ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Húsgombócos lencseleves

2012. augusztus 08. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 2–3 gerezd fokhagyma, babérlevél, só, 30 dkg marhacsont, 25 dkg darált marhahús, 1 zsemle, 1 tojás, petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, ízlés szerint citromlé, 1 csokor lestyán, bors

Elkészítése:

A csontot hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, beletesszük a lencsét, a zöldséget, a hagymákat, a babérlevelet meg a lestyánt. Lassú tűznél a lencsét puhára főzzük, ekkor a csontot kivesszük, és húsgombócokat kifőzzük. Végül hozzáadjuk a tejfölt és a citromlevet.

A húsgombóchoz a darált húst az áztatott, kinyomkodott zsemlével, az apróra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, sóval, borssal alaposan összedolgozzuk, és apró gombócokat formázunk belőle.

Vörösboros szederkrém

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg szeder (mirelit is lehet), 15 dkg cukor vagy annak megfelelő édesítőszer, 1 citrom leve, 3 dl tejszín, 3 dkg zselatin, 10 db szegfűszeg, 2 dl félszáraz vörösbor, 3 dl víz

Szederragu elkészítése:

Ha a szeder friss, akkor a szedret átválogatjuk, megtisztítjuk, majd közepes méretű edénybe tesszük. A mirelit szedret is közepes méretű edénybe tesszük, kiolvasztjuk.10 szem szedret félreteszünk díszítésnek. Egy kisebb edénybe öntjük a vizet, beletesszük a szegfűszeget, a cukrot és összeforraljuk, majd ráöntjük a megtisztított szederre és 25 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a vörösbort és még egyszer felforraljuk.

Szederkrém elkészítése:

Az elkészült szederragut összeturmixoljuk, átszűrjük és hűtőbe tesszük. Amikor lehűlt, a keményre felvert tejszínhabbal és a zselatinnal összekeverjük. Ezután habzsákba tesszük a krémet, majd a poharakba adagoljuk. (A tálaló poharakat, fagylaltos kelyheket előzőleg hűtőben lehűthetjük.) Tejszínhabbal, citromszeletekkel, félretett szederrel, mentalevéllel díszítjük.

süti beállítások módosítása