ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Masánszki rizsfelfújt

2012. február 05. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs, 8 dl tej, 3 db tojás, 6 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, reszelt citromhéj, 25 dkg alma, 8 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola, őrölt fahéj, vaj, zsemlemorzsa az edény bemorzsázásához, 1 cs. hidegen kötő vaníliás pudingpor (Böllér), 2 dl bor, 1 dl víz, 3 dkg morzsa

Elkészítése:

A megmosott rizst csipet sóval tejben megfőzzük, majd kihűtjük.

A vajat a tojássárgákkal és a cukor 1/3-ával habosra kikeverjük és a hideg, főtt rizshez adjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a többi cukorral. A rizses masszához keverjük óvatosan, fellazítjuk vele. Kivajazott, morzsázott edénybe/tepsibe töltjük a felét, majd erre kerül a hámozott, szeletelt, fahéjas cukorral elkevert alma, áztatott mazsola. Ezt a rizs másik felével egyenletesen beborítjuk, és 180 ºC-os előmelegített sütőben pirosra sütjük (de nem szárítjuk ki).

Málnaöntettel, borsodóval, vaníliahabbal kínáljuk!

Sodó: A bort a vízzel és a pudingporral öntet sűrűségűre elkeverjük. Áztatott mazsolát szórunk bele. Ínyencek az öntetbe tejszínhabot is tehetnek!

Rakott káposzta burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fejes káposzta, 1/2 kg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 30 dkg darált hús, 1 tojás, só, őrölt bors, pirospaprika, 5 dkg margarin, 1 kk. őrölt kömény, 7 dkg paradicsompüré, 8 dl víz, 3 kk. húslevespor, kevés petrezselyem, curry

Elkészítése:

A káposztát és a burgonyát megtisztítjuk és felszeleteljük, a hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A darált húst elkeverjük tojással, sózzuk, borsozzuk, paprikával és curryvel fűszerezzük.

Kevés margarint felforrósítunk és rétegesen belerakjuk a káposztát, a darált húst, a burgonyát és a hagymakarikákat. A tetejére káposzta kerül. Az egyes rétegeket sóval, borssal, köménnyel, paradicsompürével ízesítjük. Tetejére öntjük a maradék margarint, leöntjük a húslevesporból készített lével, lefedjük és másfél óráig pároljuk, míg a káposzta megpuhul. Tetejét megszórjuk petrezselyemmel.

Joghurtos sült csirke

Hozzávalók: 2 csirkemell, 2 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kurkuma, őrölt gyömbér, pirospaprika

Elkészítése:

A joghurtot összekeverjük a fűszerekkel és az összetört fokhagymával egy nagyobb tálban, belerakjuk a vékonyra vágott, enyhén átklopfolt csirkemelleket, majd egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.

Egy-két evőkanál olívaolajat felhevítünk serpenyőben, majd miután beleraktuk a húsokat, egy kis vizet öntünk hozzá, így nem spriccel ki az olaj, és a hús is sokkal puhább lesz.

 

Csodálatos mandarintorta

Hozzávalók: 15 dkg rizs, 7 dl tej, 17 dkg cukor, 2 tojás, 4 mandarin, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 csillagánizs, 1 rúd fahéj, 2 szem szegfűszeg, só, kevés vaj

Elkészítése:

A tejet felforraljuk egy mandarin megmosott, lereszelt héjával, valamint a fűszerekkel együtt. Legalább két órára félretesszük, és hagyjuk összeérni az ízeket.

Meghámozzuk a másik mandarint, a gerezdekről lefejtjük a fehér hártyát, majd apró darabkákra vagdaljuk a gyümölcshúst.

Újra felforraljuk a tejet, beleteszünk egy csipet sót, 7,5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, végül a rizst, és addig főzzük, amíg a tejet szinte teljesen magába nem szívja a rizs. Akkor levesszük a tűzről, jól elkeverünk benne 4 dkg vajat és a gyümölcshúst. Amikor kicsit már kihűlt, hozzáadjuk a felvert tojást is.

A maradék cukrot egy kivajazott tűzálló tál aljára szórjuk, meglocsoljuk egy kiskanálnyi vízzel, és a tűzhelyen karamellizáljuk, aztán jöhet rá a rizs és a többi hámozott, felkarikázott mandarin. Végül körülbelül fél órára 180 fokos sütőbe tesszük a tálat.

Húsleves palacsintatésztával (Frittatensuppe)

Hozzávalók 4 személyre: a húsleveshez: 1 kg marha vagy sertéshús és csont, 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, hagyma, burgonya), 1 cs. petrezselyem, bors, só; a palacsintatésztához: 6 dkg liszt, 2 tojás, 1/8 l tej, csipetnyi só, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A leveshez való csontot és húst megmossuk, ha kell, kisebb darabokra vágjuk, majd felöntjük 2 liter vízzel. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk és a leveshez adjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön az egészet puhára főzzük. A tetején képződő habot nem szedjük le, hanem hagyjuk elforrni magától, vigyázzunk, hogy közben ki ne fusson. Ha elkészült leszedjük a zsírját, és leszűrjük. Nekünk most csak a húsleveslére lesz szükségünk.

Készítsünk palacsintatésztát: keverjük össze a lisztet, a tojást, a tejet és a sót, hagyjuk állni 10 percet. Egy forró serpenyőbe öntsünk pici olajat, és süssünk ki 3-4 palacsintát. A palacsintát tekerjük fel és vágjuk vékony csíkokká, majd tegyük a tányérokba és öntsük föl forró húsleveslével. 

Kapros túrógombócleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 dl kefir, 15 dkg tehéntúró, 4 dkg vaj, 2 csapott ek. búzadara, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 db húsleveskocka, 1 cs. kapor, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése:

A tojást habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem forró vaj felét, a búzadarát és az áttört túrót. Sóval, borssal és a finomra vágott kapor felével fűszerezzük.

A megmaradt vajat kis fazékban megforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, és kevergetve világosra pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, és felöntjük 8 deci vízzel. Simára keverjük, beletesszük a húsleveskockát és beleöntjük a kefirt. Jól összekeverjük és felforraljuk.

A gombócmasszából nedves kézzel apró gombóckákat formálunk, és a forrásban levő levesbe tesszük. 10 percnyi fövés után belekeverjük a megmaradt kaprot, és a tűzről lehúzva, befedve hagyjuk állni pár percig.

Meggyes sütemény

Hozzávalók: a tésztához: 10 tojás, 8 ek. liszt, 2 ek. kakaópor; a krémhez: 2 dl tej, 2 púpozott ek. liszt, 30 dkg margarin, 50 dkg kimagozott meggy (mirelit vagy befőtt is lehet), 20-20 dkg porcukor és darált dió, 2 cs. vaníliás cukor; a díszítéshez: 10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és megsütjük, majd két lapra vágjuk.

A krémhez a tejből és lisztből pépet főzünk, majd amikor kihűlt, belekeverjük a többi hozzávalót. A krémet a két tésztalap közé kenjük.

A sütemény tetejét bekenjük az olvasztott csokoládéval.

 

süti beállítások módosítása