ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mazsolás kocka

2012. február 26. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 4 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 3 dkg kakaópor, 10 dkg darált dió, 7 tojásfehérje; a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt; a töltelékhez: 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor, 2 ek. rum, 20 dkg vaj

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, a mazsolát hozzáadjuk.

A kakaóport a dióval összeforgatjuk, harmadát a tojásos cukorhoz adjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, harmadát az előzőekbe forgatjuk. A maradék hozzávalót két részletben, ugyanígy adjuk hozzá.

Egy kb. 30x20 centis tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, belisztezünk. A masszát egyenletesen belesimítjuk, majd előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 percig, tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a kakaót meg a rumot is hozzáadjuk. A vajat először magában, azután a kakaós–rumos krémmel keverjük habosra.

A kihűlt tésztát a tepsiből vágódeszkára borítjuk (ehhez előtte körben is, és alul is föllazítjuk), majd lapjában kettévágjuk. Az egyiket visszatesszük a tepsibe, a krém felét rákenjük. Erre kerül a másik tésztalap, amit a maradék krémmel megkenünk. Villával kicifrázzuk, felvágjuk, és néhány szem mazsolát teszünk minden kockára.

Gyümölcsös vagdaltnyárs

Hozzávalók 4 személyre: 50 dk vegyes darált hús, 2 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. curry, 1 tk. só, 1/4 tk. őrölt bors, kevés liszt, kb. 5 dl olaj; a nyársakhoz: 1 szelet ananász, 10 dkg konzerv mandarin, 10 szem koktélcseresznye, 10 dkg szőlő, 4 cső konzerv bébikukorica, 6 dkg márványsajt, 6 dkg camembert, 4 savanyított pepperoni, 4 töltött olajbogyó

Elkészítése:

A hagymát meghámozzuk, és igen apró kockákra vágjuk, a petrezselymet nagyon finomra aprítjuk. A hagymából, a petrezselyemből, a darált húsból, a tojásból, a zsemlemorzsából és a fűszerekből sima masszát gyúrunk. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle. A gombócokat lisztezett deszkára fektetjük.

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a gombócokat egyenként beletesszük - egyszerre ne túl sokat - és körbe-körbe világosbarnára pirítjuk. A serpenyőt a sütés közben rázogatjuk, így tudjuk egyszerre sütni és forgatni a gombócokat. A gombócokról konyhai papírtörlőn leitatjuk a zsiradékot, majd a kihűlt gombócokat a felsorolt hozzávalókkal fapálcára szúrjuk.

Töltött padlizsán (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb padlizsán, citromlé, 10 dkg főtt rizs, 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg sajt, 2 paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A töltött padlizsánhoz hosszában kettévágunk egy szép, nagy padlizsánt, a vágatokat citromlével megkenjük, majd a padlizsánt eredeti formájára összeillesztve, a forró sütőbe rakjuk. 20 percig sütjük, utána újra szétszedjük, és a fél padlizsánok belsejét kiszedjük, kockákra vágjuk.

Két evőkanál olajon egy kis fej apró kockákra vágott vöröshagymát aranysárgára sütünk, két gerezd összevagdalt fokhagymát meg 20 deka laskára vágott főtt füstölt húst adunk hozzá, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk. A tűzről levéve tíz deka, sós vízben főtt rizzsel, a kockákra vágott padlizsánnal, meg két meghámozott, szintén kockákra szelt paradicsommal összekeverjük, és öt deka sajtot reszelünk bele. Púpozottan a fél padlizsánokba töltjük, a tetejét még öt deka reszelt sajttal meghintjük, és a forró sütőben aranysárgára sütjük.

Májkrémmel töltött párizsi

Hozzávalók: párizsi, sertésmájkrém, liszt, tojás zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A héjától megtisztított kb. 1/2 cm-es párizsi szeleteket sertésmájkrémmel megkenünk és befedjük egy másik szelet párizsival. A szokásos módon bundázzuk és bő, forró olajban kisütjük.

Feltétként, de önálló húsételként is tálalhatjuk.

Spárga tagliatellével

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg zöld spárga, 3-4 l víz, 3-4 tk. só, 50 dkg tagliatelle (szélesmetélt), 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 ek. olívaolaj, 6 dkg olajban eltett szárított paradicsom, 3 dkg fenyőmag, 1 cs. bazsalikom, só, frissen őrölt bors, 8 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

Tisztítsd meg a spárgát, mosd meg, és kb. 3 cm hosszú darabokra vágd fel. A sós vizet forrald fel, főzd meg a tésztát, csöpögtesd le. A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg, és vágd apró kockákra.

Az olívaolajat nagy serpenyőben hevítsd fel, a hagymát és a fokhagymát párold üvegesre. Add hozzá a spárgát, és 3 percig süsd együtt.

A paradicsomot vágd csíkokra, és a fenyőmaggal keverd a spárgához. A bazsalikomot öblítsd le, aprítsd finomra, keverd a spárgához, az egészet sóval és borssal ízesítsd.

A tésztát szedd tányérokra, a spárgás zöldséget oszd el rajta. Parmezánnal megszórva tálald.

Gesztenyegolyók

Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg darált mandula, 1 dkg kakaópor, 5 dkg tortadara vagy csokireszelék, rum

Elkészítése:

A kész gesztenyemasszát egy kis rummal fellazítjuk, hozzáadjuk a darált mandulát, a kakaóport, majd habosra kikeverjük. Vizes kézzel kis golyókat formálunk, beleforgatjuk a tortadarába vagy csokireszelékbe és minyonpapírra tesszük.

Fogyasztás előtt 1-2 órára behűtjük.

Hamburger másként

Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg zsírosabb darált marhahús, 1 kk. só, 1 mk. őrölt fekete bors, 2 kisebb ecetes uborka, 1 közepes vöröshagyma, 1 ek. ketchup, 1 ek. mustár, a tálaláshoz: 12 készen kapható hamburger buci, 1 nagy fej saláta, paradicsom, lila- vagy vöröshagyma, ketchup, mustár, majonéz

Elkészítése:

A húst a sóval és a borssal összegyúrjuk, majd a masszából nedves kézzel 12, féltenyérnyi, lapos pogácsát formálunk. A házi hamburger egyik előnye, hogy magunk fűszerezhetjük: nagyon finom, ha a húsos keveréket apróra vágott uborkával és hagymával, valamint ketchuppal és mustárral is ízesítjük.

Amikor a faszén már parázslik a rostély alatt, rárakjuk a húspogácsákat. Kb. 3 percig sütjük (akkor jó, ha a teteje is fehéredni kezd), majd megfordítjuk. A másik oldalának 2-2,5 perc sütés is elég.

Közben a hamburger bucik alsó és felső oldalát is megpirítjuk a rostélyon. Amikor készek, egy hőálló tálcára átemeljük őket.

A salátát leveleire bontjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A paradicsomokat karikákra szeljük. A hagymát vékonyra szeleteljük, gyűrűire szedjük. A pirított bucik aljára tépett salátalevelek kerülnek, amire húspogácsát rakunk. Ezt majonézzel, ketchuppal és ízlés szerint mustárral meglocsoljuk. Paradicsomot és hagymát rakunk rájuk, majd a tetejüket ráillesztjük.

A hamburgereket különféle készen kapható szószokkal is ízesíthetjük: például ezersziget-, joghurtos-, fokhagymás vagy márványsajtos öntettel; de kerülhet bele néhány szelet kígyó- vagy ecetes uborka, zöldpaprika vagy lilahagyma is.


Elkészítési idő: kb. 1 óra
1 adag (2 hamburger): 610 kcal


 

süti beállítások módosítása