ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Almapüré télire cukorral és cukor nélkül

2010. szeptember 19. - Dyna 122

Hozzávalók: alma, cukor

Elkészítése:

A megtisztított almát felszeleteljük, megmérjük, és fele annyi cukrot véve hozzá megpároljuk. Akkora üvegekbe töltjük, amennyit télen egy alkalommal felhasználunk, lekötjük, és kb. 10 percig gőzöljük.

Cukor nélkül: Ugyanúgy készül, mint a fenti almapüré, csak cukor nélkül, de tovább - kb. 25 percig - kell gőzölni. Az üvegek kibontásakor édesítőszerrel ízesíthetjük.

Norvég sütemény

Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 1 ek. porcukor, 1 tojássárgája, 2 ek. rum, csipetnyi só, tejföl; a krémhez: 3 tojás, 16 dkg porcukor, 2-3 ek. tej, 20 dkg (ét)csokoládé, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 db babapiskóta, 20 dkg pirított dió, mandula vagy mogyoró; a csokimázhoz: 2 ek. kakaópor, 2 ek. cukor, 2 dkg vaj

Elkészítése:

20 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, egy evőkanál porcukorral, egy tojássárgájával, csipetnyi sóval, két evőkanál rummal meg annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább két órára a hűtőszekrénybe rakjuk. (Összeállíthatjuk a sütés előtti este is.)

Másnap egy akkora téglalappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit, és megszurkálva aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Három egész tojást 16 deka porcukorral és 2-3 evőkanál tejjel kikeverünk, és gőzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

20 deka csokoládét darabokra tördelünk, gőzön felolvasztjuk, majd langyosra hűtve először 20 deka vajjal vagy margarinnal, utána a cukros tojással alaposan kikeverjük. Végül 20 darab finomra tört babapiskótát és 20 deka pirított mogyorót, mandulát vagy diót adunk hozzá. A tésztalapra kenjük, egy-két órára  hűtőszekrénybe tesszük.

2 evőkanál kakaóból, két evőkanál cukorral meg kevés vízzel sűrűre főzött, két deka vajjal kikevert csokoládémázzal be is vonhatjuk. Tálalás előtt megmelegített késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.

Málé

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 6 dl natúr joghurt, 1 ek. étolaj, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, liszt, zsír

Elkészítése:

50 deka nyers, tisztított burgonyát lereszelünk és eldolgozzuk 3 kis pohár joghurttal, 1 evőkanál étolajjal, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval és annyi liszttel, hogy állaga még puha maradjon.

Vastagon kizsírozott tepsibe öntjük és forró sütőben megsütjük.

Húsos forró kifli

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kifli, 1 kis doboz vagdalthúskonzerv, 5 dkg margarin, 2 ek. tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, só, bors

Elkészítése:

A vagdalthúskonzervet villával jól szétnyomkodjuk, összekeverjük a megpuhított margarinnal, a tejföllel, a reszelt sajttal, a tojással, és sóval, borssal ízesítjük.

A kifliket hosszában kettévágjuk, félujjnyi vastagon megkenjük a keverékkel, majd tepsibe egymás mellé rakva az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Kb. 3 percig sütjük, majd kivesszük és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

Tök eltevése

Hozzávalók: tök, só, ecet, víz

Elkészítése:

A tököt megtisztítjuk, legyaluljuk, és néhány órára besózzuk. Utána a sóból kinyomkodjuk, üvegekbe töltjük, és friss, felforralt, kihűtött, enyhén ecetes vízzel leöntjük. Dupla celofánnal lekötve, vizes ruhával leborítva 30 percig gőzöljük.

Tejszínes-paradicsomos penne SáGa Selyemsonkával

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag penne, 1 csomag Selyemsonka (220 g), 1 doboz (250 g-os) hámozott darabolt paradicsomkonzerv, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, 3 szál friss bazsalikom, 2 dl tejszín, 15 dkg sajt

Elkészítése:

A pennét sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük és hideg vízben kissé átmossuk.

A hagymát finomra vágjuk és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ráöntjük a paradicsomot, megsózzuk és 15 percig főzzük.

Lassan hozzáöntjük a tejszínt és ízesítjük az apróra vágott bazsalikommal.

Tálaláskor beleforgatjuk a kifőtt tésztát és az apróra tépkedett sonkát. Nagyon forrón, reszelt sajttal kínáljuk.

Görög dióital

Hozzávalók 1 személyre: 1 banán, fél csésze dió- és mandula keverék, 2 dl narancslé, egy pohár élőflórás joghurt, (méz, szerecsendió)

Elkészítése:

Az alapanyagokat tegyük egy erős turmixgépbe, és jó alaposan keverjük össze! Mézzel, szerecsendióval ízesíthetjük.


Ha rendszeresen fogyasztjuk, a benne lévő dió és mandula, illetve a joghurt segíti bélműködésünket. A banán gyulladáscsökkentő, a narancsnak hashajtó hatása van, a joghurt pedig szabályozza bélflóránkat.

Hagymás virslisaláta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db virsli, 2 szál póréhagyma, 40 dkg kukorica, 1-1 mk. őrölt fehér bors és oregánó; az öntethez: 1 kis tubus majonéz, 2 dl kefir/joghurt, 1 ek. olívaolaj, 1 kk. citromlé, 1 mk. cukor; a díszítéshez: 1 főtt tojás
 
Elkészítése:
 
A virslit lebőrözzük és ferde karikákra vágjuk.
 
A póréhagymát vékonyan felszeleteljük, és gyűrűire szedjük. Összekeverjük a kukoricával, a virslivel, és rászórjuk a borsot és az oregánót, majd félretesszük, amíg elkészítjük az öntetet.
 
A majonézt elkeverjük a kefirben, hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet és a cukrot, alaposan összekeverjük, majd összedolgozzuk a virslis keverékkel.
 
Tálba halmozzuk és a tetejét kirakjuk a felkarikázott főtt tojással.

süti beállítások módosítása