ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csontleves gombával, cérnametélttel

2011. május 29. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhacsont, 40 dkg leveszöldség, 10 dkg gomba, 5 dkg kelkáposztalevél, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1,5 ek. olaj, 1 fej  vöröshagyma, ízlés szerint só, 10 dkg cérnametélt

Elkészítése:

A csontot jól megmossuk és 2-3 órán keresztül főzzük.

A sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszába, a karalábét, hagymát, gombát szeletekre vágjuk és a zsírban lepirítjuk. A többi zöldséggel együtt a csontokhoz adjuk és együtt főzzük. Leszűrjük, majd finommetéltet főzünk bele.

Fűszeres marhahúsleves tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 1 l marhahúsleves (kockából), 1,5 dl földimogyoró-olaj (vagy olívaolaj), 8 dkg rizs cérnametélt, 2 mogyoróhagyma vékonyra felszeletelve, 2 zúzott fokhagymagerezd, 2-3 cm-es friss gyömbérdarab vékonyra felszeletelve, 25 dkg marhahús vékony csíkokra vágva, 2 ek. thai zöld currykrém, 2 ek. thai szójaszósz, 1 ek. halszósz, apróra vágott friss korianderzöld a tálaláshoz

Elkészítése:

A levest nagy fazékba öntjük és felforraljuk. Közben a wokban (vagy nagy serpenyőben) felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a tészta egyharmadát és 10-20 másodpercig sütjük, amíg felpuffad. Húsfogóval papírtörlőre szedjük, félretesszük. Az olajat kiöntjük, csak 2 evőkanálnyi maradjon a wokban.

A mogyoróhagymát, a fokhagymát és a gyömbért 1 percig keverve pirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a marhahúst a currykrémmel, és további 3-4 percig nagy lángon keverve-rázva sütjük, amíg megpuhul.

A marhahúst, a nyers tésztát, a szójaszószt és a halszószt a forrásban lévő leveshez adjuk, és 2-3 percig főzzük, míg a tészta megduzzad. Forrón, az apróra vágott korianderrel megszórva tálaljuk, a félretett ropogós cérnametélttel díszítjük.

Böllérszendvics

Hozzávalók: sertés- vagy libamájkrém, kenyér, paradicsom, sajt

Elkészítése:

A megvajazott kenyérszeleteket készen kapható sertés- vagy libamájkrémmel vastagon megkenjük. Paradicsomkarikákat helyezünk rá és sajtszeletekkel befedve néhány percre forró sütőben sütjük.

Pariburger

Hozzávalók: párizsi, hamburgerzsömle, vöröshagyma, ketchup, vaj

Elkészítése:

A bőrétől megtisztított és a szokásosnál vastagabbra vágott párizsikarikákat vajon megfuttatjuk. Félbevágott hamburgerzsemlébe helyezzük, ketchuppal megkenjük, és finomra vágott hagymával meghintjük.

Hamis gesztenyés torta

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2-2 ek. langyos méz és víz, 2 tojás, 2 kk. szódabikarbóna; a krémhez: 50 dkg főtt, áttört burgonya, 20-20 dkg porcukor és margarin, 15 dkg dió, 3 cs. vaníliás cukor, 5 cl rum; a díszítéshez: 10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két lapban megsütjük.

A krémhez a cukrot a margarinnal, a vaníliás cukorral, a rummal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a diót. A krémmel megtöltjük a tortalapokat, az oldalára is kenünk, majd a tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk.

Eper, málna, meggy, ribiszke fagyasztása

Hozzávalók: eper, málna, meggy, ribiszke

A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, és papírtörlőre terítve hagyjuk megszikkadni.

Utána az epret vagy a málnát akkora dobozokba rakjuk, amennyire télen egy alkalommal szükségünk lesz, és a dobozt műanyag zacskóba csúsztatjuk.

A meggyet meg a ribiszkét műanyag zacskókba töltjük, és a nyílást befőzőgumival összefogjuk. Cédulát ragasztunk rá, megjelölve, hogy mit rejt a csomag, és a mélyhűtő láda vagy szekrény leghidegebb - fagyasztó - részébe rakjuk. Egy nap múlva a tárolórészbe áttehetjük. (A cseresznye fagyasztásra nem alkalmas: ízét veszti, megtöpped.)

Ischler

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 13 dkg porcukor, 1-1 cs. sütőpor és vaníliás cukor, 1 tojás, 2 ek. kakaópor; a díszítéshez: 10-10 dkg baracklekvár és csokoládé, 5 dkg kókuszreszelék vagy tortadara

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Tej nem kell hozzá, bár egy kicsit nehezen áll össze.) Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tepsire tesszük és nagy lángon gyorsan megsütjük, nehogy kiszáradjon.

Kettesével a lekvárral összeragasztjuk, olvasztott csokiba mártjuk, majd zsírpapírra tesszük, hogy megszilárduljon rajta a csoki. A tetejét kókuszreszelékkel vagy színes tortadarával még száradás előtt megszórjuk.

süti beállítások módosítása