ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Pozsár szelet csiki mártással

2011. március 26. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg körüli ponty, 1 cs. leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg zselatin, só, bors, 1 tojásfehérje, 1 kk. paradicsompüré; a mártáshoz: 15 dkg cékla, 15 dkg alma, 3 db gomba, 1 kis tubus majonéz, 1 dl tejföl, mustár, só, bors, citromlé, 1 cs. metélőhagyma

Elkészítése:

A ponty húsát a gerincről lefejtjük és kissé besózva állni hagyjuk, félre tesszük.

A halfejet és a csontot a hagymával és az egészben hagyott zöldséggel együtt feltesszük főni. Kb. 2 órás főzés után a tűzről levéve leszűrjük. A visszamaradt lében megfőzzük a halhúst és - ha van - a belsőséget. Ezután a főtt halat óvatosan kiemeljük az edényből és szétosztjuk mély üvegtálakba, vékony metéltre vágott zöldségekkel díszítjük és hűlni hagyjuk.

A hallébe belekeverjük az előzőleg langyos vízben felolvasztott zselatint, majd hozzáadjuk a paradicsompürével felhabosított és kevés vízzel kikevert tojásfehérjét. Felforraljuk, majd rövid pihentetés után szűrőruhán átmerjük. Az így letisztított hallevet hűlni hagyjuk és a tálkába osztott halra meregetjük, hűtőben megdermesztjük.

A mártáshoz a majonézből és tejfölből a fűszerekkel tartárt készítünk. Ezután belekeverjük az egészen apró kockákra vágott megfőzött céklát, a megpárolt gombát és a megtisztított almát. Végül beleforgatjuk a finomra vágott metélőhagymát, utánaízesítjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

süti beállítások módosítása