ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sült halfilé gyümölcsös rizságyon

2011. november 27. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet lepényhalfilé, liszt, só, frissen őrölt bors, 1 citrom leve, napraforgóolaj; a céklasalátához: 3 db kisebb főtt cékla, 1 nagy lilahagyma, 3 narancs, 1 kis piros chili, korianderlevél, só, olívaolaj, 1 citrom leve, 1/2 narancs leve; a rizshez: 30 dkg basmati rizs, 2 ek. reszelt narancshéj, 2 ek. durvára vágott mandula, 3 ek. finomra vágott aszalt sárgabarack, só, frissen őrölt bors, 1 ek. vaj

Elkészítése:

Megtisztítjuk a céklát, majd apró kockákra vágjuk. Megtisztítjuk a lilahagymát és hajszálvékonyan felszeleteljük. A narancsot meghámozzuk és húsát kisebb darabokra vágjuk.

A chilit kimagozzuk és vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük a céklát, a hagymát és a narancsot a chilivel, három evőkanál olajjal, kevés sóval, citrom- és narancslével, 10 percig állni hagyjuk, majd megszórjuk finomra vágott korianderrel.

Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, közepes lángon megpirítjuk benne a mandulát és a sárgabarackkockákat. Hozzáadjuk a rizst, és tovább pirítjuk. Beletesszük a narancshéjat is. Ízesítjük sóval és borssal, majd további kb. öt percig pirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük. A lepényhalfilékről leitatjuk a nedvességet. Meglocsoljuk citromlével, megszórjuk kevés sóval és borssal. Beleforgatjuk két-három evőkanál lisztbe. Felforrósítunk négy evőkanál olajat egy serpenyőben, majd egyenként aranybarnára sütjük benne a filéket. A halat a gyümölcsös rizzsel és a salátával tálaljuk.

Váci töltött csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 2 db egész csirkemell (4 fél), 20 dkg csirkemáj, 10 dkg zsír, 5 g só, 3 db zsemle, 2 db tojás, 50 dkg vöröshagyma, 1 dkg őrölt bors, 5 dkg ételízesítő, 1 cs. petrezselyemzöld, 16 dkg rizs, 10 dkg konzerv kukorica, 10 dkg konzerv zöldborsó, 50 dkg marinált paprika, 10 dkg zsír, 2 dkg só, 1 fej saláta, 20 dkg csalamádé

Elkészítése:

A két egész csirkemellet félbevágjuk, így kapunk 4 fél darabot. Ezeket az alsó csont mellett úgy vágjuk föl, hogy az egyik fele csukott maradjon.

Közben a májat (szív nélkül) félig megsütjük, és elkészítjük a tölteléket. A beáztatott zsemlét, a finomra vágott és aranysárgára pirított hagymát, a petrezselymet, a tojást és az ételízesítőt jól összedolgozzuk. Ezzel megtöltjük a nyitott csirkemellet, és a töltelék közepébe helyezzük a félig megsütött májakat. Megsózzuk, és sütőben locsolva szép pirosra sütjük.

Amíg a hús sül, elkészítjük a párolt rizst. Ha a rizs megfőtt, hozzáadjuk a kukoricát, a zöldborsót és a finomra vágott petrezselymet.

Tálaláskor a salátalevélre helyezzük a csalamádét, a marinált paprikát, mellé a rizst és a csontról lefejtett, szeletekre vágott csirkemellet. Köréje pecsenyelét öntünk.

Pilisi paradicsom

Hozzávalók: paradicsom, sajt, tejfölt, tojássárgája, vöröshagyma, vaj, só, őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát vajon megpároljuk. Közben a tepsit is kivajazzuk, az aljára paradicsomkarikákat helyezünk, amit sózunk, borsozunk, finomra vágott petrezselyemmel meghintünk. Erre jön egy réteg párolt vöröshagyma és reszelt sajt, újra paradicsom, majd vöröshagyma és sajt következik. A legfelső réteg paradicsom legyen, amit áthúzunk tojássárgájával és reszelt sajttal elkevert tejföllel. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Köretként, de önálló ételként is tálalhatjuk.

Padlizsános muszaka

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 50 dkg padlizsán, 25 dkg darált sertéshús, 3-4 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, 2 ek. liszt, 4 dl tej, 5 dkg vaj, vöröshagyma, reszelt szerecsendió, őrölt bors, só, olaj

Elkészítése:

Fél kiló burgonyát héjában megfőzünk, majd meghámozva, karikákra vágva egy kiolajozott tűzálló tál aljára terítjük és megsózzuk.

Mialatt a burgonya fő, 50 deka padlizsánt felszeletelünk, besózunk, leitatjuk, és egy kevés olajban mindkét felüket átsütjük, utána a burgonya tetejére fektetjük.

Egy harmadik edényben 25 deka darált sertéshúst egy kis fej apróra vágott vöröshagymával meg sóval, őrölt borssal két evőkanál olajon kevergetve megpirítunk; ez a padlizsán tetejére kerül. Erre 3-4 kicsumázott, vékony csíkokra vágott zöldpaprikát, három felszeletelt paradicsomot meg egy nagy fej, szintén vékony karikákra vágott vöröshagymát terítünk. Végül két evőkanál lisztet négy deci tejjel simára keverünk, csipetnyi sóval meg reszelt szerecsendióval ízesítjük, és öt deka vajat beledobva, kevergetve besamelmártássá főzzük. Ezzel vonjuk be a muszakát, és a sütőben világospirosra sütjük.

Tejszínes-áfonyás szuflé

Hozzávalók 6 adaghoz: 2 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 2 dkg étkezési keményítő, 20 dkg áfonya (lehet mélyhűtött is), 6 tojásfehérje, tejszínhab

Elkészítés:

A tojássárgáját elkeverjük a cukorral és a keményítővel. A gyümölcsöt összeturmixoljuk, szűrőn átpasszírozzuk, majd belekeverjük a tojásos krémbe, és az egészből vízgőz fölött sűrű krémet főzünk.

Miután kicsit kihűlt, belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket.

Vajjal kikenünk és cukorral beszórunk 6 tálkát, ezekbe elosztjuk a krémet, de a poharakat csak félig töltjük meg. Végül 18-20 percre 200 fokos sütőbe tesszük a tálkákat.

Tejszínhabbal, gyümölccsel tálaljuk.


Elkészítési idő: 45 perc
545 kcal/adag

Mákos-vaníliás kifli

Hozzávalók kb. 100 db-hoz: 1 vaníliarúd, 33 dkg vaj/margarin, 14 porcukor, só, 1 tojás, 1 narancs reszelt héja, 40 dkg liszt, 14 darált mák; a formázáshoz: liszt; a hempergetéshez: 10 dkg vaníliás porcukor; a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A tésztához felhasítjuk a vaníliarudat, és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, egy csipet sóval és a vaníliapéppel. Hozzákeverjük a tojást, a reszelt narancshéjat, rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, majd összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük.

A tésztacipót négy részre osztjuk, és lisztezett munkalapon 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, azokat egy cm vastag szeletekre vágjuk, és kifliket sodrunk-hajlítunk belőlük (a kinyújtott tésztából virágot, karácsonyi motívumokat is formálhatunk). Sütőpapírral bélelt sütőlapokra rakjuk, és fél órára hidegre tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.

A kiflik egyik felét a tepsiben hagyjuk kihűlni, a másik felét azonnal vaníliás porcukorba hempergetjük, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

A csokoládét apróra vagdossuk, meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, megmártjuk benne a maradék kihűlt kiflik két végét, és rácsra téve hagyjuk megdermedni. Sütőpapírral rétegezve jól záródó fém vagy műanyag dobozban tároljuk. Sokáig elálló, finom sütemény.

Lenmagos kenyér

Hozzávalók 4 cipóhoz: 10 dkg lenmag, 15 dkg őrölt rozs, 8 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, 1 púpozott ek. só, 50 dkg teljes kiőrlésű liszt (fele rozs, fele búza), kb. 1,3 kg sima liszt

Elkészítése:

A lenmagot és az őrölt rozst annyi hideg vízben, hogy ellepje, egy éjszakára beáztatjuk, és hagyjuk megduzzadni.

Az élesztőt elkeverjük egy kevés hideg vízben. A lenmagot és a rozst lecsepegtetjük, és az élesztőhöz keverjük. Hozzáadunk 1 l vizet, az olajat, a sót, a teljes kiőrlésű lisztet és a sima liszt nagy részét. Lisztezett deszkán képlékeny tésztává dolgozzuk a masszát, ha szükséges, még adhatunk hozzá lisztet. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 20-30 percig pihenni hagyjuk.

Egy sütőtepsit kizsírozunk. A tésztához adunk egy kevés lisztet, ismét átdolgozzuk, és négy részre osztjuk. Mindegyik részt kb. 3 cm vastag kerek cipóra sodorjuk ki, és a tepsire tesszük. A cipók tetejét lisztbe mártott késsel kockákra bevagdaljuk, és a darabokat kissé szétválasztjuk (kelés közben majd összedagadnak). Letakarjuk, és 50-60 percig kelni hagyjuk.

A sütőt 250 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük, és a kenyeret 10-12 percig sütjük benne.


1 cipó kb. 867 kcal

süti beállítások módosítása