ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Görög padlizsánkrém

2011. április 02. - Dyna 122

Hozzávalók 6 személyre: 5 kisebb, egyenként kb. 30 dkg-os padlizsán, kb. 3 ek. olívaolaj, 3-5 gerezd fokhagyma, 30 dkg nem túl sós feta sajt, 30 dkg majonéz, 10-15 dkg lilahagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 1/2 kk. őrölt feketebors, pár csepp citromlé, mustár

Elkészítése:

A padlizsán kocsányát levágjuk, majd a törzsét meghámozzuk... de az sem baj, ha rajta marad egy kis héj - van, aki a felét is rajta hagyja -, hiszen kesernyés íze remekül passzol a krémbe!

Ezután hosszában 1-1,5 centi vastagon felszeleteljük, és egy kevés olívaolajjal megkenjük. Mikor a rostély már kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, ráfektetjük a padlizsánszeleteket, és többször megforgatva 10-12 perc alatt megsütjük őket.

Amikor kihűlt, kissé kinyomkodjuk, majd a fokhagymával és a fetával együtt ledaráljuk (nem turmixoljuk!). Ezután összekeverjük a majonézzel, a nagyon apróra vágott lilahagymával és a petrezselyemmel. Végül megborsozzuk, és egy kevés citromlével, valamint mustárral pikánsra ízesítjük (ha kell, utána is sózzuk).

Pirítósra kenve fogyasztjuk. Felszeletelt olajbogyót kínálhatunk hozzá.


A megsütött, ledarált padlizsánt kis műanyag tálkákban lefagyaszthatjuk, így télen bármikor frissen készíthetjük belőle a krémet!


Elkészítési idő: kb. 1 óra
1 adag (kenyér nélkül): 540 kcal


 

süti beállítások módosítása