ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mákos tejbegríz

2010. április 10. - Dyna 122
Hozzávalók: 5 dl tej, 5 csapott ek. gríz, 3-4 ek. darált mák, cukor ízlés szerint, 1 tasak vaníliás cukor, kevés fahéj és/vagy reszelt citromhéj
 

Elkészítése:

A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett beleöntjük a grízt, hogy ne legyen csomós. Míg egyik kezünkkel keverünk, a másikkal beleügyeskedjük a cukros-vaníliás-fahéjas darált mákot, és addig kevergetjük, amíg tejbegrízszerű állaga lesz.

Ha szeretjük, ízesíthetjük reszelt citromhéjjal is.

Tálkákba öntve kínáljuk.

Hallal rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 12 közepes héjában főtt krumpli, 80 dkg halfilé, 2 fej vöröshagyma, 4 tojás, 2 dl tej (vagy főzőtejszín), 10 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj; a tálaláshoz: tejföl, lilahagyma, metélőhagyma, kapor

Elkészítése:

A főtt krumplit meghámozzuk, majd kb. 3 milliméter vastagságú karikákra vágjuk.

Fölverjük a tojásokat a tejjel, majd a sajtot is beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk.

Egy tűzálló tálat vagy tepsit kivajazunk, és a krumpli felét egyenletesen belerakjuk. Erre fektetjük a halfiléket, amit a finomra vágott vöröshagymával megszórunk. A maradék krumplival egyenletesen beborítjuk. Ráöntjük a tojásos masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Fölszeletelve tálaljuk.

Tejfölt és ízlés szerint finomra vágott lilahagymát, kaprot, metélőhagymát kínálunk hozzá.

Tejszínes sárgarépa-főzelék

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sárgarépa, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1,5 dl tejszín/tejföl, 2 dl tej, 2 ek. étkezési keményítő
 
Elkészítése:
 
A megtisztított sárgarépát félcenti vékony karikákra vágjuk, majd gőzön megpároljuk.
 
Kézi habverővel összekeverjük a tejszínt/tejfölt, a tejet és az étkezési keményítőt.
 
Megolvasztjuk a vajat, beleforgatjuk a puha répakarikákat, megsózzuk, megborsozzuk, belereszelünk kevés szerecsendiót, besűrítjük a tejszín és az étkezési keményítős keverékkel, majd mérsékelt tűzön kevergetve összerotyogtatjuk.

Zöldborsókrémleves retekkel

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg zöldborsó, 20 dkg burgonya, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 12-16 szál snidling, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín, só, őrölt bors

Elkészítése:

Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a 8-10 cm-es, zöldjével együtt kisebb darabokra vágott újhagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit és a zöldborsót, majd mérsékelt tűzön puhára főzzük (kb. 20 perc). A főzési idő felénél kiveszünk a levesből 2 evőkanálnyi zöldborsót és félretesszük a díszítéshez.

A levest összeturmixoljuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselymzöldet, majd 4 kiskanál kivételével a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.

Csészébe vagy mély tányérba szedjük, belekeverjük a maradék tejszínt, tetejére halmozzuk a retekkockákat és a félretett zöldborsót, majd snidlinggel díszítve tálaljuk.

süti beállítások módosítása