ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Diós sütemény

2010. december 30. - Dyna 122

Hozzávalók: 6 tojás, 14 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 3 dkg csokoládé (vagy 1 ek. kakaópor), 15 dkg darált dió, zsír, liszt; 1 ek. rum; a mázhoz: 30 dkg porcukor, 1/2 citrom leve

Elkészítése:

6 tojássárgáját 14 deka cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 5 deka mazsolát, 3 deka reszelt csokoládét (vagy egy púpos evőkanálnyi kakaót), 15 deka darált diót és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kizsírozott, kilisztezett tepsiben megsütjük, majd kiborítva hagyjuk kihűlni. Még melegen megöntözzük egy evőkanálnyi rum és 2 evőkanálnyi víz keverékével.

Hidegen bevonjuk citrommázzal, amelyhez 30 deka porcukrot fér citrom levével és 2-3 evőkanálnyi vízzel 15 percig keverünk, utána öntjük a tészta tetejére. (Ha rózsaszínű mázt akarunk, víz helyett meggykompót levét adjuk hozzá.) Mikor a máz félig megszáradt, késsel bejelöljük a szeleteket, nehogy később törjön a teteje. Kockákra vágva tálaljuk.

Kocsispörkölt

Hozzávalók: lecsókolbász, Piros Arany, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát olajon megfuttatjuk, majd Piros Arannyal elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott lecsókolbászt, a szeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, majd pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockázott sárgarépát és fehérrépát, zöldborsót és egész kevés vízzel felengedjük. Sóval, törött borssal ízesítjük és puhára pároljuk.

Galuskával tálaljuk.

Zöldborsófőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz konzerv zöldborsó, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, 5 dkg margarin, 1 ek. liszt, só

Elkészítése:

A zsiradékból egy kanál liszttel világos rántást készítünk, és kevés borsólével felengedve felforraljuk. Ízesítjük, és csak a végén tesszük bele a leszűrt borsószemeket. Újra már nem szabad felforralni. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.

Bélszínrolóval, sült virslivel vagy tükörtojással tálaljuk.

Marhahúsleves 2

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhahús, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 1 db zöldpaprika,  2 dkg vöröshagyma, 2 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg paradicsompüré, 1 g egész bors, 2 dkg só, 5 dkg cérnametélt

Elkészítése:

A megmosott marhahúst 2 liter vízben feltesszük főni. Ügyeljünk arra, hogy a leves lassan forrjon és a tetején keletkező habot leszedjük.

A megtisztított és megmosott zöldségeket, gombát, hagymát, zöldpaprikát, paradicsompürét, sót belerakjuk és addig forraljuk, amíg a hús megpuhul. Utána leszűrjük.

A cérnametéltet külön vízben megfőzzük, a megfőtt zöldséget, gombát metéltre vágjuk és a leszűrt levesbe tesszük.

süti beállítások módosítása