ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Farsangi fánk (2)

2011. április 03. - Dyna 122

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, kevés porcukor, 4 db tojás, olaj a sütéshez, 1 csipet só

Elkészítése:

A vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot krémesre keverjük. A lisztet, a sót és a sütőport összeszitáljuk, hozzáadjuk a vajas krémhez, majd a tojásokat is belekeverjük a tésztába, és az egészet jól összedolgozzuk. Ha elkészült, legalább fél órán keresztül letakarva pihentetjük.

Egy belisztezett deszkán kinyújtjuk, és tetszőleges alakúra formázzuk a fánktésztát. Az olajat felforrósítjuk, és a fánkokat aranybarnára sütjük, majd hagyjuk lecsöpögni. Végül megszórjuk porcukorral, és langyosan tálaljuk.

 

Görög padlizsánkrém

Hozzávalók 6 személyre: 5 kisebb, egyenként kb. 30 dkg-os padlizsán, kb. 3 ek. olívaolaj, 3-5 gerezd fokhagyma, 30 dkg nem túl sós feta sajt, 30 dkg majonéz, 10-15 dkg lilahagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 1/2 kk. őrölt feketebors, pár csepp citromlé, mustár

Elkészítése:

A padlizsán kocsányát levágjuk, majd a törzsét meghámozzuk... de az sem baj, ha rajta marad egy kis héj - van, aki a felét is rajta hagyja -, hiszen kesernyés íze remekül passzol a krémbe!

Ezután hosszában 1-1,5 centi vastagon felszeleteljük, és egy kevés olívaolajjal megkenjük. Mikor a rostély már kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, ráfektetjük a padlizsánszeleteket, és többször megforgatva 10-12 perc alatt megsütjük őket.

Amikor kihűlt, kissé kinyomkodjuk, majd a fokhagymával és a fetával együtt ledaráljuk (nem turmixoljuk!). Ezután összekeverjük a majonézzel, a nagyon apróra vágott lilahagymával és a petrezselyemmel. Végül megborsozzuk, és egy kevés citromlével, valamint mustárral pikánsra ízesítjük (ha kell, utána is sózzuk).

Pirítósra kenve fogyasztjuk. Felszeletelt olajbogyót kínálhatunk hozzá.


A megsütött, ledarált padlizsánt kis műanyag tálkákban lefagyaszthatjuk, így télen bármikor frissen készíthetjük belőle a krémet!


Elkészítési idő: kb. 1 óra
1 adag (kenyér nélkül): 540 kcal


 

Sajttal töltött karalábé

Hozzávalók: zsenge karalábé, rokfort sajt, tejföl, petrezselyemzöld, vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

Az egészen friss, zsenge karalábéfejeket megtisztítjuk és sós vízben puhára főzzük.

Közben kevés vajjal és áttört rokforttal, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, törött borssal krémet készítünk.

A megfőtt karalábék közepét kivájjuk és megtöltjük a sajtkrémmel. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, mellérakjuk a kikapart karalábéforgácsokat. Tejföllel áthúzzuk és kb. 15-20 percig sütjük.

 

Krumplis "szendvics"

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 15 dkg töpörtyű, 1 fej vöröshagyma, 1 db főtt és 1 db nyers tojás, 1,5 dl tejföl, 1 ek. mustár, só, őrölt bors

Elkészítése:

Négy személyre négy nagy burgonyát héjastól kefével többször váltott vízben lesikálunk, majd hosszanti irányban kisujjnyi vastagon felszeleteljük, és egy tepsire egymás mellé fektetjük. A forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg puha nem lesz, de megpirítani nem szabad.

Amíg a burgonya sül, 15 deka töpörtyűt átdarálunk egy fej vöröshagymával meg egy főtt tojással együtt, és egy nyers tojással, meg másfél deci tejföllel habosra keverjük. Sóval, őrölt borssal, és egy púpozott evőkanál mustárral ízesítjük, és vastagon a megpuhult burgonyára kenjük. A sütőbe visszatolva addig sütjük, amíg a burgonya alja szép ropogós nem lesz. Csak frissen jó!

 

 

Csokilikőr

Hozzávalók kb. 1,5 literhez: 1 l tej, 40 dkg cukor, 2 tasak 10 g-os csokoládés/kakaós italpor, 3 rúd főzőcsokoládé, kakaópor ízlés szerint, 4 dl rum

Elkészítése:

A tejet felforraljuk a cukorral, majd amikor forr, belekeverjük az egy kevés tejjel feloldott csokis italport, és az ízlés szerinti mértékben vett kakaót. Egyet forralunk rajta, majd mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük. Langyosan belekeverjük a rumot, palackokba töltjük és már fogyaszthatjuk is. Hűtőben sokáig eláll.

Fűszeres oldalas

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertésoldalas, kb. 1 kk. só, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, néhány szem fekete bors; a mártáshoz: 10 dkg vaj, 1 kk. vöröshagymakrém, 2 dl ketchup, 2 dl zamatos fehérbor, néhány csepp borecet, 2 kk. méz, 2 kk. mustár, 1/2 kk. fokhagymakrém, 1-1 késhegynyi só és őrölt feketebors, néhány csepp Worcester-szósz

Elkészítése:

A grillezést megelőző este az oldalast úgy daraboljuk fel, hogy minden szeletben egy csont legyen; ennek majd akkor lesz szerepe, amikor esszük, hisz könnyen meg lehet majd fogni a csontnál és le lehet cuppantani róla a puha húst.

Egy lábasba rakjuk a húst, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Megsózzuk, a fölszeletelt hagymával és fokhagymával meg a borssal fűszerezzük. Amint a leve forr, kis lángra állítjuk, lefedjük és kb. 50 perc alatt puhára pároljuk, majd átrakjuk a forró pácba.

Ehhez egy kis lábasban az olvasztott vajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát (a hagymakrémnek fél perc is elég), beletesszük a többi hozzávalót és 2-3 percig forraljuk. Belerakjuk a lecsepegtetett húst, és ha kihűlt, betesszük a hűtőszekrénybe.

Másnap, amikor a rostély kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, az oldalast rárakjuk. Oldalanként 3-4 percig sütjük, közben az ízes mártással szorgalmasan kenegetjük. Ügyeljünk arra, nehogy a pecsenye túlságosan megpiruljon, mert a méz miatt könnyen odaég.

Avokádósaláta

Hozzávalók: 2 rózsaszín grépfrút, 1 póréhagyma, 2 alma, 1 fej saláta, 2 avokádó, 3 dkg tökmag, 1,5 dl joghurt, 1 ek. majonéz, 2 kk. méz, kevés citromlé, só, bors

Elkészítése:

A grépfrútot meghámozzuk, az ereit kivágjuk. A hagymát, az almát és az avokádót megtisztítjuk és apróra vágjuk. A tökmagot is felaprítjuk, a salátát pedig megmossuk és darabokra tépkedjük.

A joghurtot elkeverjük a majonézzel, a mézzel, kevés sóval, borssal és citromlével. Aztán a salátához valókat egy nagy tálban összekeverjük, a tetejét megszórjuk a tökmaggal, és ízlés szerint meglocsoljuk a joghurtos öntettel.

süti beállítások módosítása