ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Almás-mazsolás fánk

2012. június 03. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 kg liszt (70 százalékban teljes kiőrlésű, 30 százalékban finom), 42 g sütőpor, 6 db közepes alma reszelve, 2 tojás, 1 citrom héja reszelve, mazsola, 1 liter víz

Elkészítése:

Összekeverjük a hozzávalókat és bő, forró olajban kisütjük. Hogy egyforma méretet kapjunk, lehet közepes fagylaltkanállal adagolni, majd aranybarnára sütni a forró olajban.

Lekvárral, gyümölcssziruppal, vaníliás, csokoládés vagy karobos öntettel fogyaszthatjuk.

Szamósza

Hozzávalók a tésztához: 1/2 kg liszt, 4 ek. vaj, joghurt, só; a töltelékhez: 1 kisebb fej karfiol, 20 dkg zöldborsó, 3–4 burgonya, 2 ek. vaj, 1/2 kk. tört koriander, 1 kk. római kömény, 1 kk. ánizs, só

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el: Tisztítsuk meg és vágjuk fel kis kockákra a zöldségeket. Tegyük a vajat a lábosba, adjuk hozzá a zöldségeket, és fedő alatt pároljuk. Eközben egy serpenyőben pirítsuk meg szárazon a fűszereket, majd törjük porrá. Keverjük a fűszereket a zöldséghez, és pároljuk a zöldséget puhára. Sózzuk meg. A megfőtt zöldséget törjük péppé.

A szamósza elkészítése:

A liszttel, vajjal és joghurttal készítsünk kemény tésztát. Alaposan dolgozzuk össze. Fedjük le egy nedves ruhával, és hagyjuk állni egy fél órát. Csípjünk ki egy kis darabot a tésztából, és gyúrjunk 3 cm átmérőjű golyót. Nyújtsuk ki kb. 12 cm-es körré. Helyezzünk egy kanál hideg tölteléket a tésztára, és hajtsuk félbe úgy, hogy félholdat kapjunk. Vizezzük meg a szélét, és kis csavarásokkal zárjuk le az összeérő részt. Vigyázzunk, hogy jól zárjon, mert különben a sütés alatt kibuggyanhat a töltelék. Ilyen módon folytassuk, míg el nem fogy a töltelék. Közepesen forró vajban süssük ki mindegyiket félig, majd tegyük félre.

Közvetlenül a tálalás előtt forró vajban fejezzük be a sütést. Akkor jó, ha ropogós és pirosas barna a tészta.

Rakott áfonyás desszert

1338568276_68.jpgHozzávalók 4 személyre: 150 g Alnatura bio tönkölybúza kétszersült, 300 g friss vagy mélyhűtött fekete áfonya, 100 g Alnatura bio agavé szirup, 50 ml Alnatura bio tartós alpesi tej 1,5%, 2 csomag Alnatura bio bourbon vaníliás cukor, 100 g tejszín, 200 g tejföl, fél teáskanál fahéj, 3 db tojás

Elkészítése:

A kétszersült felét kisebb darabokra törjük össze, és egy közepes, kivajazott jénai tálba helyezzük. Erre szórjunk rá 250 g áfonyát.

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük keményre, a sárgáját pedig a tejszínhabbal, a tejjel, a vaníliacukorral és 80 g agavé sziruppal keverjük össze. A fehérjehabot óvatosan forgassuk bele a tojássárgás masszába. A massza felét öntsük a kétszersültre, majd a fennmaradt kétszersültet helyezzük rá, és borítsuk be a maradék tejszínes keverékkel. A tálat tegyük az előmelegített sütőbe és 160 fokon, alsó rácson, kb. 15–20 percig süssük.

A tejfölt a fahéjjal, és 20 g agavé sziruppal keverjük össze és kenjük a megsült desszertre. Áfonyával díszítsük, és további 5 percre tegyük vissza a sütőbe. Melegen tálaljuk.

Húsos rántott palacsinta

Hozzávalók 10 db palacsintához: 2 db tojás, 18 dkg liszt, 2,5 dl tej vagy szódavíz, 1 dl étolaj, só; a töltelékhez: 30 dkg maradék sertéspörkölt, bármilyen maradék sült vagy párolt hús, 1 dl tejföl, fűszerek ízlés szerint; a bundázáshoz: 5 dkg liszt, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl étolaj

Elkészítése:

A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben vagy teflonserpenyőben kevés forró olajban, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk és mindkét oldalát világosra sütjük.

A maradék húsfélét nagyon apróra összevágjuk vagy ledaráljuk, és a tejföllel meg a fűszerekkel összekeverjük.

A palacsintákat megtöltjük úgy, hogy középre kis halmokat rakunk, eligazítjuk és téglalap alakúra hajtogatjuk. Először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Idénysalátát kínálunk mellé.

süti beállítások módosítása