ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Gombás sertéskaraj

2011. november 06. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg (10 szelet) sertéskaraj, 10 dkg sampinyon gomba, 1 dl fehérbor, 1 ek. paradicsompüré, vöröshagyma, petrezselyemzöld, liszt, só, zsiradék

Elkészítése:

1 kiló sertéskarajt veszünk. Felszeleteljük tíz szeletre, úgy, hogy a gerinccsontot levágjuk, csak a bordacsontokat hagyjuk meg. A karajszeleteket megmossuk, kissé kiverjük, megsózzuk, és lisztbe forgatva, serpenyőben, forró zsírban, mindkét oldalon pirosra sütjük. Majd az átsütött karajszeleteket kiszedjük egy lábasba.

A serpenyőben visszamaradt zsírban egy evőkanál lisztet kissé megpirítunk. Adunk hozzá egy evőkanál paradicsompürét, egy deci fehérbort, két deci vizet. Felforraljuk, majd ráöntjük a lábasba szedett karajszeletekre, s azokat fedő alatt pároljuk.

Közben finomra vágott vöröshagymát pirítunk, egy evőkanál zsírban. Adunk hozzá 10 deka, felszeletelt sampinyon gombát. Meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és fedő alatt pároljuk. Mikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk tovább.

Tálalásnál a karajszeleteket a mártással leöntve, sült krumplival körítve adjuk asztalra.

Póréhagymaleves (2)

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 10 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 8 dl tej, 1 dl tejszín, 7 dkg liszt

Elkészítése:

A vékonyra felszeletelt hagymát a vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk. Amikor a hagyma szép aranysárga, megszórjuk a liszttel, és kis ideig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk.

Tálaláskor tehetünk a tányérba egy-egy evőkanál tejfölt, így még finomabb.

Liptói rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg krumpli, 25 dkg túró, 8 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 1 kis csomó kapor, 1 kis csomó metélőhagyma, só, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és a pörcöt is, a zsírját is a túróhoz öntjük. Hozzáadunk a túróhoz 7 deka olvasztott vajat is, majd a finomra vágott kaprot és metélőhagymát. Ízlés szerint sózzuk, jól összedolgozzuk, s lazán összekeverjük a főtt krumplival, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon törjük össze. A tepsit vagy tűzálló tálat kikenjük a maradék vajjal, körbehintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a túrós krumplit és közepesen forró sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük.


Aki ezt az összeállítást túl zsírosnak találja, az a szalonna helyett használhat apróra vágott főtt füstölt sonkát, de azzal már a liptói rakott krumpli szalonváltozatát készítettük el.

Adhatunk hozzá hagymás, köménymagos káposztasalátát, vagy csak egyszerűen savanyú káposztát.

süti beállítások módosítása