ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sopszka saláta

2010. szeptember 30. - Dyna 122

Hozzávalók: zöldpaprika, paradicsom, uborka, vöröshagyma, juhtúró, kapor, olaj, ecet, só, őrölt bors

Elkészítése:

Kockákra vágjuk a kicsumázott zöldpaprikákat, a paradicsomot és a hámozott uborkát. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és összekeverjük. Leöntjük olajos, ecetes, sóval, törött borssal ízesített salátalével. Tetejére juhtúrót reszelünk és finomra vágott kaporral meghintjük. Hűtve tálaljuk.

Olasz kelkáposzta

Hozzávalók 4 személyre: 2 zsenge kel, 20 dkg főtt füstölt hús, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 cs. újhagyma, sajt (parmezán), 1 mk. rozmaring, őrölt bors, só, 2 ek. olaj, (vörösbor)

Elkészítése:

Zöldjével együtt apró kockákra vágjuk, majd két evőkanál olajon aranysárgára sütünk egy csomó újhagymát. Belerakunk 20 deka hasonló nagyságúra felvágott főtt füstölt húst, és együtt megpirítjuk. Egy kis doboz paradicsompürével, 1 csapott mokkáskanálnyi őrült rozmaringgal, csipetnyi őrölt borssal ízesítjük, és egy kevés vízzel vagy vörösborral engedjük fel. Fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve 10 percig pároljuk. Ha a levét közben elfőné, egy kevés vízzel pótoljuk.

Közben annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, 10 percig főzünk két fej, hosszában félbe vagy négyrét vágott zsenge, tavaszi kelt (kb. egy fél kiló összesen), majd leszűrjük, meleg tálra egymás mellé fektetjük. A tetejére öntjük a forró mártást, és külön tálkában reszelt sajtot kínálunk hozzá (a legjobb a parmezán ízű),hogy ki-ki a tányérján szórhassa meg vele az olasz kelt. Tükörtojással tálaljuk.

Almakocsonya

Hozzávalók: almahéj és almacsutka, cukor

Elkészítése:

Az alma hámozás során leeső héját és csumáját annyi vízzel, amennyi ellepi, megfőzzük. A levet leszűrjük, megmérjük, és azonos súlyú cukorral addig forraljuk, amíg kistányérra csöppentve meg nem kocsonyásodik.

Ekkor háromdecis üvegekbe töltve egy tálcán (vagy tepsin) a meleg, de elzárt sütő ajtajába állítjuk: a zselé teteje "megbőrösödik". Végül a kihűlt zselét lekötjük.

Télen remek fehér gyümölcstorta-bevonat, de kenyérre kenve is kitűnő.

Fűszeres rántott szelet

Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemell, 2 tojás, 2-3 ek. tej vagy víz, 2 cs. petrezselyemzöld, 1 cs. metélőhagyma, sajt, liszt, zsemlemorzsa, só, olaj

Elkészítése:

Lebőrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet és a nyolc húsdarabot vékony szeletté verjük, és a hűtőszekrényben egy óráig állni hagyjuk.

Két tojást simára keverünk két csokor finomra vágott petrezselyemmel meg egy csokor összevagdalt metélőhagymával, 2-3 evőkanál vízzel vagy tejjel hígítjuk és megsózzuk. A csirkeszeleteket először lisztbe mártjuk, majd a zöldfűszerekkel elkevert tojásba, végül fele részben reszelt sajttal összekevert zsemlemorzsába. Bő, forró olajban mindkét felüket aranysárgára sütjük, de ügyeljünk, nehogy túlságosan megbarnuljanak, mert a sajt a sülés során megkeseredhet.

Burgonyapürével és salátával adjuk asztalra.


Itáliában, a fűszeres rántott szelet hazájában vajban szokták sütni, illetve nem csak csirkéből, hanem bárányból is készítik húsvét táján, sok helyütt még sajtmártást is kínálnak hozzá.

Gombahabos pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet sertéskaraj, 15 dkg gomba, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 tojás, 1 ek. tejföl, só, őrölt bors, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A karajról leszedjük a csontokat (ebből levest készíthetünk), a húst megsózzuk, gyengén kiverjük, a forró olajban a szeletek mindkét oldalát hirtelen kisütjük, lefedve
félretesszük.

A serpenyőben visszamaradt olajon az apróra vágott, sózott, borsozott gombát és a petrezselyemzöldet fedő alatt néhány percig pároljuk. A tűzről levéve kissé kihűtjük.

Amíg hűl, a tojások fehérjéből habot verünk, és könnyedén összekeverjük a gombával, a tojások sárgájával és a tejföllel.

A hússzeleteket tűzálló tálon egymás mellé rakjuk, és a tetejére rákenjük a gombás tölteléket. Forró sütőben 15 percig sütjük. Sült burgonyával és vegyes savanyúsággal tálaljuk.

Szőlős szelet

Hozzávalók kb. 20 szelethez: tésztához: 20 dkg mandula, 2 levél leveles tészta, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 25 dkg liszt, 4 cl cseresznyepálinka, 1/2 tk. fahéj; a töltelékhez: 1 kg mag nélküli szőlő, 6 tojás, 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom kifacsart leve, 2 ek. étkezési keményítő, 20 dkg mandula; porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A sütés előtti napon leforrázzuk az összes (40 dkg) mandulát, leszűrjük, és lehúzzuk a héját. Ha megszáradt, finomra daráljuk.

A leveles tésztát hagyjuk felengedni. Az omlós tésztához a vajat a cukorral és a tojássárgájával krémesre keverjük, majd beleforgatunk 20 dkg darált mandulát, a lisztet, a cseresznyepálinkát és a fahéjat. Az omlós tésztát zsiradékkal megkent sütőlapra simítjuk.

A leveles tésztát hosszában 1 cm széles csíkokra vágjuk. 3-3 csíkból copfot fonunk, és az omlós tésztalap köré helyezzük. A sütőt 190 fokra (gázsütő 2-3-as fokozat) felmelegítjük.

A szőlőt megmossuk és leszemezzük. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a puha vajjal és 10 dkg cukorral krémesre keverjük. A tojásfehérjét a citromlével és a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a tojásos krémbe forgatjuk. Hozzáadunk 20 dkg őrölt mandulát, a keményítőt, a szőlőt, majd a tölteléket a tésztára simítjuk.

A süteményt körülbelül 45 percig sütjük. Ha kihűlt, meghintjük porcukorral.

Pikáns körtebefőtt

Hozzávalók: 1,5-1,5 kg körte és grapefruit, 50 dkg narancs, 60 dkg cukor, 5 dkg finomra vágott narancshéj, 1 tasak befőtt-tartósító

Elkészítése:

A körtét kicsumázzuk, szeletekre vágjuk. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk, a narancsgerezdeket óvatosan egyenként szétszedjük, a grapefruit húsát apró kockákra vágjuk.

1,5 liter vízben a cukrot, a tartósítót és a narancshéjat felforraljuk. Beletesszük a gyümölcsöket, amikor ismét felforrt, levesszük a tűzről. A gyümölcsöket üvegbe tesszük, ráöntjük a forró szirupot, és lezárjuk.

Natúr lecsó télire

Hozzávalók: paradicsom, zöldpaprika

Elkészítése:

Fele annyi érett paradicsomot veszünk, mint amennyi zöldpaprikát, és a héját lehúzzuk, a húsát befőzőlábasban addig pároljuk, amíg levet nem enged. Ekkor a kicsumázott, kierezett, csíkokra vágott zöldpaprikát hozzáadjuk, és együtt addig pároljuk, amíg a paprika összeesik. Üvegekbe töltve lekötjük, és a tetejére vizes ruhát borítva 30 percig gőzöljük.

Sörös marhasült

Hozzávalók: rostélyos szeletek, sör, liszt, mustár, vöröshagyma, fokhagyma, olaj, só, őrölt bors, szerecsendió, babérlevél

Elkészítése:

Kevés zsiradékban reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a mustárral megkent rostélyos szeleteket. Néhány percnyi sütés után 1 evőkanál liszttel meghintjük, majd felengedjük sörrel. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, babérlevéllel, fokhagymával ízesítjük. Az egészet tepsibe helyezzük, alufóliával lazán befedjük, és sütőben kb. 2 óráig pároljuk.

Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

Bajadér kotlett

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertés rövidkaraj, 1/2 cs. mirelit vajastészta,  40 dkg gomba,  5 dkg vaj, olaj, só, őrölt bors; a mártáshoz: 1 ek. liszt, 3 dl testes vörösbor, 1-2 narancs, 1 kk. mustár, 1 ek. áfonyaszem, só, őrölt bors

Elkészítése:

Nyolc kicsontozott sovány sertés rövidkarajszeletet kiverünk, és sóval, őrölt borssal bedörzsölünk. Öt deka vajban mindkét felüket szép pirosra sütjük, majd a levéből kivesszük, hagyjuk kihűlni.

Egy fél csomag mirelit vajastésztát egy óráig szobahőmérsékleten állni hagyunk, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, és nyolc akkora lapot vágunk belőle, hogy majd a húst belecsomagolhassuk. Mindegyik tésztalap egyik felére egy-egy hússzeletet fektetünk, és tetejükre szárazra párolt gombát simítunk. (40 deka, apróra vágott gombából készül, egy kevés olajon, sóval, őrölt borssal.) A tészta üres felét ráhajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk, és sütőlemezre egymás mellé fektetve, a sütőben, erős lánggal szép pirosra sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a mártást. A pecsenye visszamaradt levét zsírjára sütjük, egy evőkanál liszttel meghintjük és kevergetve megpirítjuk. Három deci testes vörösborral felengedjük, egy narancs sárga héját belereszeljük, és 1-2 narancs kifacsart levével, egy kiskanál mustárral, meg egy evőkanál áfonyaszemmel ízesítjük. Egy kissé megsózzuk, megborsozzuk, és átszűrve, forrón egy kis tálkában kínáljuk a bajadér kotletthez.

Pármai sonka

Hozzávalók: füstölt sonka, tej, sajt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Kb. fél cm vastag füstölt sonka szeleteket 30 percig kevés tejben áztatunk. Ezután lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban kisütjük.

Paradicsomos makarónival tálaljuk.

Almapüré télire cukorral és cukor nélkül

Hozzávalók: alma, cukor

Elkészítése:

A megtisztított almát felszeleteljük, megmérjük, és fele annyi cukrot véve hozzá megpároljuk. Akkora üvegekbe töltjük, amennyit télen egy alkalommal felhasználunk, lekötjük, és kb. 10 percig gőzöljük.

Cukor nélkül: Ugyanúgy készül, mint a fenti almapüré, csak cukor nélkül, de tovább - kb. 25 percig - kell gőzölni. Az üvegek kibontásakor édesítőszerrel ízesíthetjük.

Norvég sütemény

Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 1 ek. porcukor, 1 tojássárgája, 2 ek. rum, csipetnyi só, tejföl; a krémhez: 3 tojás, 16 dkg porcukor, 2-3 ek. tej, 20 dkg (ét)csokoládé, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 db babapiskóta, 20 dkg pirított dió, mandula vagy mogyoró; a csokimázhoz: 2 ek. kakaópor, 2 ek. cukor, 2 dkg vaj

Elkészítése:

20 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, egy evőkanál porcukorral, egy tojássárgájával, csipetnyi sóval, két evőkanál rummal meg annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább két órára a hűtőszekrénybe rakjuk. (Összeállíthatjuk a sütés előtti este is.)

Másnap egy akkora téglalappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit, és megszurkálva aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Három egész tojást 16 deka porcukorral és 2-3 evőkanál tejjel kikeverünk, és gőzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

20 deka csokoládét darabokra tördelünk, gőzön felolvasztjuk, majd langyosra hűtve először 20 deka vajjal vagy margarinnal, utána a cukros tojással alaposan kikeverjük. Végül 20 darab finomra tört babapiskótát és 20 deka pirított mogyorót, mandulát vagy diót adunk hozzá. A tésztalapra kenjük, egy-két órára  hűtőszekrénybe tesszük.

2 evőkanál kakaóból, két evőkanál cukorral meg kevés vízzel sűrűre főzött, két deka vajjal kikevert csokoládémázzal be is vonhatjuk. Tálalás előtt megmelegített késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.

Málé

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 6 dl natúr joghurt, 1 ek. étolaj, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, liszt, zsír

Elkészítése:

50 deka nyers, tisztított burgonyát lereszelünk és eldolgozzuk 3 kis pohár joghurttal, 1 evőkanál étolajjal, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval és annyi liszttel, hogy állaga még puha maradjon.

Vastagon kizsírozott tepsibe öntjük és forró sütőben megsütjük.

Húsos forró kifli

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kifli, 1 kis doboz vagdalthúskonzerv, 5 dkg margarin, 2 ek. tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, só, bors

Elkészítése:

A vagdalthúskonzervet villával jól szétnyomkodjuk, összekeverjük a megpuhított margarinnal, a tejföllel, a reszelt sajttal, a tojással, és sóval, borssal ízesítjük.

A kifliket hosszában kettévágjuk, félujjnyi vastagon megkenjük a keverékkel, majd tepsibe egymás mellé rakva az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Kb. 3 percig sütjük, majd kivesszük és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

Tök eltevése

Hozzávalók: tök, só, ecet, víz

Elkészítése:

A tököt megtisztítjuk, legyaluljuk, és néhány órára besózzuk. Utána a sóból kinyomkodjuk, üvegekbe töltjük, és friss, felforralt, kihűtött, enyhén ecetes vízzel leöntjük. Dupla celofánnal lekötve, vizes ruhával leborítva 30 percig gőzöljük.

Tejszínes-paradicsomos penne SáGa Selyemsonkával

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag penne, 1 csomag Selyemsonka (220 g), 1 doboz (250 g-os) hámozott darabolt paradicsomkonzerv, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, 3 szál friss bazsalikom, 2 dl tejszín, 15 dkg sajt

Elkészítése:

A pennét sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük és hideg vízben kissé átmossuk.

A hagymát finomra vágjuk és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ráöntjük a paradicsomot, megsózzuk és 15 percig főzzük.

Lassan hozzáöntjük a tejszínt és ízesítjük az apróra vágott bazsalikommal.

Tálaláskor beleforgatjuk a kifőtt tésztát és az apróra tépkedett sonkát. Nagyon forrón, reszelt sajttal kínáljuk.

Görög dióital

Hozzávalók 1 személyre: 1 banán, fél csésze dió- és mandula keverék, 2 dl narancslé, egy pohár élőflórás joghurt, (méz, szerecsendió)

Elkészítése:

Az alapanyagokat tegyük egy erős turmixgépbe, és jó alaposan keverjük össze! Mézzel, szerecsendióval ízesíthetjük.


Ha rendszeresen fogyasztjuk, a benne lévő dió és mandula, illetve a joghurt segíti bélműködésünket. A banán gyulladáscsökkentő, a narancsnak hashajtó hatása van, a joghurt pedig szabályozza bélflóránkat.

Hagymás virslisaláta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db virsli, 2 szál póréhagyma, 40 dkg kukorica, 1-1 mk. őrölt fehér bors és oregánó; az öntethez: 1 kis tubus majonéz, 2 dl kefir/joghurt, 1 ek. olívaolaj, 1 kk. citromlé, 1 mk. cukor; a díszítéshez: 1 főtt tojás
 
Elkészítése:
 
A virslit lebőrözzük és ferde karikákra vágjuk.
 
A póréhagymát vékonyan felszeleteljük, és gyűrűire szedjük. Összekeverjük a kukoricával, a virslivel, és rászórjuk a borsot és az oregánót, majd félretesszük, amíg elkészítjük az öntetet.
 
A majonézt elkeverjük a kefirben, hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet és a cukrot, alaposan összekeverjük, majd összedolgozzuk a virslis keverékkel.
 
Tálba halmozzuk és a tetejét kirakjuk a felkarikázott főtt tojással.

süti beállítások módosítása