkészítése:

Egy fél fej finomra vágott vöröshagymát, 10 dkg tisztított és durvára vágott mandulát, 6 fej apróra vágott gombát kevés vajon megpirítunk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a bőrétől megtisztított, kb. 2 cm vastagra vágott párizsi karikákat. Vörös borral felengedjük, néhány szem szegfűszeget adunk hozzá. Kb. 5 percig együtt forraljuk.

Burgonyapürével és fejes salátával tálaljuk.

 

Tojásos húscsíkok

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertéscomb, 3 tojás, só, őrölt bors, zsír

Elkészítése:

A sertéscombszeleteket megmossuk, szárazra töröljük, jól kiverjük, majd fél centiméteres csíkokra vágjuk és forró zsírban hirtelen megsütjük.

Közben felverjük a tojásokat, sóval és borssal ízesítjük, s a húsmetéltre öntjük. Addig sütjük, míg a tojások is megsülnek.

Tálalhatjuk burgonyapürével és salátával, párolt rizzsel vagy franciasalátával.

 

Sonkás palacsintafelfújt

Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 30 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 3 dl tej, 3 ek. liszt, 3 tojás

Elkészítése:

Először 20 sós palacsintát sütünk, és néggyel kibélelünk egy mély, kerek tűzálló tálat, de egyet félreteszünk.

30 deka főtt, füstölt húst megdarálunk, két deci tejföllel kikeverjük, és a többi palacsintát egyenként megkenve vele, összegöngyölve, ujjnyi darabokra vágjuk.

Három deci hideg tejet három evőkanál liszttel kikeverünk, kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük, majd langyosra hűtve, három tojássárgájával és habbá vert fehérjével összekeverjük. A palacsintaszeleteket beleforgatjuk, és a palacsintával bélelt tálba töltjük.

A félretett palacsintát a tetejére fektetjük, és a tálat alufóliával letakarva, a sütőbe, gőzfürdőbe állítjuk. Öt percig erős, majd kb. 45 percig takaréklánggal sütjük. A kész palacsintafelfújtat tálra boríthatjuk, de a tűzálló tálban is az asztalra adhatjuk.


A palacsintafelfújt édes változata, amikor a palacsintákat lekvárral vagy túrókrémmel, illetve diótöltelékkel kenjük meg, ilyenkor a felfújtmasszába egy csomag vaníliás cukrot és 8-10 deka porcukrot keverünk, de pontosan úgy készítjük el, mint a sós változatát.


 

Haiti rizses hús

Hozzávalók: sertéshús, rizs, fehérbor, füstölt szalonna, gomba, fokhagyma, vöröshagyma, olaj, só, őrölt bors, curry, zöldpaprika

Elkészítése:

A kockára vágott sertéshúst, hagymát, szalonnát és a zúzott fokhagymát 1 evőkanál olajban, 1 dl fehérbort aláöntve puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a kockákra vágott gombát. Sóval, törött borssal, curryvel ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst is, és fehérbort hozzáöntve együtt megfőzzük.

Vajban pirított zöldpaprika kockákkal meghintve tálaljuk.

 

Lencse kolbásszal

Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg lencse, 50 dkg főzőkolbász, 2,5 liter víz, 1 cs. leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 kk. húslevespor, só, bors, borecet, füstölt szalonna

Elkészítése:

A lencsét előző nap este hideg vízbe beáztatjuk és egész éjszaka állni hagyjuk. Másnap felhasználjuk a levét, abban főzzük meg a lencsét. Forráskor a habját leszedjük.

A leveszöldséget és hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk és a lencséhez adjuk. Fűszerezzük, lefedjük és kis lángon egy óra hosszat főzzük.

Kevés füstölt szalonnát teszünk bele. A kolbászt is belefőzzük kb. 45 percnyi főzésidő után. Lefedve tovább főzzük, amikor megpuhult, ízlés szerint borecettel ízesítjük.

Tepsis hurka

Hozzávalók 4 személyre: 1 szál véres hurka, 1 szál májas hurka, 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 csapott ek. liszt, 1 ek. pirospaprika, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, nagyon vékony karikákra vágjuk, és tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük.

A lisztet összekeverjük a sóval, borssal, pirospaprikával, és úgy szórjuk meg vele a burgonyát, hogy mindenütt érje. Rákarikázzuk a megtisztított vöröshagymát, meghintjük a tört fokhagymával, és a tetejére fektetjük a hurkákat. Meghintjük a reszelt sajttal, rálocsoljuk az olajjal elkevert tejfölt, és alufóliával lefedve, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

Savanyúsággal tálaljuk.

 

süti beállítások módosítása