ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Gyümölcsös pászka

2011. június 19. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 cs. pászka (120g), 1 cs. vaníliás puding, 1 liter tej, vaníliás cukor, 1 ek. méz, 2 ek. cukor, 350-400 g mirelit vegyes erdei gyümölcs, tejszínhab 

Elkészítése:

Egy nagy kerek tál (35x35 cm) aljára tegyük az összetört pászkát, majd öntsük rá a 0,5 liter forró tejet, amibe belekevertük a vaníliás cukrot és a mézet.

Elkészítjük a vaníliás pudingot (2 evőkanál cukorral), és forrón ráöntjük az áztatott pászkára. Azonnal beletesszük a fagyott gyümölcsöket. Tálaláskor tejszínhabot tehetünk a tetejére.

Elkészíthető kis tálakban is, a megadott mennyiség 6-8 kistálnyira elegendő.

Cseh fánk (talkedli)

Hozzávalók: 2 dkg friss élesztő, 2 púpozott ek. cukor, 45 dkg finomliszt, 4,5 dl tej, 3 tojás, 3 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, kevés olaj a sütéshez, tálaláshoz gyümölcslekvár

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral és 1 evőkanál liszttel, körülbelül 1 deci langyos tejjel fölfuttatjuk. Mély tálban a maradék lisztet a tojások sárgájával, a sóval,  a reszelt citromhéjjal és a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk.  Ezután a fölfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat is belekeverjük. Néhány percig pihentetjük, közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és mindkettőt a sűrű tésztába forgatjuk.

Egy talkedli- vagy tükörtojás-sütőt olajjal kikenünk, és a tésztából 1-1 bő evőkanálnyit a mélyedésekbe teszünk.  (Simán palacsintasütőben is elkészíthetjük.) Körülbelül 1,5 percig sütjük,  majd megfordítjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük.  Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

Málnás koktél

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 dl málnaszörp, 1 dl Campari, 3 dl grapefruitlé, 1 l tonik, jégkocka

Elkészítése:

A málnaszörpöt, a Camparit és a grapefruitlevet egy nagy kancsóba töltjük és összekeverjük.

Hosszú poharakat kb. 1/3-ig megtöltünk jégkockával, kicsivel több mint 2/3-ig italt töltünk bele és felöntjük a tonikkal.

Currys csirkeraguleves

cikk_recept_001.jpgHozzávalók 4 személyre: 3 db bőr és csont nélküli csirke alsócomb, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 5 dl víz, 1 tk. barnacukor, 3 ek. olívaolaj, 1/2 citrom reszelt héja, 2 db tisztított burgonya, 1 db zöld paprika, 1 szál póréhagyma (zölddel együtt), 1 cs. petrezselyem, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk. curry, 1 mk. őrölt fekete bors, 1 tk. só

Elkészítése:

Az olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott póréhagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott csirke alsócombot, és a tisztított burgonyát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a barnacukrot és a zúzott fokhagymát, majd felöntjük a száraz fehérborral, megszórjuk curryvel és fedő alatt 10 percig pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott zöld paprikát, a tejszínt, a vizet, a reszelt citromhéjat és ismét felforraljuk. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Amerikai diós keksz

1352057716.jpgHozzávalók kb. 65 db-hoz: 150 g dió, 170 g liszt, 30 g étkezési keményítő, 30 g kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor, 120 g barnacukor, 2 cs. vanillincukor, 1 csipetnyi só, 1 tojás, 125 ml író, 120 g növényi zsír

Elkészítése:

A tésztához a diót összevagdaljuk. A lisztet elkeverjük az étkezési keményítővel, kakaóval és sütőporral, majd keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, vanillincukrot, sót, tojást, írót és zsiradékot. Mindezt keverőgéppel először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 perc alatt összedolgozzuk, végül belekeverjük a diót.

A tésztából két teáskanállal (sütőpapírral bélelt) sütőlemezekre – egymástól megfelelő távolságra – kis halmokat rakunk. A lemezeket egymás után (légkeverős sütőnél egyszerre) sütőbe tesszük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2 – 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc

A kekszeket a sütőpapírral süteményrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban egy-két hétig friss marad.

Szingapúri oldalas

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg oldalas, 1 ek. aprított metélőhagyma, 2 tk. szezámolaj, 1 tk. finomra aprított gyömbér, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. fehérbor, 2 ek. méz, 1 tk. sambal oelek, só, 2 cikkekre vágott citrom

Elkészítése:

Egy tálban keverjük össze a szezámolajat, gyömbért, szójaszószt, bort, mézet, fokhagymát, sambal oeleket és egy kis sót. Forgassuk bele az oldalast, és lefedve hagyjuk egy éjszakára a hűtőben.

Az oldalast a páclével együtt tegyük be tepsibe, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 50 percig. Közben kenegessük a páclével, és ha az kezdene megégni, tegyünk hozzá egy kis meleg vizet.

Tálaláskor szórjuk meg az apróra vágott metélőhagymával, díszítsük a citromcikkekkel. Köretnek rizst, sült burgonyát, friss zöldséget, kovászos uborkát adhatunk hozzá.

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 0,5 l tej, 5 dkg élesztő, 6 dkg olvasztott vaj, 6 tojássárgája, 5 dkg cukor, 1 ek. rum, csipetnyi só, olaj a sütéshez, porcukor a tetejére, sárgabaracklekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a meleg tejet. Fakanállal vagy géppel jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta kifényesedik, hólyagos lesz, és elválik az edény falától. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk körülbelül másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval vagy üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta.

A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá, és körülbelül 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Forrón meghintjük porcukorral, és lekvárral tálaljuk.

A szép szalag 3 titka:

Bő olajban süssük a fánkokat, hogy úszni tudjanak, és ne tegyünk sokat egyszerre az edénybe, különben kiszorítják egymást!

A sütéshez szükséges olaj közepesen forró legyen, amit egy tésztacsíkkal ellenőrizhetünk sütés előtt!

A fánkok első oldalát feltétlenül fedő alatt süssük!

süti beállítások módosítása