ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Fűszeres csillagok

2010. október 31. - Dyna 122

Hozzávalók kb. 45 darabhoz: 3 tojásfehérje, 1 tk. citromlé, 15 dkg porcukor, 30 dkg őrölt mandula (vagy dió), 1 narancs héja, 2 ek. kristálycukor, 1 tk. mézeskalácsfűszer (vagy 1/2-1/2 tk. őrölt fahéj és szerecsendió), 10 dkg porcukor, pár csepp rumaroma

Elkészítése:

A narancs héját nagyon apró kockára vágjuk, és 2 evőkanál cukorral és 2 evőkanál vízzel megfőzzük, majd kihűtjük.

Két tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verünk. Hozzákeverjük az átszitált porcukrot, majd belekeverjük 2 deka kivételével óvatosan a mandulát, a kandírozott narancshéjat és a fűszereket.

A maradék mandulát egy műanyag fólián szétszórjuk, rátesszük a tésztát és lefedjük egy másik fóliával, majd kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk. 15 percnyi száradás után a fóliát levesszük, csillagokat szúrunk ki a tésztából, és sütőpapírral borított lemezre tesszük őket.

A maradék fehérjét kemény habbá verjük, beleszitáljuk a porcukrot, elkeverjük pár csepp rumaromával, és megkenjük vele a csillagokat. 150 °C-os sütőben kb. 20 percig inkább szárítjuk, mint sütjük.

Citromdzsem

Hozzávalók: 1 kg citrom, 1,5-2 kg cukor

Elkészítése:

A jól megmosott és megszárított citrom felét meghámozzuk, a többin rajta hagyjuk a héját. A citromokat éles, rozsdamentes késsel kettévágjuk, magjaikat gondosan kiszedjük, és a citromokat vékony kockákra szeleteljük egy tál fölött, ebben a kicsorgó levét is felfogjuk. A szeleteket is tálba tesszük, ráöntünk kb. 2 l vizet, mellyel 2 napig állni hagyjuk.

Az egészet tűzre tesszük, és 15 percig forraljuk, majd megint 1 napig áztatjuk.

A cukrot hozzáadjuk, és addig forraljuk, míg olyan lesz az állaga, hogy a léből kivett, és tányérra ejtett csepp rögtön megkocsonyásodik. Üvegekbe öntjük, amikor kihűlt, lezárjuk, kigőzöljük.

Francia húsos lencse

Hozzávalók: lencse, füstölt hús, vöröshagyma, fokhagyma, citromlé, vaj, só, babérlevél

Elkészítése:

A lencsét a készítés előtt 2 órával beáztatjuk és a füstölt húst feltesszük főni. Amikor a hús félig megpuhult, akkor kevés vajon reszelt vöröshagymát pirítunk és hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Felengedjük a füstölt hús levével és a kockákra vágott húst is mellétesszük. Sóval, babérlevéllel, 1 gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük. Előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.

Tálaláskor citromlével kellemesen pikánsra savanyítjuk.

Parajleves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg zsenge spenót, 3-4 tojás, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 ek. liszt, 1 húsleveskocka, 1 cs. újhagyma, 5 dkg vaj, citromlé, só, fehérbors

Elkészítése:

Megtisztítunk 25 deka zsenge parajt, alaposan megmossuk, majd öt deka vajon, egy kevés sóval meg őrölt fehérborssal, a saját levében puhára pároljuk, zsírjára sütjük. Meghintjük egy púpozott evőkanál finomliszttel, kevergetve kissé megsütjük, majd két deci hideg vízzel felengedve néhány percig forraljuk. Ezután az egészet turmixoljuk, a fazékba visszatöltjük, és még nyolc deci vizet öntünk hozzá. Egy húsleveskockával, pár csepp citromlével ízesítjük, és ha kell, utána sózzuk. Végül a tűzről levéve belevágunk a zöld részével együtt egy csomó újhagymát meg kockákra vágva 2-3 kemény tojást.

A tálba vagy tányérokba egy nyers tojássárgával simára kevert két deci tejfölt vagy tejszínt öntünk, és erre merjük kevergetve a forró levest. Pirított kenyérrel kínáljuk.

Narancshéjbefőtt

Hozzávalók: narancs, cukor, tartósítószer

Elkészítése:

Ugyanúgy készül, mint a cukrozott narancshéj, de valamivel több, minden kiló héjra egy kiló cukrot számítva. A levet azonban nem teljesen párologtatjuk el, hanem amikor már nagyon sűrű, a héjat kis üvegekbe töltjük, a levébe csipetnyi tartósítószert keverünk, úgy forrázzuk rá. Azonnal lekötjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Sütemények, krémek ízesítésére kitűnő.

Rántott szilva

Hozzávalók: szilva, dió, liszt, tojás, tej, fahéj, porcukor, só, olaj

Elkészítése:

A rántott szilvához szép nagy szemű gyümölcsöt veszünk, megtisztítjuk, kimagozzuk és a mag helyére 1-1 diódarabot téve, az eredeti formájára összezárjuk. Először lisztbe forgatjuk, majd 15 deka lisztből, két tojással, 1 deci tejjel, csipetnyi sóval és kevés vízzel kevert nagyon sűrű palacsintatésztába mártjuk. Bő, forró olajban szép pirosra sütjük, és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Debreceni leves

Hozzávalók 4 személyre: 4 pár debreceni, 10 dkg tarhonya, 5 dkg szalonna, 1/2 fej vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, burgonya, paradicsom, só, pirospaprika, petrezselyemzöld, 5 dkg sertészsír

Elkészítése:

Öt dkg kis kockákra vágott szalonnát zsírjára sütünk, majd 1/2 fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk ebben a zsiradékban. Pirospaprikával meghintjük, és 1,2 l vízzel vagy csontlével felengedjük.

Közben 5 dkg sertészsírban megpirítunk 10 dkg tarhonyát.

Kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert és burgonyát főzünk a levesbe. Sózzuk, és amikor a zöldség félig puha, akkor hozzáadjuk a tarhonyát és 1 db kockára vágott paradicsomot. Ugyancsak hozzáadjuk a személyenként 1 pár, karikákra vágott debrecenit. Együtt puhára főzzük és forrón, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Velő tojással 2

Hozzávalók 4 személyre: 2 db sertésvelő, 4 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A velőt langyos vízbe tesszük, hártyáját lehúzzuk, és kockákra vágjuk.

Az olajban halványra pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a velőt, és erős lángon, állandóan keverve, néhány percig sütjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s végül ráöntjük a felvert tojásokat. Addig hagyjuk a tűzön - állandó keverés mellett -, amíg rántottaszerűen összeáll.

Tört burgonyával és savanyúsággal kínáljuk.

Mandarinlekvár

Hozzávalók: 1 kg mandarin, 50 dkg alma, 3 citrom, 1-2 ek. rum, 40 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A magjától megtisztított, hámozott mandarint a darabokra vagdalt, hámozatlan almával, a citromok kifacsart levével, a rummal és nagyon kevés vízzel addig főzzük, amíg az alma könnyen áttörhető lesz.

1-2 mandarin héját sokszor váltott vízben szintén puhára főzzük; minden vizet csak egyszer hagyunk felforrni. Ezt is áttörjük a gyümölccsel együtt. Az áttört lekvárt újra tűzre tesszük, és mikor forrni kezd, belevegyítjük a cukrot. Állandóan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.

Üvegekbe töltjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd rumba mártott celofánt borítunk a tetejére és lezárjuk.

Fokhagymás göngyölt hús

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertéslapocka vagy 4 csirkemell(filé), 1 doboz paradicsompüré, 1 ek. mustár, vöröshagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, babérlevélpor, 2 ek. olaj

Elkészítése:

Vékonyra kiverünk nyolc szelet sertéslapockát, vagy négy kicsontozott, lebőrözött csirkemellet, amiből nyolc hússzeletet vágtunk.

Féldoboznyi paradicsompürét egy evőkanál mustárral simára keverünk, és sóval, őrölt borssal meg babérlevélporral fűszerezzük. A hússzeletek egyik felére kenjük, és erre karikákra vágott vöröshagymát meg nagyon vékonyra szelt fokhagymát terítünk. A húst megkent felével befelé összegöngyöljük, és fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük. Két evőkanál olajon körös-körül fehéredésig sütjük, majd egy kevés vizet öntünk alá. A levébe keverjük a maradék féldoboznyi paradicsompürét, meg 2-3 gerezd tört fokhagymát. Kissé megsózzuk, és fedő alatt, a levében időnként megforgatva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy kevés vizet öntünk utána, hogy csak sűrű mártása legyen a végén.

Sós vízben főtt spagettivel, vagy párolt rizzsel kínáljuk.

Burgonyás-sajtos ropogós

Hozzávalók 2 személyre: 1 db nagy burgonya, 1/2 csomag friss leveles tészta, 5 dkg brindza (juhtúró), 5 dkg balkáni sós sajt (juhsajt), 1/2 fej lilahagyma, 1 ek. joghurt, 1 kk. szárított petrezselyem, 1/2 kk. őrölt zöld kardamom, 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, 1 kk. tengeri só; az öntethez: 1 kk. borsikafű, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. szárított zsálya, 1/2 kk. őrölt fehérbors, 1/2 kk. tengeri só, 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj

Elkészítése:

A burgonyát megmossuk és milliméteres karikákra szeleteljük. Sós, forró vízben 5 percig főzzük.

Míg fő a burgonya, elkészítjük az öntetet. Egy mozsárban összetörjük a fűszereket, felöntjük az olajjal, jól elkeverjük, és a felét a tésztára kenjük. A tésztával kibélelünk egy kisebb tepsit.

A burgonyát leszűrjük, és egyenként a tésztára rakjuk úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Felkarikázzuk a lilahagymát, és a burgonya tetejére tesszük.

Egy edényben elkeverjük a brindzát a sajttal és a joghurttal, hozzáadjuk a petrezselymet és a zöld kardamomot is, majd az egészet egyenletesen elosztjuk a burgonyán. Előmelegített sütőben (180 °C) 25 percig sütjük.

Miután kisült a ropogós, a maradék öntetet is ráöntjük, és azonnal fogyasztjuk.

Csirkemelltekercs

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell(filé), 4 tojás, kb. 10 dkg gépsonka, 2-3 dkg vaj, Piros Arany

Elkészítése:

Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, a csontját úgy szedjük ki, hogy a hús egészben maradjon, és nagy szeletet kapjunk. Ezeket jól kiverjük, de vigyázzunk, nehogy kilyukadjanak.

Négy tojást simára keverünk, és vékonyan megkenjük egy részével a hússzeleteket, majd félig egymásra fektetjük, hogy egy hosszúkás téglalapot kapjunk. Egymás mellé ráfektetünk nagyon vékony gépsonkaszeleteket.

A maradék tojást megsózzuk, és 2-3 deka vajon puha rántottát készítünk belőle. (Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor még 5-10 deka apróra vágott sajtot, esetleg még tíz deka összevagdalt főtt füstölt húst is adhatunk hozzá, esetleg egy csokor finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával is ízesíthetjük. Só helyett sózott darált pirospaprikával fűszerezhetjük, attól szép tarka lesz a rántotta.) Egy csíkban, hosszában a húsra halmozzuk, és a húst ráhajtva, az így kapott hengert kivajazott alufóliába csomagoljuk. Egy tepsire vagy tűzálló tálra fektetve a forró sütőben kb. 30 percig sütjük.

Ezután a fóliát széthajtjuk, a hús tetejét Piros Arany krémmel megkenjük - ez sózza is -, és a sütőbe visszatolva szépen megpirítjuk. Deszkára fektetve öt percig állni hagyjuk, csak utána szeleteljük fel. Burgonyapüré és befőtt vagy saláta illik hozzá.

Finn halleves

Hozzávalók: burgonya, tengeri hal, tej, liszt, só, citromlé, kapor, tojássárgája

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd hozzáadjuk az apróra darabolt halat és kb. 15 percig együtt forraljuk.

Ezután 1 evőkanál lisztet 1/2 liter tejjel simára dolgozunk és állandó keverés mellett a leveshez adjuk. Sóval, citromlével és finomra vágott kaporral ízesítjük. Jól átforraljuk.

Tálaláskor a tányérba 1 tojássárgáját ütünk, és erre merjük a forró levest.

Marharagu savanykásan

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalapocka, 2-3 csemegeuborka, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 erőleveskocka, 1 babérlevél, só, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A megmosott húst apró kockákra vágjuk, forró olajban, sózás nélkül, állandóan keverve átsütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott uborkát, a reszelt hagymát, kicsit megsózzuk, és felengedjük 2 dl vízzel. Amikor forrni kezd, feloldjuk benne az erőleveskockát, szétmorzsoljuk a babérlevelet, és fedő alatt kb. másfél órát puhítjuk.

Ha a leve elpárolog, kevés vizet töltünk utána. Tálaláskor tejföllel dúsítjuk, tarhonyával tálaljuk.

Borjúláb rántva

Hozzávalók: borjúláb, leveszöldség, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Megtisztított és megperzselt borjúlábat sós, zöldséges vízben puhára főzünk, s amikor megpuhult, akkor csontjáról egy darabban leválasztjuk és hagyjuk kihűlni. Ezután megsózzuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva forró olajban világosbarnára
sütjük.

Tartármártássa1, fejes salátával tálaljuk.

Pljeskovica

Hozzávalók: darált birkahús (esetleg marha, vagy sertés), vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

Kizárólag olajjal készül, nem terheli meg a gyomrot és természetesen faszén parázson sül. Eredetileg birkahús az alapja, de készülhet marha- vagy sertéshúsból is.

A darált húst sóval, kevés paprikával és több borssal fűszerezve finomra vágott vöröshagymával meg étolajjal összegyúrjuk, és hűtőben egy-két napig érleljük.

10-15 dkg-os, 5-6 mm vastagságú lepényeket készítünk belőle, és faparázson vagy teflonedényben megsütjük.

Köretnek apró kockákra vágott nyers hagyma való, amit sokféleképpen - például tejfellel, vagy sült paprikából, paradicsomból és törökparadicsomból készült (a paprikakrémhez hasonló) ajvárral, vagy tejföllel - ízesíthetünk.

Narancsdzsem

Hozzávalók: 4 narancs, 3 citrom, kb. 1 kg kristálycukor

Elkészítése:

Négy narancsot és egy citromot héjastól hosszában kettévágunk, majd felszeleteljük. A magvakat természetesen eltávolítjuk. Megmérjük a súlyát, és háromszor annyi vízben 24 óráig áztatjuk.

Az egészet felforraljuk. 20 percig forrni hagyjuk, majd ismét 24 óráig hagyjuk állni.

A harmadik napon belecsavarjuk a maradék két citrom levét, megmérjük, és ugyanannyi súlyú cukorral 30 percig erősen forraljuk. Üvegekbe töltjük, mikor kihűlt, lekötözzük, és kigőzöljük.

Először nagyon híg, de amikor kihűlt, megkocsonyásodik. Az előírt mennyiségből kb. 4-5 db fél kg-os dzsemesüveg telik meg.

Mandulás kekszgolyók

Hozzávalók: darált keksz, mandulaesszencia, lekvár, kakaópor, porcukor, meggy(befőtt)

Elkészítése:

A darált kekszet mandulaesszenciával, lekvárral, porcukorral, kakaóporral alaposan összegyúrjuk. Az így kapott masszából golyókat formázunk, mindegyik közepébe egy-egy szem magozott meggyet rejtünk.

Dán húslabda

Hozzávalók: darált marhahús, tej, liszt, vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, vaj

Elkészítése:

A kétszer átdarált marhahúst személyenként 1 dl tejjel, sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, 2 evőkanál liszttel, csipetnyi pirospaprikával jól eldolgozzuk és gombócokat formázunk belőle. Forró vajban átsütjük, és a tűzről lehúzva 1 dl tejet aláöntve, majd a lassú tűzre visszatéve pár percig óvatosan pároljuk.

süti beállítások módosítása