ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Panamai parasztleves

2011. május 15. - Dyna 122

Hozzávalók: sertés- és marhahús, vegyes leveszöldség, zöldbab, vöröshagyma, káposzta, burgonya, paradicsom, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése:

Egy nagy fazékban feltesszük főni a kockára vágott sertés- és marhahúst. Az első habját leszedjük. Mikor a húsok félig megpuhultak, akkor hozzáadjuk a hasábokra vágott vegyes zöldséget, zöldbabot, 1 fej félbevágott vöröshagymát, kevés vágott fehér káposztát. Sóval, törött borssal, pirospaprikával ízesítjük.

Befejezés előtt belefőzzük a kockára vágott burgonyát és paradicsomot. Tartalmas egytálételként tálaljuk.

Tuttifrutti torta

Hozzávalók 12 szelethez: 45 dkg sárgabarack (befőtt), 1 banán, 2 karika ananász, 2 dl édes fehérbor, 2 ek. méz, 3 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg kókuszreszelék, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 cs. élesztőpor, 1 tk. gyömbérpor, porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A lecsepegtetett barackot és a többi gyümölcsöt vágjuk apróra, locsoljuk meg a borral és a mézzel, hagyjuk állni egy kicsit.

A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat, a lisztet, a kókuszreszeléket, jól dolgozzuk össze.

Külön tálkában keverjük össze az élesztőport, a vaníliás cukrot és gyömbérport. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Előbb az élesztős keveréket, majd a gyümölcsöket, végül óvatosan a tojáshabot is keverjük a lisztes masszába. A folyékony masszát öntsük kivajazott-lisztezett, 24 cm-es tortaformába. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35 percig (tűpróba!).

A kész torát a formában hagyjuk kihűlni, és porcukorral megszórva tálaljuk.


1 szelet: 202 kcal


 

Palacsintatészta alaprecept (2)

Hozzávalók 8 db palacsintához: 2 db tojás, 4 dl tej, 2 dkg kristálycukor, 20 dkg liszt, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A tojást és a hideg tejet töltsd tálba, szórd bele a cukrot, egy csipet sót, és keverd ki habverővel. Apránként szórd bele a lisztet, állandóan keverve, hogy a tészta ne csomósodjon össze. (A szükséges tejmennyiség felét szénsavas ásvány- vagy szódavízzel helyettesítheted, amit a tejjel elkevert tésztához fokozatosan önts hozzá, majd keverd simára.) A massza tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább fél órán át pihentesd.

Sütés előtt keverd bele az olajat is, és palacsintasütőben vagy bevonatos serpenyőben süss vékony palacsintákat.

Patisszoncsalamádé

Hozzávalók: patisszon (csillagtök), vöröshagyma, ecet, cukor, só

Elkészítése:

A patisszont meghámozzuk, kimagozzuk, és legyaluljuk vagy a káposztareszelőn lereszeljük. Besózva egy napig állni hagyjuk.

Egy másik edényben megtisztított, karikákra vágott vöröshagymát sózunk be, egy kiló patisszonra 30 deka hagymát véve.

Másnap a patisszont meg a hagymát kissé kinyomkodjuk, és egymással váltogatva üvegbe rétegezzük. Ecetes-cukros lével leöntjük, lekötjük, és vizes ruhát borítva a tetejére 30 percig gőzöljük.

Kantoni rizses párizsi

Hozzávalók: rizs, zöldborsó, párizsi, sajt, vöröshagyma, petrezselyemzöld, só, olaj

Elkészítése:

A szokásos módon rizibizit készítünk, csak a rizst a zöldborsó mellett kevés vöröshagymán megfuttatott és kockára vágott párizsival is elkeverjük.

Finomra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Patisszonsaláta télire

Hozzávalók: patisszon (csillagtök), torma, kapor, meggyfalevél, vasfű, csombor (borsikafű), majoranna, ecet, só, szalicil, alkohol

Elkészítése:

A patisszont félbevágjuk, kimagozzuk, és a húsát karalábévájóval gömbökké szabjuk, de kockákra, hasábokra is vághatjuk. Ecetes-sós vízben - mint a tésztát - kifőzzük, alaposan lecsöpögtetjük és üvegekbe töltjük. Az üvegek aljára és tetejére meghámozott, felszeletelt tormát, száraz kaprot, meggyfalevelet, vasfüvet, csombort, egy kevés majoránnát rakunk.

Friss vizet forralunk, literenként evőkanálnyi sóval ízesítjük, egy kevés ecettel pikánsra savanyítjuk, és a patisszonra forrázzuk. A celofánt szalicilos alkoholba mártjuk, úgy kötjük le vele az üvegeket, és szárazgőzbe rakjuk.

Sajtos nokedli (Käsespätzle)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 30 dkg sajt (ementáli, vagy más erős, karakteres típus, többféle is lehet), 2 dl szódavíz, 1 dl tej, 4 tojás, 10 dkg vaj, 2 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk, és zsiradékban aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük.

A lisztből, szódavízből, tejből, sóból, és 4 tojásból nokedlitésztát készítünk. A hozzávalókat csomómentesen elkeverjük. A tésztát nokedliszaggató (vagy nagy lyukú szűrő) segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, készen vannak, szedjük ki és öblítsük le hideg vízzel.

A sajtokat lereszeljük, és egy serpenyőben 10 dkg vajat felolvasztva összekeverjük a nokedlivel. A nokedli kész, borsozzuk meg ízlés szerint, szórjuk a tetejére a pirított hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tálaljuk melegen, salátával.

süti beállítások módosítása