ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Szicíliai dinnyekehely

2010. március 31. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 600 g görögdinnye, 500 g sűrű natúr joghurt, 3 evőkanál barnacukor, őrölt fahéj, 4 evőkanál durvára vágott pirított mandula, friss mentaág

A jól behűtött dinnyét szabadítsd meg a héjától és a magoktól, majd vágd megközelítőleg egyforma nagyságú darabokra.

A szintén hideg joghurtot öntsd egy tálba, keverd hozzá a cukrot és a kis darabokra vágott mentalevelet. A krém felét oszd el négy üvegpohárban, szórj a tetejére egy csipet fahéjat és egy fél evőkanál pirított mandulát, majd kerüljön rá néhány dinnyekocka.

Erre rétegezz ismét joghurtot, fahéjat, mandulát és dinnyét, a tetejére pedig tegyél egy-egy mentalevelet.

Mézes eperkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg eper, 5-6 evőkanál méz, 2 doboz epres joghurt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 1-2 dl narancslé, tetejére: felvert tejszínhab, citromfű levelek, eper
 

Az eperszemeket megmossuk, megtisztítjuk.

Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet.

Tálalásig hűtőben tartjuk, a végén felvert tejszínhabbal, citromfűvel, eperrel díszítjük.

Szabolcsi töltött káposzta (Szakál Miki, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 nagyobb fej édeskáposzta, 1/2 kg darált hús, előfőzött rizs, 2 fej hagyma, só, bors, pirospaprika, paradicsomlé (kb. 1 liter)

Egy nagyobb fazékba vizet teszünk forrni.

Az édes káposztát a torzsája mentén bevágjuk rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és beletesszük a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta, a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kivesszük a vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudjuk ezt a műveletet megoldani.

Közben kevés olajon üvegesre pirítjuk a rizst, majd két evőkanál ételízesítővel megszórjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzzük, míg beszívja a vizet.

A két hagymát apróra vágjuk, majd megfonnyasztjuk, és jó sok pirospaprikát (erőset) szórunk rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik.

Ezután a darált hússal a hagymát, rizst összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint - ki milyen erősen szereti. Öntsünk hozzá annyi paradicsomlevet (legjobb az üveges paradicsomlé, de akinek házi van, azt használja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni!

A leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára tegyük, pakoljuk rá szépen sorban a töltött káposztát. A fazekat öntsük fel félig vízzel, félig paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele több paradicsomlevet is). Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, és rákerült a paradicsomos-vizes lé, tegyük rá a fedőt.

Körülbelül másfél-két órán keresztül főzzük, de közben kóstolással is lehet ellenőrizni, hogy hol járunk.

Almás rácsos (Szakál Miki, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10-20 dkg cukor (ízlés szerint), 1 sütőpor, 1 tojás, pici tej vagy tejföl, 80 dkg alma, fahéj, prézli

A lisztet, margarint, 1 ek. cukrot, 1 cs. sütőport, 1 tojást összemorzsoljuk. Ezután adunk hozzá annyi tejfölt, hogy összeálljon.

Ketté vesszük, az egyik felét vékonyra nyújtjuk, akkorára mint a tepsi. Belerakjuk, hintünk rá prézlit.

Az almát lereszeljük, kis fahéjat adunk hozzá. Összerottyantjuk, és a levéből kicsavarva a tésztán elosztjuk.

A tészta másik feléből kis kígyókat gurigázunk és azt rácsszerűen elrendezzük a tetején.

Ezután sütőbe tesszük és megsütjük.

Stíriai metélt (Csonka András, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 16 dkg liszt, 6 tojás, 4 dl tejföl, 50 dkg túró, 5 dkg vaj, citromhéj, vaníliás cukor

A tésztához a túrót a liszttel és 3 tojássárgájával elkeverjük, 2 csomag vaníliás cukorral ízesítjük, és egy csipet sóval, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis lapocskákra szeleteljük, sós vízben kifőzzük.

Közben egy tálban kikeverjük a tojássárgáját a tejföllel, a vajjal, 5 kanál cukorral, kis vaníliával, reszelt citromhéjjal, és az összes tojás kemény habbá vert fehérjéjével, majd mindehhez hozzáöntjük a kifőtt tésztát, és előmelegített sütőben átsütjük.

Disznótoros leves (Gáspár Győző, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 15 dkg máj, 15 dkg tüdő, 15 dkg szív, 25 dkg csont, 1 fej hagyma, só, fél babérlevél, 20 dkg leveszöldség, 10 dkg kelkáposzta. Rántáshoz: 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, fél citrom leve, 1 dl tejföl

A csontot a megtisztított tüdővel, meg a szívvel két liter vízben feltesszük főni, sóval és babérlevéllel ízesítjük.

Ha félig megpuhult, beletesszük a vékony metéltre vágott zöldséget meg a kelkáposztát és teljesen puhára főzzük.

Végül belerakjuk a májat is, és még tíz percig forraljuk.

Tálalás előtt a tüdőt meg a szívet kivesszük, laskára vágjuk, majd a levesbe visszatesszük.

Az egészet világos rántással besűrítjük és citromlével savanyítva, tejföllel gazdagítva adjuk asztalra.

Túrós lepény (Gáspár Győző, Vacsoracsata)

Hozzávalók: Tészta: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, pici sütőpor, pici tej , 1/2 citrom reszelt héja. Töltelék: 1/2 kg túró, 20 dkg cukor, 3 vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 1 marék liszt, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 pohár tejföl, 4 dl tej, 5 tojás felvert habja

A tésztát összeállítjuk a pici tejjel, vékonyra nyújtjuk, 38 x 22-es vajazott, lisztezett tepsibe tesszük.

A töltelékhez a hozzávalókat sorban összekeverjük. A tésztára öntjük és alacsony hőmérsékleten 60-80 percig sütjük.

Illatos bambuszrügy leves (Falusi Mariann, Vacsoracsata)

Hozzávalók: zöldségkeverék, Thai zöldségkeverék, 3 dkg vaj, 1 szál citromfű, lime leve, 5-6 bazsalikom, koriander, kókusztej, babcsíra, kukorica, tom-yam

A zöldségeket vajon megpirítjuk, két pohárnyi vízzel felöntjük, hozzáadjuk a tomyam fűszerkeveréket, amit együtt főzzük 5-6 percig.

Ebbe beleborítjuk a kókusztejet, legutoljára pedig a babcsírát.

A végén lime levet öntünk hozzá.

Lasagne (Király Viktor, Hal a tortán)

Lasagne tészta, amit 5 percig forró vízben áztatunk, hogy puhább legyen.

A szószhoz: 1 vöröshagyma, 3-6 gerezd fokhagyma, fél kg marhahús darálva, fél kg sütni való kolbász, só, bors, oregano, bazsalikom, csípős paprika, parmezán ízlés szerint, 2 paradicsompüré, 2 konzerv hámozott paradicsom, 1 üveg ricottás paradicsomszósz

Ricottás réteghez: Friss petrezselyem 2 csokor, friss bazsalikom 4 levél, 3 pohár ricotta, szerecsendió, parmezán, fokhagyma, só, 1 tojás

Ezeket az összetevőket rétegezzük. A tetejére reszelt sajtot teszünk. 25 percig fólia alatt, majd 25 percig fólia nélkül sütjük 180 fokon.

Sült tej (Leche frita)

Hozzávalók: 1/2 liter tej, 1/2 citrom héja, 4 db tojás, 2 tojássárgája, 150 g cukor, 75 g kukoricadara, 2 dl olaj és liszt a panírozáshoz, fahéj


Két egész tojást, 2 tojásnak csak a sárgáját és a cukrot jól keverd össze, dolgozd bele a kukoricadarát, majd 2 dl hideg tejjel keverd simára.

A maradék tejet forrald fel a citromhéjjal, és öntsd rá a masszára. Lassú tűzön kb. 5 perc alatt főzd meg, ezután öntsd ki ujjnyi vastagon egy lapos, kiolajozott tálra, és várd meg, míg ki nem hűl.

Vágd kockára a tésztát, és a maradék 2 tojással és a liszttel panírozd be. Kevés olajban süsd ki, a tetejét szórd meg fahéjjal.

* Készítheted egyszerűbben is: főzz kemény tejbegrízt, panírozd be lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, majd süsd ki!

Meggyleves egyszerűen

Hozzávalók: 1 kg magozott meggy, 1 csomag hidegen kikeverhető vanília puding, 1 deciliter víz, 1 kis pohár tejföl, 1/2 liter tej, 1 kávéskanál mézes fűszerkeverék, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál cukor (illetve ízlés szerint)

1 deci vízben 1 deci tejjel, a cukorral, sóval és a mézes fűszerkeverékkel feltesszük főni a meggyet, majd 20 perc után levesszük a lábast a tűzről és hagyjuk, hogy kihűljön.

Tálalás előtt a kihűtött meggyet a hozzáadott tejföllel összeturmixoljuk, majd hozzátesszük a reszelt citrom héját, a 4 deci tejet, a pudingport, és habverővel felverjük.

Végül a meggy másik felét is belerakjuk és citromkarikákkal, tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.

Trópusi rákkoktél (Bárdosi Sándor, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 50 dkg koktélrák, 2-3 evőkanál olívaolaj, csipetnyi curry, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 teáskanál méz, 3 db darab érett mangó, 4 db kivi, fél db piros húsú kaliforniai paprika, darált bors, diónyi friss gyömbér, 1 maréknyi spenótlevél

Hámozzuk meg a mangót, majd aprítsuk falatnyi darabokra. Hasonlóan vágjuk össze a meghámozott kivit is, majd tegyük a gyümölcsöket egy nagy tálba.

Adjuk hozzá a rákhúst, az apró darabokra felvágott paprikát, ízesítsük citromlével, mustárral, reszelt gyömbérrel, sóval és darált borssal. Csorgassunk rá olívaolajat, majd az egészet óvatosan keverjük össze.

Tálaljunk spenót vagy tépősaláta leveleket nagy tányér közepére, és halmozzunk rá az elkészült ráksalátából.

Banánlevélben sült bébi csirke (Bárdosi Sándor, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 6 db bébi csirke, 6 db banánlevél, só, darált bors, olívaolaj

A banánleveleket tegyük a gázláng fölé egy-egy pillanatra, hogy könnyebben hajtogatható legyen.

A csirkéket csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd sózzuk be. Tegyünk egy-egy csirkét a banánlevelek közepére, és csomagoljuk bele. A biztonság kedvéért hústűvel vagy bambusznyárssal tűzzük meg.

Tegyük a becsomagolt csirkéket egy nagy tepsibe, majd forró sütőben egy óra alatt süssük meg.

Tálaláskor tegyünk egy-egy csirkét a tányérra, a tetejéről vágjuk le a banánlevelet, majd körítésnek burgonyapürét szervírozzunk.

Trópusi sült ananász fagylalttal (Bárdosi Sándor, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 2-3 db érett ananász, 1 dl rum, 3-4 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj, 1 doboz vanília fagylalt

Az ananászokat hosszában vágjuk kétfelé, majd egy kis kés segítségével faragjuk ki belőle a gyümölcshúst. A kifaragott gyümölcshúst vágjuk falatnyi darabokra.

Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a cukrot, majd ha barnulni kezd, tegyük bele a vajat és a gyümölcsdarabokat. Pár percig pirítsuk, utána öntsük rá a rumot. Keverjük össze, utána tálaljuk vissza a kifaragott ananászba.

Tetejére kanalazzunk a fagylaltot.

Máglyarakás (Szabó Zsófi, Hal a tortán)

2 almát vajon és porcukron karamellizálunk, fahéjjal megszórjuk.

1 kalácsot vastag szeletekre vágunk.

3 tojássárgába vaníliáscukrot, fahéjat és tejet teszünk, és ebben megforgatjuk a kalácsot, kivajazott tálba fektetjük, és rétegezzük a diót, baracklekvárt és az almát, amíg a tál megtelik.

A tetejére a tojásfehérjét habbá verjük, lekvárt keverünk bele, és így kenjük rá. Sütőben 3 percig sütjük.

Káposztasaláta (Szabó Zsófi, Hal a tortán)

Házi majonézt készítünk: 1 tojássárgája, mustár (2 kk.), porcukor (2 kk.) só, fehérbors ízlés szerint, majonéz 1 ek., tejföl 3 dl

Lila és fehér káposztából fél fej, ezt lereszeljük.

1 kígyóuborkát, 1-1 kaliforniai paprikát (színes legyen) apróra vágunk.

2 répát lereszelünk, és kevés retekcsírát teszünk hozzá.

Összekeverjük a zöldségeket és a majonézt rátesszük.

Tejszínes csirkemell (Szabó Zsófi, Hal a tortán)

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 3 tojás, 70 dkg sajt, majdnem 1 liter tejszín (annyi kell, hogy ellepje a csirkét a tepsiben), liszt, vaj, só

Elkészítés:

A csirkemellet megforgatjuk lisztben és tojásban.

A tepsit kivajazzuk, és a húst belerakjuk, sajtot teszünk a tetejére, és kevés sót teszünk rá utólag, majd rétegezzük. Ismételjük ezeket, amíg a tepsi megtelik. A végén a sajtréteg van.

Ráöntjük az összes tejszínt. Másfél órát sütjük fólia alatt, majd fólia nélkül megpirítjuk a tetejét.

Köretnek narancsos rizst (a főtt rizsbe narancsokat szeletelünk) és káposztasalátát adunk mellé.

Burgonyakrémleves (Szabó Zsófi, Hal a tortán)

Hozzávalók: 3 dl tejszín, kevés tej, 0,5 kg burgonya, 1 egész zeller, 2 babérlevél, 1 vöröshagyma, 2-3 dl tejföl, só, bors, bacon

Elkészítés:

A burgonyát, a zellert és a hagymát megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, majd, ha megfőtt, 90 %-ban turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, tejet és tejfölt.

A tetejére pirított bacont teszünk.

Sült gyümölcssaláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 érett sárgabarack, 4 nektarin (vagy őszibarack), 3 szilva, 100 g málna, 2 tojás, 1 dl tej, 2 evőkanál barnacukor, 20 g fenyőmag, 1 csomag vaníliás cukor, porcukor

Egy tálban keverd össze robotgéppel a tojást, a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd öntsd az egészet egy kb. 20 cm átmérőjű kerek tűzálló tálba.

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, közben mosd meg a gyümölcsöket, a szilvát, a nektarint (vagy őszibarackot) és a sárgabarackot magozd ki és vágd nagyjából egyforma darabokra.

Szórd a gyümölcsdarabokat a vaníliás tejbe, a tetején oszd el a fenyőmagot, és told be a sütőbe.

Süsd 20 percig vagy amíg aranyszínű nem lesz az édesség teteje, langyosan vagy hűtve tálald, porcukorral megszórva (elhagyhatod).

Tojáslikőrös csokoládétorta

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10-10 dkg liszt és étkezési keményítő, 2 dkg keserű kakaópor, 2 kk. sütőpor, 5 dkg reszelt csokoládé; a töltelékhez: 4 lap zselatin, 2,5 dl tojáslikőr, 6,5 dl tejszín, 1 ek. porcukor, 2 csomag vaníliás cukor; a díszítéshez: pisztácia, tojás alakú drazsé, cukorvirág

Elkészítése:

A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben apránként beleszitáljuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, és hozzáadunk öt evőkanál vizet is. A tojássárgáját egyenként beleforgatjuk.

A lisztet, a keményítőt, a kakaóport, a sütőport meg a csokoládét összeforgatjuk, óvatosan az előzőekbe keverjük. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es átmérőjű tortaformába simítjuk. Közepesen forró sütőben (kb. 175 fok), kb. 35 percig sütjük. Ha kihűlt, 2-3 lapba vágjuk.

A töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatva meglágyítjuk, lecsöpögtetve a tojáslikőrbe keverjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, a porcukorral és a vaníliás cukorral ízesítjük, a zselatinos likőrbe forgatjuk. A tortát ezzel a krémmel megtöltjük úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, végül durvára vágott pisztáciával, cukorvirágokkal és tojásdrazséval díszítjük.

süti beállítások módosítása