ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mézes kenyér

2011. május 01. - Dyna 122

Hozzávalók: 50 dkg méz, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 6 dkg cukor, 5 dkg korpa, 20 dkg rozsliszt, 25 dkg finomliszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. fahéj, 1/2 kk. őrölt szegfűszeg, 1 ek. reszelt citromhéj

Elkészítése:

A mézet meglangyosítjuk, a tojásokkal és a fűszerekkel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, melyekbe először belekevertük a szódabikarbónát. Zsiradékkal kikent, kilisztezett hosszúkás formába tegyük a jól kikevert, sűrű tésztát. A formát csak félig töltsük, mert a tészta megdagad. Lassú tűzön tűpróbáig süssük.

Sokáig elálló sütemény, vékony szeletekre vágva kínáljuk.

 

Padlizsánsaláta télire

Hozzávalók: 2-2 kg padlizsán, sárga és piros húsú paprika, 5 dl olaj

Elkészítése:

Két-két kiló padlizsánt, sárga és piros színű zöldpaprikát veszünk hozzá, megmossuk, és tepsire egymás mellé fektetve megsütjük. A paprikák külső, megbarnult hártyáját lehúzzuk, kicsumázzuk, és a meghámozott padlizsánnal együtt megdaráljuk.

Fél liter olajat megforrósítunk, a paprikát meg a padlizsánt beleforgatjuk, és kevergetve szárazra pároljuk. Végül félliteres üvegekbe töltjük, és mindegyik tetejére egy evőkanál olajat öntünk. Azonnal lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűini.

Télen nemcsak salátának jó, szépen - például kemény tojással - díszítve mutatós előétel, de palacsintát is tölthetünk vele.

Évi kedvence

Hozzávalók: sertéshús, párizsi, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A sertésszeleteket jól kiverjük. Sóval, törött borssal ízesítjük, és hústűvel hozzáerősítjük a bőrétől leválasztott párizsikarikákat. A szokásos módon lisztbe, tojásba és morzsába
bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.

Burgonyapürével és salátával tálaljuk.

 

Tiroli saláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg főtt sárgarépa, 20 dkg főtt petrezselyemgyökér (fehérrépa), 1 kis doboz (vagy üveg) zöldbabkonzerv, 1/2 zellergumó, 1 cs. újhagyma, 1 adag provanszi mártás (hagyma nélküli), csipetnyi törött bors

Elkészítése:

A répát meg a petrezselyemgyökeret karikákra vágjuk, és összekeverjük a leszűrt zöldbabbal. Ráreszeljük a zellert, és hozzáadjuk a zöldjével együtt karikákra vágott zöldhagymát. Összekeverjük a hagyma nélküli provanszi mártással, és néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

Karfiolleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 dkg só, 50 dkg tisztított karfiol, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 1,5 dl tejföl

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A leszűrt levesben a megmosott karfiolt darabokra szedve puhára főzzük.

Zsírból és lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldjét és a levesbe keverve felforraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.

 

Mega-vega saláta szilvával, pirított dióval és kecskesajttal

Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze bulgur, 4 dkg darabolt dió, 1 adag vízitorma mosva, centrifugázva és ledarálva, 30 dkg tépett lilakáposzta, 20 dkg szeletelt répa, 20 dkg vékonyra vágott édeskömény vagy zeller, 2 érett szilva, vékonyra szeletelve, 20 dkg zöld szőlő félbevágva, 6 szárított füge, nyersen ledarálva, 10 dkg morzsolt kecskesajt, 1/2 csésze igazi juharszirup, 3,5 ek. almaecet, 2 ek. dijoni mustár, só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítése:

Tedd a bulgurt mélytányérba, forralj fel 1 csésze vizet, és öntsd rá. Keverd össze, takard le egy nagy tányérral és hagyd pihenni 30 percig, hogy a búzatöret felszívja a vizet.

Közben kisebb serpenyőben pirítsd meg közepes lángon a diót. Gyakran rázva süsd 3 percig, míg világosbarna nem lesz, majd tedd félre hűlni.

Ha felszívta a vizet a bulgur, villával kavard össze. Add a dióhoz a vízitormát, és öntsd a bulgurhoz.

Vegyél négy nagy tálat, mindegyikbe tegyél egyenlően elosztva bulgurkeveréket, lilakáposztát, répát, édesköményt, szilvát, szőlőt, fügét és kecskesajtot.

Keverd össze a juharszirupot, az ecetet és a mustárt egy kisebb tálban, ízesítsd sóval és borssal, majd kanalazd a salátákra. Pirított dióval tálald.

süti beállítások módosítása