ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Gesztenyés kardinális

2012. május 20. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 12 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 4 tojássárgája, 6 dkg liszt; a krémhez: 10 dkg gesztenyemassza, 10 dkg porcukor, 5 dl tejszínhab, 1,5 dkg zselatin, 1 dl víz

Elkészítése:

A tojásfehérjét felverjük a cukorral, a háromnegyed részéből nyomózsákkal sütőpapírra három csíkot nyomunk, egy-egy csíknyi helyet kihagyva. A maradék fehérjéhez hozzákeverjük a tojássárgákat és a lisztet, majd ezt a masszát a fehérjék közé nyomjuk. Kettő ilyen "csíkos" lapot készítünk. Tetejüket megszórjuk porcukorral, és 170 °C-on 15 percig sütjük, majd 25 percig úgy, hogy résnyire kinyitjuk a sütőajtót.

A krémhez a gesztenyét elkeverjük a porcukorral, hozzákeverjük a tejszínhabot, majd az áztatott, melegített zselatint is. A kihűlt tésztát megfordítjuk, erre nyomjuk rá nyomózsákkal a krémet, és a tetejére tesszük a másik tésztalapot. Felszeleteljük, és minden kocka tetejét tejszínhabrózsával és egy csokoládés gesztenyével díszítjük.

(A recept kitűnő az összegyűjtött tojásfehérjék felhasználásához. A tojásfehérjéket egy tiszta joghurtospohárba gyűjtsük össze - mélyhűtőben sokáig eláll.)

Provence-i sajtos szendvics

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg-os bagett, 12,5 dkg majonéz, 1 ek. paradicsompüré, 1 tk. csípős mustár, 5 dkg reszelt ementáli, 2 fokhagymagerezd, 1 csipet cayenne bors

Elkészítése:

A majonézt, a paradicsompürét, a mustárt és a sajtot keverőtálba tesszük. A fokhagymát meghámozzuk, fokhagymaprésen átnyomva a tálban levő hozzávalókhoz adjuk, és jól elkeverjük. A jól kikevert krémet cayenne borssal fűszerezzük.

A kenyeret éles kenyérvágó késsel felszeleteljük, és a krémmel megkenjük. A szeleteket a grillrácsra fektetjük, egy sütőlemez felett a sütő középső rácsára vagy a grillsütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a felülete fényes és aranysárga színű lesz.

Füstöltsajt-leves

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg füstölt sajt, 1 fej finomra vágott vöröshagyma, 2 ek. bazsalikom, 1 l tej, 4 ek. étkezési keményítő, rozskenyér, 2 ek. olívaolaj

Elkészítése:

Az olívaolajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát és bazsalikomot, felengedjük tejjel, hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, utóízesítjük sóval és bazsalikommal.

Keményítős habarással sűrítjük, tálalásnál pirított kenyérkockát adunk a leveshez.

Mexikói babos egytál

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vörös bab, 3 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 40 dkg darált marhahús, 3 dl csirkeleves (kockából), 1 doboz mexikói zöld paradicsom, 1 piros szárított csípős paprika, 1 piros kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 mk. oregano, kurkuma, chilipor, só

Elkészítése:

A babot megmossuk, és éjszakára 1 liter vízbe beáztatjuk. Másnap az áztatóvizével együtt feltesszük főni, hogy majdnem teljesen megpuhuljon.

A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és előhevített olajon megpirítjuk. Beleforgatjuk a darált húst is, és együtt lepirítjuk.

A szárított fűszerpaprikát csíkokra vágjuk és a csirkelevesbe áztatjuk.

A konzervparadicsomot kinyitjuk, a levét lecsepegtetjük, és a darabokra vágott paradicsomot hozzáadjuk a húshoz.

A paprikát megmossuk, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk, a húsát hosszú csíkokra vágjuk, és a megtisztított, felaprított fokhagymával együtt a húshoz keverjük. Beletesszük az oreganót, a kurkumát, a chilit, megsózzuk, és felöntjük 3 deci leveskockából készült csirkelevessel. A darált húst körülbelül egy órán keresztül gyenge tűzön pároljuk, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, és még fél órán keresztül főzzük.

Székelygulyás

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéshús, 70 dkg savanyú káposzta, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika

Elkészítése:

A hagymát apróra vágva az olajon megpároljuk, pirospaprikával megszórjuk, és rátesszük a felkockázott húst és annyi vizet, hogy ellepje. Fedő alatt lassan főzzük a pörköltet. Ha félig puha, rádobjuk a káposztát, és együtt készre főzzük. Majd a tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a káposztához, és jól átforraljuk.

Kosárka

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg cukor, 40 dkg liszt, 3 tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 22 dkg margarin, késhegynyi sütőpor; a krémhez: 4 tojás, 8 ek. cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 20 dkg margarin; a díszítéshez: 10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk, kockákra vágjuk, és kosárka formákba téve megsütjük.

A krémhez a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, a margarinnal habosra keverjük.

A kosárkákba halmozzuk a krémet, majd olvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejüket. Egy-egy szem cukorral vagy mandulával díszíthetjük.

Sült tökmagos camembert

Hozzávalók 4 személyre: 4 doboz camembert sajt (kis téglalap alakú), 4 dkg tisztított tökmag; a gyümölcskörethez: 15 dkg körte, 15 dkg alma, 10 dkg szilva, 10 dkg szőlő, 10 dkg barack (lehet befőtt is), 1 ek. vaj, 1 dl édes fehérbor, őrölt fahéj, őrölt gyömbér

Elkészítése:

A gyümölcsöket mosd, tisztítsd meg, a magokat, magházakat távolítsd el, a körtét, almát, szilvát és barackot vágd cikkekre. A szőlőszemeket, ha túl nagyok, felezd meg.

A sajtokat vízszintesen vágd félbe, a vágott felületbe nyomkodd bele a tisztított tökmagszemeket. A sajtdarabokat úgy, hogy a magok érintkezzenek az edény aljával, tedd felforrósított, száraz, bevonatos serpenyőbe (lehet készíteni forró sütőben is, akkor célszerű alufóliára helyezni a sajtot, és abban tányérra tenni). Csak rövid ideig hagyd így, épphogy megpiruljon a sajt, majd fordítsd meg. Kíméletesen süsd, amíg a sajt belseje kellően megolvad, de nem folyik szét a serpenyőben.

Közben készítsd el a gyümölcsköretet. Forrósítsd fel a vajat és tedd rá az almát, a körtét. Forgasd össze, és 2 perc elteltével tedd bele a többi gyümölcsöt. Fűszerezd a fahéjjal és a gyömbérrel, 2-3 perc alatt melegítsd össze. Öntsd rá a bort, majd amint forr, vedd le, és a sajttal tálald.

süti beállítások módosítása