ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Erdélyi sonkás káposztaszelet

2010. november 30. - Dyna 122

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt sonka, 1 db alma, tejföl, őrölt kömény, őrölt bors, só, zsemlemorzsa, liszt, zsír vagy olaj

Elkészítése:

Fél kiló savanyú káposztát egyszer átmosunk és kevés zsiradékon, őrölt köménymaggal meghintve puhára pároljuk. 25 dkg füstölt sonkával együtt pépesre vágjuk, törött borssal ízesítjük, kis kockákra vágott almával és annyi tejfellel, valamint  zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy formázható masszát kapjunk. Ha szükséges, sózzuk. A formázott lepényeket lisztben megforgatjuk és forró zsiradékban világosbarnára sütjük.

Rakott csirkemellfilé

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell, 20 dkg gomba, 15 dkg sonka vagy főtt füstölt hús, 5 dkg sajt, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 4 dkg liszt, 9 dkg vaj, grillfűszer, só, őrölt bors, szerecsendió

Elkészítése:

Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, kicsontozunk, és az így kapott nyolc húsdarabot nem túl vékony szeletekké verjük. Grillfűszerrel, vagy sóval és borssal bedörzsöljük, majd öt deka vajon mindkét felüket átsütjük. A húst félig egymásra, egy tűzálló tálra fektetjük.

A visszamaradt levében átsütünk 15 deka vékony laskára vágott sonkát vagy főtt füstölt húst. Hozzáadunk 20 deka megtisztított, felszeletelt gombát, és kissé megborsozva addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte, majd a húsra simítjuk.

Négy deci tejet simára keverünk négy deka liszttel, beledobunk 4 deka vajat, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. A tűzről levéve belereszelünk öt deka sajtot, belekeverünk egy deci tejfölt. Csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és bevonjuk vele a húst. A forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a teteje halványrózsaszínű nem lesz.

Salátával és/vagy vajon párolt rizzsel tálaljuk.

Töltött zsemle

Hozzávalók: zsemle, debreceni, tojás, sajt, tejföl, só

Elkészítése:

A zsemléket félbevágjuk, belét kiszedjük. A debrecenit finomra vágjuk és 1 db tojással, reszelt sajttal, sóval és annyi tejföllel elkeverjük, hogy krémszerű legyen. Ezzel megtöltjük az előkészített zsemléket. Sütőben kb. 10 percig forrósítjuk.

Vacsorára, melegen, tea mellé tálaljuk.

Szívdesszert

Hozzávalók kb. 16 db-hoz: a tésztához: 25 dkg lágy vaj vagy margarin, 12,5 dkg étcsokoládé, 30 dkg porcukor, 1 cs. Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg búzaliszt, 5 dkg kakaópor (cukrozatlan), 1 csapott tk. Dr. Oetker Sütőpor, 7,5 dkg étcsokoládé; a díszítéshez: Dr. Oetker Dekorszív, Dr. Oetker Dekor toll

Elkészítése:

A sütőformát (szív alakú muffin sütőforma) kivajazzuk. A sütőt 200 C°-ra előmelegítjük.

A vajat az étcsokoládéval gőz felett felolvasztjuk. A tojást a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot, és további 2 percig keverjük.

A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverjük, a tojásos masszához szitáljuk, sima tésztává keverjük. A csokoládémasszát a tésztához keverjük. Végül hozzákeverjük az apró darabokra vágott csokoládét. A tésztát a sütőformába töltjük, majd a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt kb. 20 percig sütjük.

A megsült süteményeket sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Majd tetszés szerint díszítsük színes Dekorszívekkel, írjunk rá kedves üzeneteket Dekor tollal.

Majonézes burgonyasaláta (3)

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, só, őrölt bors,
1 cs. metélőhagyma, 1 db citrom


Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük, közben a majonézbe belekeverjük a tejfölt, az apróra vágott metélőhagymát, sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a citrom levét, és az egészet jól összekeverjük.

A burgonyát kihűlés után meghámozzuk, és vékony szeletekre vágva beletesszük a majonézbe. Lehűtve tálaljuk.

Hercegi csuka

Hozzávalók: csuka, tejföl, sajt, kapribogyó, só, vaj

Elkészítése:

A csukákat jól megmossuk, belsejét eltávolítjuk és megsózzuk. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük és forró olvasztott vajjal leöntjük. Előmelegített sütőben majdnem puhára sütjük, majd meghintjük reszelt sajttal és egy pohár tejfölt öntünk alá. Addig sütjük, amíg a sajt egy kicsit meg nem pirul.

Finomra vágott kapribogyóval meghintve, gombás burgonyával tálaljuk.

Majorannás máj

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertésmáj, 2 dl tejföl, 8 dkg vaj, 1 kk. majoranna, só

Elkészítése:

Alaposan megmosunk, lecsepegtetünk, és csíkokra vágunk fél kiló sertésmájat. Megforrósítunk nyolc deka vajat, élénk tűzön átsütjük rajta a májat, majd a tüzet mérsékelve, kevergetve még öt percig hagyjuk a tűzön. Meghintjük egy csapott kiskanálnyi majorannával, még 1-2 percig sütjük, majd két deci tejfölt ráöntve, éppen csak átforrósítjuk, de nem forraljuk fel. A tűzről levéve megsózzuk és sós vízben főtt burgonyával vagy vajas párolt rizzsel tálaljuk.

Gyulai pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 20 dkg gyulai kolbász, 2 tojás, 1/2 fej vöröshagyma, őrölt bors, só, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Ötven dkg burgonyát héjában megfőzünk, majd megtisztítunk. 20 dkg tisztított gyulai kolbásszal együtt ledaráljuk. Eldolgozzuk fél fej reszelt vöröshagymával, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel és 2 egész tojással. A masszából pogácsákat formázunk, morzsába mártjuk és forró zsiradékban kisütjük.

Feltétként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk.

Holland leves

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes burgonya, 2 kisebb póréhagyma (vagy 1 cs. zöldhagyma), 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3 ek. olaj (vagy 5 dkg vaj), reszelt sajt

Elkészítése:

3 evőkanál olajon, vagy 5 dkg vajon fedő alatt üvegesre párolunk 2 nagy fej reszelt vöröshagymát, hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, és 2 liter vízzel engedjük fel. Megsózzuk, törött borssal meghintjük, és 15 percig lassan forraljuk.

4 közepes nagyságú burgonyát megtisztítunk, kockára vágjuk, és a leveshez adjuk. Ugyancsak adunk a levesbe 2 kisebb, ujjnyi darabokra vágott póréhagymát (vagy egy csokor, szintén ujjnyi darabokra vágott zöldhagymát zöldjéve1 együtt), s az egészet puhára főzzük.

A levest a tányéron meghintjük reszelt sajttal, és fokhagymával bedörzsölt pirítóst kínálunk hozzá.

Ha nyáron készítjük, nagyon finom ízt ad neki 4 kisebb, nyolcrét vágott paradicsom, amelyet a burgonyával egyidőben teszünk a levesbe.

Gyümölcsös debreceni

Hozzávalók: debreceni, alma, körte, meggybefőtt, triple-sec, só, vaj

Elkészítése:

A hámozott almákat, körtéket és a meggybefőttet a kockákra vágott debrecenivel együtt vajon megpároljuk. Kevés sóval ízesítjük és 1/2 dl triple-secet öntünk alá.

Burgonyapürével tálaljuk.

Káposztás libahát

Hozzávalók 4 személyre: 1 db libahát, 1 közepes vöröshagyma, 25 dkg tarhonya, 60 dkg savanyú káposzta, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A libahátat feldaraboljuk, és az apróra vágott hagymával egy kanál olajban, kevés vizet töltögetve alá, fedő alatt pároljuk, sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük.

Közben egy kanál olajon megpirítjuk a tarhonyát.

Ha a libahát félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát, a tarhonyát, felöntjük 4 dl vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul és a tarhonya is felissza a nedvességet.

Töltött sertésborda párolt káposztával, újburgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 4 db sertésborda, 1 db áztatott zsemle, 1 db tojás, 12 dkg darált sonka, só, őrölt bors, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 1 dl olaj, 3 dkg paradicsompüré, 2 dkg liszt, 1 dl olaj, 2 dkg kristálycukor, 1/2 dkg köménymag, 3 dkg vöröshagyma, 50 dkg szeletelt káposzta, ecet, 50 dkg újburgonya, olaj a sütéshez, 1/2 cs. petrezselyemzöld

Elkészítése:

A felszúrt, vastag sertésbordát darált sonkás, zsemlés, intenzíven fűszerezett töltelékkel betöltjük. Letűzzük fogvájóval, és lisztbe mártás után kevés olajon elősütjük.

A sütőolajban a paradicsompürét lepirítjuk, lisztet szórunk rá, majd vízzel felöntjük, s kiforraljuk. A töltött bordákat a natúr szaftban megpároljuk.

Körete a párolt káposzta. Olajban cukrot karamellizálunk, kipattogtatjuk a köményt, s a szeletre vágott hagymát áthevítjük. Ebben az alapban a szeletelt káposztát ételecettel roppanós puhára pároljuk.

A tisztított újburgonyát olajban pirosra sütjük. Apróra vágott, friss  petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Tormás marhasült

Hozzávalók: marhafelsál, fehérbor, vöröshagyma, zsír; a töltelékhez: torma, tejföl, zsemlemorzsa, só, porcukor

Elkészítése:

Az egyben hagyott felsált megsózzuk, forró zsírban átforgatjuk, majd karikákra vágott vöröshagymát mellé helyezve és kevés fehérbort aláöntve puhára pároljuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A reszelt nyers és egyszer leforrázott tormát összekeverjük tejföllel, kevés morzsával, sóval és egy kávéskanál porcukorral.

Amikor a hús megpuhult, akkor "felszúrjuk" és megtöltjük a tormakrémmel. Hústűvel összetűzzük és saját levében még kb. 15 percig pároljuk.

Vajas, főtt zöldséggel tálaljuk.

Sólet

Hozzávalók: 1/2 kg bab, 1 kis mellső füstölt csülök, 40 dkg marhalábszár, 1 db libacomb, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, pirospaprika, 2 ek. olaj, a díszítéshez: 4 tojás

Elkészítése:

Fél kiló babot egy éjjelen át vízben megáztatunk.

Másnap egy levesesfazékban két evőkanál olajban megpirítunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, késhegynyi pirospaprikával meghintjük, majd a bab felét a pirított hagymára öntjük. Belerakunk egy kicsi mellső füstölt csülköt, 40 deka marhalábszárat nagyobb darabokra vágva és egy nagy, két darabba vágott, nyers libacombot, meg 3-4 gerezd fokhagymát. A maradék babot a tetejére öntjük, és annyi vízzel öntjük le, hogy a babot egyujjnyira ellepje. Egy csapott evőkanál lisztet a tetejére szórunk, de csak a víz felső rétegével keverjük el, a babot nem bolygatjuk meg. A fazekat lefedve az előmelegített sütőbe toljuk és ha a sólet felforrt, a lángot takarékra állítjuk. Így főzzük legalább egy fél napon keresztül, időnként megvizsgálva, hogy a levét mennyire főtte el: ha kell, egy kevés vízzel pótoljuk, de a végén nem szabad levesesnek lennie.

Négy tojást megmosunk, és ha már a bab meg a hús megpuhult, a babba "ágyazzuk". A fazekat ismét lefedve még legalább 15 percre a sütőbe visszatoljuk.

A forró tálat a sűrű babbal alapozzuk, a feldarabolt húst a tetejére fektetjük és a meghámozott, ketté vágott kemény tojásokkal díszítjük.

Gyors húspogácsa

Hozzávalók 2 személyre: 1 db vagdalthús konzerv, 1 db tojás, őrölt bors, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Egy doboz készen kapható vagdalthús konzervhez 1 egész tojást, egy kevés zsemlemorzsát, törött borsot és finomra vágott zöldpetrezselymet adunk. Húspogácsákat formázunk belőle, és forró olajban kisütjük.


A rántott szelethez hasonlóan bundázva is készíthetjük.

Csipkeszörp

Hozzávalók: csipkebogyó, cukor, nátirumbenzoát

Elkészítése:

Akkor jó a csipkebogyó, amikor késő ősszel a dér már megcsípte.

A szemek két végéről a száraz részeket kis ollóval lecsípjük, és a bogyókat húsdarálón megdarálva megmérjük. Nagy uborkásüvegbe rakva kilónként három liter meleg vízzel leöntjük, és időnként megkeverve egy napig állni hagyjuk.

Vékony batisztruhába kötve kinyomkodjuk, a levet hűvös helyre félretesszük.

A kendőben maradt pépet egy liter vízzel fölmelegítjük, de nem forraljuk fel, és ezt is egy napig pihentetve, kendőn keresztül az előző napi léhez préseljük. Ekkor a levet megmérjük, és azonos súlyú cukorral összekeverjük, majd ismét átszűrjük. A szörp összsúlyához kilónként egy gramm nátriumbenzoátot keverünk, és üvegekbe töltve bedugaszoljuk.

Téli málnababszeIet

Hozzávalók: a tésztához: 10 dkg rétesliszt, 4 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, szódabikarbóna, citromhéj, só; a töltelékhez: 4 dl tejszín, 1 cs mirelit málna, porcukor, 1 ek. zselatin, málnalekvár; a tetejére: citrommáz

Elkészítése:

Négy tojásfehérjét négy evőkanál hideg vízzel elkeverjük, és egy órára hűtőbe tesszük, majd kemény habbá verjük. Csipetnyi sóval, egy citrom reszelt sárga héjával, egy csomag vaníliás cukorral, meg 15 deka kristá1ycukorral ízesítjük, utána a tojások sárgáját, 10 deka réteslisztet és késhegynyi szódabikarbónát keverünk bele. Sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe töltjük, és úgy sütjük meg, mint a piskótát. Deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és ha kihűlt, két lapba vágjuk. Az egyik lapot málnalekvárral megkenjük, és a tölteléket rásimítjuk.

A töltelékhez négy deci tejszínt kemény habbá verünk, és egy doboz felengedett, lecsepegtetett málnát keverünk bele, ízlés szerint porcukorral ízesítjük.

Egy evőkanál zselatint a maradék málnalével meg egy kevés vízzel simára keverünk, egy fél percig kevergetve forraljuk, majd kihűtve a málnás habba szűrjük.

A második tésztalapot a tetejére fektetjük, málnaízzel megkenjük, és citrommázzal bevonjuk. Amikor félig megdermedt, a szeletek helyét késsel bejelöljük.

Debreceni tokány

Hozzávalók: debreceni, füstölt szalonna, zöldpaprika, paradicsom, vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, só

Elkészítése:

A debrecenit csíkokra vágjuk. A szintén csíkokra vágott füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és hozzáadjuk a húst. Pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk és mellétesszük a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Együtt puhára pároljuk.

Hagymás tört burgonyával tálaljuk.

Sült makaróni

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg makaróni, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 5 dkg reszelt sajt, 1 ek. liszt, 3 tojás, 1 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. olaj, só

Elkészítése:

A makarónit forrásban lévő, 1 evőkanál olajjal elkevert vízben kifőzzük.

Közben kevés margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, a tejjel feleresztjük, simára keverjük, megsózzuk, és amikor kicsit kihűlt, beletesszük a reszelt sajtot és a tojások sárgáját.

Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, ebbe tesszük a vízből leszűrt makarónit, elvegyítjük a sajtos mártással, tetejét meghintjük zsemlemorzsával, és a többi margarint megolvasztva rálocsoljuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megbarnul.

Narancsos tonhal

Hozzávalók: tonhal, narancslé, citromlé, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

A mélyhűtött és felengedett tonhalszeleteket sózzuk és borsozzuk. A szeleteket kivajazott tűzálló tálba helyezzük és citromlével ízesített narancslével leöntjük úgy, hogy az a halakat éppen ellepje. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és előmelegített sütőben kb. 25 percig pároljuk.

Főtt burgonyával tálaljuk.

süti beállítások módosítása